Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Egyiptomi csirke recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Lehetőség adódott arra, hogy kipróbáljak egy új, házi készítésű lekvár családot. Már az elnevezés is megragadó: Kertecske. Vonzódom a hagyományos értékekhez és ha egy termék cimkéjén az szerepel, hogy "Kertecske kincse, nagymamám receptje, szeretettel keverve", akkor szívesen leemelném az üzlet polcáról (ebben az esetben a virtuális üzlet rendelési felületéről). A Kertecske portfólióban elérhető Birsalma, Cékla, Sütőtök és Rebarbara lekvár. Mindegyik lekvár felhasználásával készül egy-egy GOCK recept, ebben a receptben a Birsalma lekvárt használtam fel.

 A birsalmának Közel-Keleten van az őshazája, onnan terjedt el Európa azon területeire, így Magyarországra is, ahol az időjárási körülmények biztosítják számára a még megfelelő életkörülményeket. Kézenfevő lehetőség, hogy izgalmas ízvilágú, közel-keleti receptben használjuk fel. Ez a recept mentes minden különleges alapanyagtól, ami nem beszerezhető bármely ismert Hipermarket megfelelő polcairól. 

A Kertecske Birsalma lekvárt itt tudod megrendelni: https://birsalmasajt.hu/termek/birsalma-lekvar/

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

70 dkg
csirkemell filé (kockákra vágva)
2 db
Birsalma (meghámozva, kimagozva és kockákra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (zöld, kimagozva és kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (vékonyan szeletelve)
1 db
Citrom (kicsavart leve, ízlés szerint)
1 db
Gyömbér (2 cm-es darab, meghámozva és apróra vágva vagy egy teáskanál gyömbér por)
1 tk
kurkuma por (ízlés szerint)
3 ek
birsalma lekvár (én Kertecske Birsalma lekvárt használtam hozzá)
1 tk
Fahéj (ízlés szerint)
1 csipet
chili pehely (opcionális, ízlés szerint)
1 doboz
csicseriborsó konzerv (leszűrve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (Ízlés szerint)
1 marék
mandula pálcikák (a tálaláshoz)
2 dl
húsleveslé
1 csokor
Petrezselyem levél (vagy koriander apróra vágva a tálaláshoz)
  kis
olivaolaj
2 csésze
Kuszkusz (a körethez)
2 csésze
víz (a körethez)
2 ek
Vaj (a körethez)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A húst sózzad és borsozzad, majd egy nagyméretű, mély serpenyőben (én öntöttvas wokot használtam hozzá) egy kevés olivaolajon pirítsd 5-6 percig. Szedd ki és tedd félre.
  3. A visszamaradt olajon pirítsd meg a kaliforniai paprikát és a hagymát.
  4. Add hozzá a birsalmát és pirítsd tovább két-három percig. 
  5. Tedd vissza a húst, add hozzá a fűszereket, a lekvárt és öntsd fel a húslé felével. Párold tíz percig, ha szükséges, pótold a folyadékot.
  6. Ha kész locsold meg a citromlével, add hozzá a leszűrt csicseriborsót és forgasd össze. Párold tovább két-három percig.
  7. Közben készítsd el a kuszkuszt. Forrald fel a vizet, zárd el a hőforrást, tedd bele a kuszkuszt és sózzad ízlésed szerint. Fedd le és hagyd állni, amíg a kuszkusz magába szívja a folyadékot. Utána még forrón jól keverd össze a forgácsolt vajjal.
  8. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálaláskor a birsalmás húst szórd meg a mandula pálcikákkal és az apróra vágott petrezselyemmel (vagy korianderrel). A kuszkuszt én stílszerűen piramisformába kényszerítetttem és köré tálaltam a húst.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?