Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Funghetti rigate

Funghetti rigate

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "gomba"
 
Származási hely: Emilia-Romagna
 
Átlagos mérete: 16 mm átmérőjű
 
 
Amit a Funghetti rigate tésztáról GOCK gondol:
Van, hogy egy ember képes teljesen megváltozni. Van, hogy egy ember önmaga képes elérni ezt a változást. Van, hogy egy ember egy másik ember hatására változik meg. Nagyapám ez utóbbiak közé tartozott. 
Korábban, amikor én még nem voltam, vagy még olyan kicsi, hogy nem emlékszem rá más ember volt, mint ahogy azt a szüleim mesélték. A változást egy nő hozta el az életében. Én már csak így emlékszem rá, ahogy arra a nőre is, mint a Nagymamám (bár ezért Apám haragszik). Erős testalkatú, bicegő járása volt és én már csak a nagyon erős optikájú szemüvegével ismertem. 
Nagyapám szeretett kirándulni. Szinte minden hétvégén, szüleimmel együtt avagy nélkülük, de elvitt kirándulni, amikor csak az időjárás engedte. Nem az autóba pattantunk be, ahogy az ma már nem természetes (ha egyáltalán elmegyünk kirándulni), hanem buszokkal és villamosokkal utaztuk át egész Budapestet, hogy elérjük kedvenc kirándulóhelyét, a Hármashatárhegyet. Ha megkérdeztem tőle, hogy mit szeret legjobban az életben, akkor meglepetésemre nem azt mondta, hogy engem (Anyám és Apám mindig ezt mondta), hanem a madarak csicsergését az erdőben. A Második a sorban, bár ezt nem kérdeztem, talán a gombászás lehetett. Esős, nedves időszak után fonott kosarakkal jártuk az erdőket és az irányításával szedtük a gopmbákat. Nem nyúlhattunk a gombákhoz, amíg a neki megmutatott gombára rápillantott, majd bólintott: - Leveheted.-
Akkoriban még nagyon sok gomba volt az erőkben, így a kosaraink mindig megteltek ilyen-olyan gombákkal. Mikor hazavittük, szépen átválogatta. Kidobálta a férgeseket, letördelte a hibás részeket a gombák kalapjairól, majd szétválogatta őket: - Ez levesbe jó, ebből meg pörköltet készíthetünk! -
Apám kivételével merészek voltunk vagy inkább teljesen megbíztunk Nagyapám botcsinálta gombász szakértelmében és mind megettük, amit a Nagymamám készített belőlük.
Akkor azt hittem, soha nem fogom elfelejteni a megismert gombafajtákat, amire megtanított...
 
Ez a tojásos tészta a Funghini (Sorprese all'uovo) nagyobb változata. Alsó felülete recés, a széle cakkozott. Egy kicsiny körszeletnyi darab becsippentése alakítja ki a gombára emlékeztető formát. Elsősorban levesekben, leginkább krémlevesekben szokás használni, Olaszországban a gyerekek nagy kedvence.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.