Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Még egyetlen vendégem sem válaszolta meg azt a kérdésem, hogy mi szerepeljen a menüben úgy, hogy mondjuk legyen Penne. Úgy már sokszor, hogy legyen tészta. Pedig több száz tésztafajtából választhatna, ha ismerné őket. Csak az olasz tésztafajtákból több mint 300 ismert forma szerint, ez a szám többszöröződik, ha alapanyag és szinezet szerint is elkülöníted ezeket. Ha még figyelembe veszed azt a tényt, hogy egy-egy fajtának igen sokszor több neve is létezik tájegységek szerint, akkor ez a szám már nagyobb ezernél is. Ezek a tésztafajták többnyire nem csak öncélúan, pusztán egy új forma kedvéért születnek meg, hanem a különböző formák valóban más és más ételekben állnak helyt leginkább. Bár maguk az olaszok is szívesen vitatkoznak azon, hogy melyik szószhoz melyik tésztafajta való, így ne keress egyértelmű válaszokat az ilyen kérdésre, csak útmutatónak használd ezeket.

Születnek ugyanakkor új tésztafajták piaci megfontolásokból és híres designerek is próbálkoztak már egyedi tésztafajta létrehozásával. Pusztán a szépség, a változatosság kedvéért.

Vannak közismert, népszerű tésztafajták, melyeket mindenki ismer és használ. Egy átlagos magyar háztartásban azonban ezeknek a száma jó esetben sem haladja meg a tízet, rosszabb esetben az ötöt sem.

Miért érdemes megismerkedni a többivel?

Ha fagylaltról beszélünk, a kedvenc fagylaltom még mindig a csokoládé. Ha fagylaltozom, mégsem csak csokoládé gombóccal van tele a tölcsérem. Sőt még az is előfordul, hogy nem találsz benne csokoládé gombócot. Mert szeretem a változatosságot.

A legtöbb tésztafajtának a formájából adódóan még az íze is más. Még ugyanazon formák között, laikusként is különbséget tehetsz ízben az adott gyártó gyártási eljárása, illetve a tészta alapanyagául szolgáló durum (legtöbb esetben) búza lisztjének minőségétől függően. Gyakran színezik a tésztákat különböző természetes adalékokkal, így a színük is sokféle lehet, legtöbbször a sárga, a piros, a zöld vagy a barna színek különböző árnyalataiban. Hogy a feketéről ne is beszéljünk. A formák tárháza pedig szinte kimeríthetetlen.

Elég csak a kedvenc szószodhoz egy másik tésztafajtát választanod és máris egy másik étellel találod szembe magad. Ha szereted a változatosságot… Az ízek érzete több az egyszerű kémiánál. Minden a látvánnyal kezdődik. Amit látsz a tányérodon, befolyásolni fogja az ízlelést. Egy-egy új tésztaforma alkalmazásával szinte felvillanyozhatod kíváncsi agyadat és a megszokott ízt másképpen fogod érezni pusztán az új tésztaforma izgató látványától.

Mit találhatsz a Tésztatérképen? 

Tésztákat természetesen, méghozzá száraztésztákat. Ha a Tésztatérképet böngészed, megismerkedhetsz számtalan érdekes és izgalmas tésztafajtával, olyanokkal is, amelyeket ismersz és remélhetőleg olyanokkal is, amelyeket csak most fogsz megismerni. A tésztafajtákat csoportosítva találhatod meg a térképen. A legtöbb tésztafajtát az Olasz tészták térképe tartalmazza, de izgalmas tésztafajtával találkozhatsz majd az Ázsiai tészták térképén (még nem működik) és természetesen nem maradhat el a Hazai tészták bemutatása sem (még ez a rész sem működik).

Olvashatsz a tészta történelméről, egyelőre csak az olasz tészták történetére vethetsz egy aprócska pillantást: Az olasz tészta története.

Elsajátíthatod, hogyan kell jól megfőzni az olasz tésztákat: Hogyan főzz helyesen tésztát? 

Sokakban él a tévhit, hogy a tészta hízlaló, egészségtelen táplálék, remélem meggyőzhetlek az ellenkezőjéről, ha ide kattintasz: Egészséges olasz tésztát fogyasztani?

