Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Kedvencebb a kedvenc alapanyagaimnál is!

Már gyerekkoromban is, ha Édesanyám éppen megkérdezte, hogy mi legyen az ebéd, hamar rávágtam, hogy tészta. Az idő múlásával mit sem változott az ízlésem, azonban az elmúlt években igyekeztem az ételeim változatosságát a felhasznált tésztafélék váltogatásával növelni. A következő lépcsőben javarészt áttértem a mediterrán étrendre és minden bizonnyal ez a váltás hozta el azt, hogy már ne csak szeressem a tésztát, hanem a szeretetem rajongássá váljon.

Egy ideje minden bevásárlásnál notóriusan keresem az újabb és újabb tésztafajtákat, akár külföldi útjaim során is. Sajnos Olaszországba nem járok, gyűjtő szenvedélyemnek pedig mennyivel könnyebben tudnék így hódolni.

Egyszer csak elhatároztam, hogy rajongásomat nem tartom magamban, hanem a "GOCK szerint a gasztrovilág" oldalain belül közkinccsé is teszem. A tésztagyűjteményemmel együtt. Remélem, hogy a tésztás oldalaimat lapozgatva sok érdekességgel, különösen szép tésztákkal találkozol és sikerül valamit megmozdítanom benned.

A rajongást a tésztákért...

 

Egy kis tészta történelem

A történészek álláspontja sem egyezik meg ebben a kérdésben. Bármennyire is azt hisszük, hogy az olasz védjegy levakarhatatlan erről az egyik legnépszerűbb étel alapanyagról és bármennyire is hihetetlennek hangzik, de az olasz tészta évezredes múlttal rendelkezik, de a gyökerei nem feltétlenül Olaszországban keresendők. Találtak ugyan tésztafogyasztásra utaló jeleket az etruszkoknál, ők azonban a tésztát inkább sütötték és nem főzték. Ez volt a lagane.

Másokfeltételezései szerint Marco Polo hozhatta magával a Távol-Keletről, más feljegyzések azonban azt igazolják, hogy ebben az esetben Marco Polo olyasmit fedezett fel és vitt haza magával Kínából, ami már korábban is jelen volt Olaszország területén. Kétségtelen azonban, hogy a Távol-Keleten is az olasz tésztától függetlenül a történelemben messzire visszanyúló a különböző tészták fogyasztása.

Arab eredet

A történészek egy része azt állítja (nekem ez a verzió tűnik a legvalószínűbbnek), hogy már a 8-ik század környékén, a nagy arab inváziók idején került a szárított durum lisztből készült tészta Szicíliába, más egyéb alapanyagokkal (például mazsola, vagy a sok fűszer közül kiemelhető a fahéj) együtt, amelyek erőteljes hatása mind a mai napig jelen van a szicíliai gasztronómiában. Természetesen az arab invázió érintette spanyol területen, Andalúziában is megjelent a durum tészta, ezt a fajta tésztát arabul al-fidawsh néven emlegetik igen gyakran a mór szakácskönyvekben (a spanyol fideos kifejezés, ami tésztát jelent, innen származik). Az elsőnek betudott arab írásos feljegyzés Kairóban bukkan fel a 10-ik században. A feltételezések szerint ugyanakkor akár több ezer éves is lehet az arab konyhában a szárított tészta múltja.

 A tészta elterjedése

A durum lisztből készült száraz tészta dús tápértéke és eltarthatósága miatt gyorsan népszerűvé vált a Nagy Felfedezések korában (14-15 század). Addigra Olaszország területén széles körben elterjedt. A 17-ik században Olaszország területén már a háztartások állandó szereplőjévé vált. Nem sokkal később új, egyszerűbb előállítási folyamatok kidolgozása eredményeképpen gyorsan szaporodtak a különböző formájú tészták.

A következő, immár robbanásszerű fejlődés a 19-ik században következett be, amikor a paradicsom és a tészta sokat várató násza bekövetkezett. Noha a paradicsom jóval korábban került Európába, hosszú ideig azt gondolták, hogy a paradicsom fogyasztása mérgező. Rosszul gondolták. A párosítás olyannyira eredményes lett, hogy a tészta és a paradicsom az egyik legnagyobb siker sztorivá vált a gasztronómiában. Olaszország ma már képtelen annyi durum lisztet előállítani, ami a hihetetlen méretű igények kielégítésére elegendő lenne, így kénytelen annak legnagyobb részét importálni. A mai modern gyártási technológiák és a tradíciók egyidejű megtartása mellett a száraz tészták különbözői formáinak a száma már több mint háromszázra tehető.

Válaszd ki a kedvenc olasz tésztádat: Olasz tészták térképe

Ha ismered a megtekinteni kívánt olasz tésztafajta nevét, keresd ki itt: Névszerinti kereső a Tésztatérképhez!

Válogass kedvedre GOCK receptjei közül: Olasz tészta recept

 

Mit jelentenek a tésztanevek?

A Tésztatérképen szereplő tartalmazzák a tészta nevének a jelentését, eredetét is, sok más hasznos információ mellett. Általánosságban azonban az alábbi mini "szótár" segít abban, hogy eligazodj a nevek útvesztőjében:

Végződések

...elle (például Tagliatelle) = széles

...ette (például Penette) = keskeny vagy kicsi, azaz kisebb, mint az alapváltozat Penne

...ini (például Spaghettini) = kicsi, kisebb mint az alapváltozat Spaghetti

...oni (például Pennoni) = nagy, azaz nagyobb, mint az alapváltozat Penne

 

Kiegészítő szavak

Corta, corti = rövid változat

Integrali = teljes kiőrlésű durum lisztből készült tészta

Lisce = sima változat (például Penne Lisce, azaz sima felületű Penne)

Mezze = felezett, rövidített (az alapváltozathoz képest)

Rigate = bordázott változat (például Penne Rigate, azaz bordázott felületű Penne)

Tricolori = háromszínű változat

Verde = zöld