Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Tölthető tésztafajták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Tölthető tésztafajták » Canelloni

Canelloni

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "nagy nád"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 100 mm hosszú és 22 mm átmérőjű, 1 mm vastag
 
 
Amit a Canelloni tésztáról GOCK goldol:
Nem a Canelloni az egyetlen olasz olyan tésztafajta, amelynek az elnevezése körül bonyodalmakat és félreértéseket tapasztalhatsz. Sokszor előfordul, hogy egy-egy gyártó ugyanaz a név alatt teljesen más kinézetű tésztát forgalmaz, mint a másik. Olaszországban régiónként sokszor nevezik másképpen ugyanazokat a tésztákat, ugyanakkor ezek a variációk méretben és kivitelben is mutathatnak kisebb vagy nagyobb eltéréseket.
 
A Canelloni tésztánál más a helyzet. 
 
Biztosan találkoztál már ezzel az igen nagyra nőtt, szinte locsolócső méretű, tölthető tésztával. Nagy valószínűséggel Canelloni névvel illették. De ugyanígy előfordulhat, hogy Manicotti volt a csomagolására írva, ha a gyártó amerikai és főleg ha a tészta felülete bordázott.
 
Ha "igazi" Canelloni-ra vágysz, a meggyúrt tésztából készíts Lasagne méretű lapokat, majd töltsd meg, amivel szeretnéd. Tekerd fel és süsd meg valamilyen szószban a sütőben. 
 
Talán valamelyik vasárnapi napon van ennyi időd, ha nincs és nem akarsz a tésztagyúrással bíbelődni, vásárolj kész Lasagne lapokat. Ha még kevesebb idővel rendelkezel, akkor a "töltöd, sütöd és kész" módon szeretnél eljutni egyszerűen és gyorsan a végeredményhez. Ebben az esetben vásárolj Canelloni tésztát. A csomagolását alaposan vizsgáld meg és keresed a varázsszót: sütésre előkészített. Mert ebben az esetben valóban minden könnyű és egyszerű lesz. Elkészíted a kedvenc tölteléked, gyorsan teletömöd a tésztacsöveket, sütőtálra sorakoztatod őket, leöntöd valamilyen folyadékdús szósszal és betolod  őket a sütőbe. Jó esetben fél óra alatt végzel is. Ezek a tészták legtöbbször tojással és normál búzalisztből készülnek, de akad szép számmal durum búzalisztből, tojás hozzáadása nélkül is készített tészta (a képeken is ilyen tésztát láthatsz).
 
Ha véletlenül nem ilyen tésztát vásároltál, számtalan problémával találkozhatsz menet közben és a Canelloni készítése kezdő hobby szakácsnak könnyen rémálommá válhat. Megfőzöd a tésztát, ahogy az a csomagolásán szerepel és a veszteségeid folyamatosan nővekednek. Főzés közben összetörnek, kinyílnak és összeragadnak. Ha az összeragadt példányokat szétválasztani szeretnéd, biztosan elszakadnak. Mondjuk ötödrésze a tésztádnak  a főzés közben odavész.
Nem baj, mondod, maradt még éppen elég. Nekiállsz tölteni és egyik a másik után hasad fel. Ügyességed és türelmed függvényében tésztáid harmada egyben marad megtöltve is. A megmenthető példányokat repedéssel lefelé fektesd a sütőtálra és már sütheted is. Sütés közben veszed észre, hogy még több tészta nyílik ki teljesen és kifolyik belőle a töltelék...
Kerültél már ilyen bosszantó helyzetbe?
 
Ha igen, akkor inkább tegyél így:
A tésztát nem több, mint két percig főzd elő, majd utána gyorsan, de óvatosan emeld át őket jeges vízbe, hogy ne főjenek tovább. Így elenyésző veszteséged keletkezhet főzés közben, ugyanakkor a tészta mégis elég puha, de rugalmas és könnyen tölthető marad.  
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen