Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Cuscus

Cuscus

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

f

Gondolataim a recepthez: 

Nagyon sokan szeretik, ha egy étel gyorsan elkészül. Való igaz, gyorsan is lehet jó ételt készíteni és ezek hívei a felgyorsult stresszes világra hivatkoznak: Nincs időm rá.

Lassan főzni relaxációs gyakorlatnak is megteszi.

Teheted ezt úgy, hogy egyedül vagy a konyhában:

Recept értékelése: 
Average: 4.2 (5 votes)
hány csillagot kapott?

Jelentése: "apróra zúzni"
 
Származási hely: Maghreb (Észak-nyugat Afrika)
 
Átlagos mérete: szabálytalan formájú, kisebb, mint 1 mm
 
Másnéven: Cuscussu
 
 
Amit a Cuscus tésztáról GOCK gondol:
Igen is, meg nem is... Tészta is, meg nem is...
Amikor Magyarországon megjelent a kuszkusz, sokan nem tudták, hogy hová is tegyék. Sokan később rávágták, hogy tészta, mint ahogy manapság már legtöbben tésztaféleként kezelik. Talán a bizonytalanoknak volt igazuk, akik nem tudták, hová is tegyék...
 
A tésztákról alkotott alapvető fogalmaink szerint valamilyen lisztet összegyúrnak valamilyen folyadékkal, mondjuk leginkább vízzel és vagy kerül bele tojás vagy nem. Ha mereven ragaszkodunk ehhez a fogalomhoz, akkor a kuszkusz nem elégíti ki ezt a megközelítést. A hagyományos (a berber módszert szokás hagyományosnak nevezni) eljárás szerint őrölt durumbúza szemcséket, darát megszórnak durum liszttel, majd igen fáradságos és hosszadalmas munkával a megnedvesített tenyerükkel sodorgatják, sodorgatják, sodorgatják... Mígnem kuszkusz lesz belőle.
 
Nem hinném, hogy lenne olyan magyar háziasszony, akinek lenne kedve előállítani házilag.
 
Hovatovább az elkészítése is hosszadalmas párolást és stílszerűen egyedi, erre a célra készített kuszkusz pároló alkalmatosságot igényelne, ezért a legtöbben, így persze jómagam is, a kuszkusz instant variációját vásároljuk leggyakrabban. A kuszkusz esetében az instant kifejezés nem annyira pejoratív jelző, mindössze annyit jelent, hogy a kuszkusz szemcséket előttünk már valaki megpárolta és újra szárította. Így az elkészítése nem csak leegyszerűsödik, hanem a ráfordított idő jelentősen le is rövidül, hiszen mindössze kellő mennyiségű forró vízben kell beáztatnunk.
 
Csak első hallásra furcsa, hogy az elsőnek tekinthető írásos feljegyzés a kuszkuszról Európában jelent meg, valamikor az első ezredforduló tájékán. Granadában a többszázéves, békésnek mondható, mór-hispán együttélés kibogozhatatlan kultúrális összefonódást eredményezett. Így történt a konyhaművészet terén is, kialakult a jellegzetes, a keveredés minden előnyét magán viselő Andalúz konyha. Viszonylag hamar megjelenik a kuszkusz Itália területén is és hamar gyökeret is ver. Toszkániában a helyi zsidóság kedvenc élelmévé válik, inkább zöldségekkel párosítva, Szardínia szigetén a Maghreb hagyományoknak megfelelően pedig bárányhússal fogyasztják, míg Szicíliában leginkább halakkal, tenger gyümölcseivel párosítva kerül az asztalra. 
 
Használhatod elsősorban köretként, de megállja a helyét hideg és meleg salátákban és néhány levesfajtában is.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen