Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Pizzoccheri

Pizzoccheri

Jelentése: valószínűleg "darabka"
 
Származási hely: Lombardia 
 
Átlagos mérete: 8 mm széles, 48 mm hosszú és 1,5 mm vastag
 
 
 
Amit a Pizzoccheri tésztáról GOCK gondol:
A Pizzoccheri tészta egyedülálló ritkasága nem a formájában rejlik, hiszen nem más, mint egy rövidre vágott Tagliatelle. Alapanyaga azonban a ritkaságszámba menő hajdinaliszt (pontos összetétele 80% hajdinaliszt, a fennmaradó részben durum búzaliszt, ami a tészta összeállíthatóságát hivatott biztosítani).
A hajdinaliszt olasz neve, a grano saraceno félrevezetően utal az eredetére (talán inkább a hajdinaliszt sötét színére?), hiszen a Mongóliában őshonos hajdina Európába egyrészt közvetlenül a mongol hódítások következtében, illetve Kínából a hajózó kereskedelem megindulásából eredően került. A hajdina botanikai szempontból nem is gabonaféle (így glutén mentes), de felhasználása szerint annak tekintik. Rendkívül értékes, rostokban és vitaminokban igen gazdag és így igen egészséges alapanyag, ugyanakkor nehezen termő és így ritka fajta. Olaszországban is termelése meglehetősen lokális, Lombardiára korlátozódok, azon belül is a méltán népszerű téli síközpont, a Valtellina völgy ad otthont a hajdinának.

 

 

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Régebben jártam sokfelé szerte a világban. Akár mint túrista, akár üzleti úton. Akárhol is jártam, mindig igyekeztem a helyi gasztronómia legalább egy kis darabkáját megismerni. Már nem járom a világot, hacsak...

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?