Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Az olasz, durum lisztből készült tészta megfőzése nem bonyolult feladat, de...

Sokan mégis elrontják. A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a tésztát túlfőzik, így nem csak ízletes nem lesz, de megjelenésén és állagán is sokat ronthat. Leggyakrabban menzákon vagy munkahelyi étkezdékben találkozhatsz túlfőtt, ragacsos tésztával, de szembesültem már ilyennel vendégségben is.

Ha a következő lépéseket betartod a főzés során, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tészta tökéletesre fog sikerülni:

  1. Válassz minőségi, lehetőleg eredeti olasz, durum lisztből készült tésztát. 
  2. Ha egészséged megőrzésére különösen figyelsz, akkor válassz a prémium kategóriából vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított (enriched) vagy teljes kiőrlésű durum lisztből készült tésztát.
  3. A tésztát forrásban lévő, bő vízben főzd meg. A tészta minden egyes tíz dekagrammjához legalább 5 dl (inkább 1 liter) vízzel számolj. A vizet lefedett fazékban forrald fel, hogy takarékoskodhass az energiával.
  4. A főzővízbe csak annak felforrása után tegyél sót (ha energia költségeidet csökkenteni szeretnéd). A só mennyisége nagyjából 1 evőkanálnyi legyen a víz minden egyes literjére számítva. Ha van türelmed hozzá, a tésztát úgy adagold a vízhez, hogy az mindig forrásban maradjon.
  5. Olajat (bár sokan és helytelenül szoktak), ne tegyél a vízbe, mert az úgyis a víz tetején fog úszkálni, míg a tészta meg lent marad. A tészta nem az olajtól nem ragad össze főzés közben, hanem ha a megfelelő vízmennyiségben főzöd meg. Időnként kevergesd is meg. 
  6. A tésztát addig főzzed, amíg az úgynevezett "al dente" puhaságot el nem éri. Ez azt jelenti, ha beleharapsz a tésztába, akkor a közepén még megérezni, hogy száraz volt a tészta, mielőtt megfőzted. Minden tészta csomagolásán találsz irányadó főzési idő értéket, de minden alkalommal ízleléssel döntsd el, hogy mikor kész a tészta.
  7. A kifőtt tésztát azonnal szűrd le, csak kivételes esetben öblítsd!
  8. A leszűrt tésztát azonnal forgasd át a feltétnek szánt szósszal vagy más esetekben egy kevés olívaolajjal.
  9. Sok recepthez érdemes a főzővízből eltenni egy keveset és azzal dúsítani a szószt szükség esetén.

Válassz egy szép tésztát, kattints ide: Olasz tészták térképe