Minden egyes bemutatott tésztafajtáról találsz egy adatlapot hasznos és érdekes információkkal feltöltve. Az adatlapon találsz adatokat a tészta méretéről, származási helyéről és természetesen képeken is megismerkedhetsz velük. Olvashatsz érdekességeket a tésztáról, némelyiknél kitalált és/vagy szubjektív történeteket is olvashatsz, de ajánlást is találhatsz a tésztafajta felhasználási területéről is. Minden tésztafajtához ajánlott GOCK receptet is találhatsz (a legtöbbjénél már van ilyen, de időre van szükség, hogy ezek a receptek mind megszülethessenek).

Az adatlapokat csoportosítva találhatod meg a jobboldali struktúra szerint. Ha tudod a keresett tészta nevét, a lap alján találod a betűrendbe szedett listát, amelyben vélhetőleg meg fogod találni.

Miért GOCK Tésztatérképét használd?

Ezen a térképen csak olyan tésztafajtát találhatsz meg, amelyik megfordult már az éléskamrámban, azaz a kezembe vettem és kipróbáltam. Ez a térkép tehát szubjektív, egyedi és semmiképpen ne tekintsd akadémikusnak. Az éléskamrámban jönnek és mennek a tészták, ezért a térképen dinamikusan, folyamatosan növekszik a tésztafajták száma, érdemes tehát időről-időre visszatérned ide. Mindig találhatsz benne újdonságot. Nem törekedhetek teljességre, hiszen akármennyire is szenvedélyesen kutatom a különleges tésztafajtákat az üzletekben, tudom, hogy a több száz tésztafajtának csak egy részét szerezhetem be, kóstolhatom meg és fényképezhetjük le. Ugyanakkor egy átlagos háztartásban használt tésztafajták számának többszörösét találhatod meg itt (már százötvennél is többet), azaz így is átfogó képet kaphatsz a tészták színes világáról, méghozzá rendszerezve. Minden fotót, amit itt találsz, barátom és munkatársam készítette. Ezek a fényképek sem tekinthetőek objektív, katalógusokba való fényképeknek. Szubjektívek, azt tükrözik, ahogyan mi látjuk ezeket a tésztákat, éppen abban a pillanatban.

Minden tésztafajtához találsz egy kísérő szöveget is. Olvashatsz itt érdekességeket, információkat a kiválasztott tésztafajta származásáról, történetéről is, de ne kérd számon rajtam, ha némelyiknél ez elmarad. Helyette akár fantáziám szülte, akár valóban megtörtént történetet  olvashatsz.

A legtöbb tésztafajtához GOCK receptet, azaz saját receptet is találsz már, akár többet is. Amelyiknél még nincs, majd hamarosan lesz. A receptjeim nem feltétlenül tükrözik a hagyományok és szokások diktálta előírásokat, hogy melyik tésztaféléhez milyen étel illik. Az egyes tésztafajtáknál nem is feltétlenül olasz vagy még csak nem is mediterrán jellegű ételek receptjével is találkozhatsz. Mert az olasz tészta nem csak olasz ételekhez kiváló! Társításaim egy adott pillanat szülte ötletek pusztán, ugyanakkor csak olyan receptet találhatsz egy adott tésztafajtához csatolva, amelyik azzal a tésztával valóban finom. Ajánlásaim tehát semmiképpen nem kötelező érvényűek, elsősorban támaszkodj a saját fantáziádra: nézd meg a tésztát és tudni fogod, hogy mit készítsél belőle. Ha mégsem, ha semmi más nem jut eszedbe, nekem csak örömet okozol, ha elkészíted a receptemet. Rosszul biztosan nem jársz vele.

Bízom abban, hogy örömödet leled a térkép böngészésében. Akkor is, ha te épp úgy a szerelmese vagy a tésztáknak, mint én, vagy akár éppen csak most kaptál kedvet ahhoz, hogy betekints és eligazodj a tészták hallatlanul ötletgazdag világába. Remélem, hogy hasznos és élvezetes anyagot találsz itt, ami segít neked abban, hogy új tésztafajtákkal ismerkedj meg és ötleteket kapsz ahhoz is, hogyan tedd segítségükkel változatossá az étkezésed.

Ha még a receptjeim közül is választasz, csak boldoggá teszel…

Hozzászólásaidat, megjegyzéseidet örömmel veszem. Ha hibát találsz az írásaimban, kérlek, hogy jelezd nekem és minél előbb kijavítom.  

Amíg a Tésztatérkép másik két ága is kihajt, kezdd a böngészést idekattintva: Olasz tészták