Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Fregola Sarda

Fregola Sarda

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "bujaság"
 
Származási hely: Szardínia (arab gyökerekkel)
 
Átlagos mérete: 3, 5 vagy 8 mm-es átmérőjű méretekben találkozhatsz vele
 
 
Amit a Fregola Sarda tésztáról GOCK gondol:

"- Mi legyen ma a vacsora, Palikám? – kérdezi Jucika, mint lassan harminc éve minden nap.

- Háááát… Legyen marhapörkölt, tarhonyával! – válaszol Pali, nem túl fantáziadúsan. 

Mit tehet mást Jucika, aki még mindig imádja Palit, csendes beletörődéssel nekiáll előkészíteni a marhahúst, pedig ő inkább Marinara spagettit készített volna. De Pali nem szereti a tésztát, hacsak nem tarhonya formájában. Előveszi hát a tarhonyát is a szekrényből. Nézegeti a kezében a zacskót, ami a megszokottnál sokkal tetszetősebb. Megfordítja, elolvassa a magyar nyelvű, ráragasztott címkét:

Fregola Sarda

Összetétel: Durum búza…

Jucika átsétált a számítógéphez és kiguglizza a választ: A Fregula (avagy fregola) Szardíniáról származó tésztafajta. Hasonlít az izraeli kuszkuszra, többféle méretben készítik, durvára őrölt durumlisztből készült tésztából sodorják gyöngyökké. A formálás után szárítják, majd megpörkölik. Színe ezért nem homogén, íze enyhén füstös.

Jucika arcán derűs mosoly árad szét: Pali, mit vettél már megint! - gondolja magában-, De most az egyszer jól hibáztál. Este, a vacsora után ártatlan arccal kérdezi meg párját:

- Hogy ízlett a pörkölt, Pali?

- Hmmm… A pörkölt, mint máskor, de a tarhonya! Ez nagyon finoman sikerült ma, tán még soha nem volt ilyen finom! – válaszol elégedetten Pali."

Próbáld ki te is!

Használhatod tészta salátákban, levesekben, illetve köretként, ahogy Jucika tette. A kuszkuszhoz képest durvább szerkezetű, ami megmutatkozik a felületén is, így a szószokat jobban képes megkötni, mint a sima felületű kuszkusz. Jellegzetességét a pörkölés eredményeképpen kapott füstös íz kölcsönzi még neki.

 

Gondolataim a recepthez: 

Kaptam a szomszédomtól pörköltnek való kecskehúst, mi mást készíthettem volna belőle, mint amire való?

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen a saját ízlésem szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Egyik, még tavaly írt novellám mottója ez a következő „állegenda”, amit ezzel az étellel illusztrálok:

Recept értékelése: 
Average: 4 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Köztudottan nem rajongok a szárnyasok lábaiért, mint étel alapanyagért. Egy tervem azonban nem úgy valósult meg egy másik étellel, ahogy szerettem volna és vészmegoldásként ezt  az ételt raktam össze, ha már a fotós kolléga éppen hozzám készült, hogy főzzünk és fotózzunk.

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?