Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Apró tészták » Alfabeto

Alfabeto

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "betűtészta"

Származási hely: nem köthető olasz régióhoz

Átlagos mérete: Változó (ez éppen 9mm magas és 6mm széles)

Másnéven: Alphabet

 

Amit az Alfabeto  tésztáról GOCK gondol:

- Rizzsel? -

- Nem, tésztával. -

- Betűtésztával? -

- Igen, csak gyere már! -

Ezt a Kérdezz-Felelek játékot minden alkalommal eljátszottuk Édesanyámmal, ha paradicsomlevest készített ebédre. Bármennyire is szerettem a paradicsomlevest már gyerekként is, (ahogy ő készítette, azt különösen) ha rizst főzött bele, akkor meg sem ettem. Csak ha leszűrte nekem. Próbálkozott eleinte azzal, hogy a merőkanállal úgy szedte a levest, hogy rizs ne kerüljön bele. Azonban ez nem mindig sikerült neki, egy-egy szem csak beleúszott véletlenül. Amint észrevettem, már toltam is félre:

- Ez nem kell! - 

Ilyenkor Édesanyám szó nélkül, megadóan átszűrte az egészet. Egy idő után feladta a hiábavaló küzdelmet és csak betűtésztával gazdagítva készítette el a levest. A Kérdezz-Felelek játék azonban megmaradt.

Valamikor régen szörnyen válogatós voltam.

Sokszor mondom: a főzés játék és nem munka (még akkor se, ha sok háziasszony a mai napig munkaként, kötelező feladatként végzi). A betűtészta jó példa arra, hogy már eleink is így voltak ezzel, játékot űztek mindenből, amiből csak lehetett, így a tésztaformákból is.

A betűtészta forma valódi eredete a homályba veszett, de a mellékelt szemelvény tanúsága szerint már 1867-ben is kapható volt ez a tésztafajta. Érdekes módon több nagy cég játékos fantáziáját is megmozgatta ez a tésztafajta és feldolgozott formában tömegtermék formájában dobták piacra. Levesként (Alphabet soup) még az első világháború előtt, közel egyidőben jelent meg két cégóriás termékeként. Szárított paradicsomleves alap formájában a Knorr dobta piacra. Hihetetlenül hangzik, de a Campbell's cég már 1899-ben óriási sikerrel piacra vitte híressé vált zöldséglevesét, amibe levesbetétként betűtésztát 1915-ben adott hozzá. A Campbell's később bővítette azon temékek sorát, amely tartalmazta a betűtészta betétet, így 1937-ben vega verziót is megjelentetett. Az Alphabet soup elnevezés hivatalossá 1969-ben lett.

(forrás: http://investor.campbellsoupcompany.com/phoenix.zhtml?c=88650&p=irol-new...)

Betűtésztalevesként mások is játszadoztak a kézenfekvő ötlettel, így számtalan karikatúrában jelent meg a levesben tésztával írt szöveg ötlete. Még a művészeti életbe is betört 1962-ben Andy Warhol világhírűvé lett alkotásaival, összesen 32 festményt készített a cég termékeiről. 

(A csatolt kép forrása: https://www.moma.org/learn/moma_learning/andy-warhol-campbells-soup-cans...)

A betűtészta azonban nem csak levesbetétként futott be komoly karriert, hanem a H.J. Heinz Company 1930-ban spagetti szószos termékében spagetti helyett betűtésztát tett és az új termék neve találóan Alphaghetti (máshol Alphabetti Spaghetti) lett.

A betűtészta, méreténél fogva, tipikusan levesbe való. Magyar szokás szerint léte szinte elválaszthatatlen a paradicsomlevestől. Különösen, ha a levest gyerekeknek is tálalod. Kanalazgatják és közben keresgetik benne a betűket. Adj nekik feladatokat! Mondjuk azt, hogy keress benne "F" betűt és keresni fogják. A lelkes keresgélés közben szinte észrevétlenül fogyni kezd a leves. Ami nem szükségszerűen paradicsomleves.

Paradicsomleves receptemet itt találod: Paradicsomleves egészségesen recept

 

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen