Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Lasagne

Lasagne

Jelentése: a görög laganon szóból eredeztetve (speciális főzőedény)

Származási hely: Emilia-Romagna

Átlagos mérete: szélessége 85 mm, hossza 170 mm

 

Amit a Lasagne tésztáról GOCK gondol:

Ősrégi tészta, a pontos eredete a homályba vész, ami azonban biztos, hogy a XIII-ik században már írásos nyoma van a létezésének. 

A kinyújtott tésztát tésztalapokra vágták, ilyen egyszerűen született ez a tésztafajta. A forma hosszabb élei gyakran fodrozottak. A fodrok segítenek abban, hogy a tésztalapok közötti tartalmat/szószt könnyebben a helyén tartsa. Sokféle méretben létezik, de legyen bármekkora is, a legfontosabb, hogy a nemes egyszerűséggel a tészta nevét hordozó rakott tésztát készítsed belőle. Általánosságban készíts hozzá valamilyen (paradicsomos) szószt és a tésztát rétegezd, a rétegek közé felváltva kerüljön a szósz, majd rikotta sajt, végül az egészet öntsd le besamel szósszal és süsd meg.

 

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Csokoládé? Hússal? 

Kicsit vadul hangzik, de csak Magyarországon. Más vidékeken, mondjuk Szicíliában, ahonnan ez a recept származik már korántsem annyira meghökkentő. Amerikában, egy olasz étterem étlapján találkoztam ezzel az étellel először. Addigra már edződtem az amerikai chilifélék kakaótartalmán, gy hamar a kedvencemmé is vált.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 szavazat)