Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » SZERELEMFOLYÓ

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Gondolataim a recepthez: 

Egyik, még tavaly írt novellám mottója ez a következő „állegenda”, amit ezzel az étellel illusztrálok:


"Messze-messze földön, az égig érő hegyek között eredő titokzatos és varázslatos patakok vize a zöldellő mezőkre érve folyóvá egyesülnek. A hagyományok szerint a folyó vize június havának huszonegyedik napját követő napon vérvörössé válik. Az igaz szerelemre vágyó zarándokok évről-évre felkeresik a helyet, ahol a folyót egy fából ácsolt híd íveli át és a mellette álló tar domb tetején egy magányos fenyő magaslik.
Hajnalban az eladósorban lévő hajadonok kimennek a hídra és figyelik a hullámokat. Amint a víz vérvörössé válik, a vízbe vetik magukat és hagyják, hogy sodorja őket az ár. Az ifjak a hídtól nem messze, a folyó kanyarulatánál gyülekeznek. Mikor a víz vörösre színeződik, begázolnak a folyóba és karjukat nyújtják annak vizébe. Ha ott egy ifjú karjába egy hajadon kapaszkodik, sírig tartó szerelemre lelnek egymásban..."

Az ételt az Alpro receptversenyére készítettem, alapanyagait úgy állítottam össze, hogy minden elemében és összességében is az egészséges táplálkozás elveit kövesse, amelyhez kiváló alapot nyújt az Alpro szójaital. Az egyedi tálalást hagyományosra cserélve egy gyorsan elkészíthető, egészséges és nagyon ízletes ételt kapsz. Ha veszed, az egyébként nem túl nagy, fáradságot a tálalási design követésére, akkor egyedi meglepetéssel szolgálhatsz párodnak, leendő párodnak egy romantikus vacsorához.

A recept az Alpro versenyén bekerült a verseny ötfős döntőjébe.

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
25 perc

Hozzávalók

20 dkg
sárga tőkehal filé (kis darabokra vágva)
5 dl
szójaital (natúr, Alpro termék)
20 dkg
izraeli kuszkusz (nagyszemű vagy Fregola Sarda)
3 dl
Zöldség alaplé (bio kockából)
1⁄2 db
Citrom (reszelt héja)
20 dkg
Burgonya (meghámozva és kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
halványító zeller (vékonyan szeletelve)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
10 dkg
spenót (leszárazva és megtépkedve)
2 dl
Paradicsom püré
10 db
Bazsalikom levél (vékonyan szeletelve)
1 ág
Kakukkfű
1 db
Babérlevél
4 ág
Rozmaring
4 db
kifli burgonya
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. A kifli burgonyák bevagdalásához helyezz a vágódeszkára egy kb. 1 cm-es vastagságú másik vágódeszkát is. A burgonyákat helyezd az alsó deszkára és a késsel egyenletes távolságban ütközésig ejtsél bemetszéseket.
  2. A résekbe helyezz rozmaring ág darabkákat és fogpiszkálók behelyezésével nyisd meg jobban a réseket. Jól locsold meg olívaolajjal, sózd meg ízlésed szerint és helyezd 230 fokra előmelegített sütőbe és süssed 20-25 percig, hogy a burgonya jól átsüljön.
  3. Amíg a burgonya sül, kevés olajon pirítsd meg kissé a kuszkuszt egy serpenyőben, öntsd rá a zöldséglé felét és folyamatos kavargatás mellett párold puhára. A maradék levet kisebb adagokban adagoljad, amíg a kuszkusz teljesen puha (al dente) nem lesz és folyadék sem marad rajta. Az utolsó adaghoz keverd hozzá a citromhéjat is, ízlésed szerint sózzad, ha szükséges. Tedd félre, tartsd melegen.
  4. A spenótot gőzpárolóban 100 fokon párold két percig, felhasználásig tartsd melegen.
  5. Kevés olívaolajon pirítsd áttetszőre a vöröshagymát a zellerszárral együtt, add hozzá a fokhagymát és a burgonyát kevergesd tovább három-négy percig. Öntsd fel a szójaitallal, add hozzá a babérlevelet és párold közepes hőfokon 15 percig.
  6. Öntsd hozzá a paradicsom pürét, add hozzá a bazsalikomot és a kakukkfüvet.  Párold tovább tíz percig.
  7. Vedd le a tűzről, halászd ki a babérlevelet és botmixerrel pürésítsd.
  8. Tedd vissza a hőforrásra és add hozzá a lesózott és borsozott haldarabkákat, párold tovább öt percig, vagy amíg a hal teljesen nem készül el.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Készítsd el a kívánt formájú „folyómedret” a párolt spenótból.
  2. Építsd fel mellette a kuszkuszból a dombot, tűzz a tetejére egy szál rozmaring ágat, ez szimbolizálja a fenyőfát.
  3. Töltsd fel a folyómedret a halas folyadékkal.
  4. Helyezd fel a hidat a „folyóra”, ahová szeretnéd.
  5. Ha csak hétköznapi módon szeretnéd tálalni, akkor a kuszkuszból és a spenótból keverj a halas folyadékhoz kellő mennyiséget. Merd egy levescsészébe, a tetejét kevés spenót levéllel díszítsd, majd helyezd rá a sült burgonyát.
Recept értékelése: 
Average: 4 (1 vote)
hány csillagot kapott?