Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module100 sor).
Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc394 sor).
Lefelé görgetve találhatod GOCK wokban készített receptjeit, azok feltöltésének időrendjében.
Rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthatő, japán stílusú csirkemell recept shimeji gombával elkészítve. Ha vegetáriánus vagy, csak felejtsd ki belőle a húst és használj hozzá több gombát.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ismerkedj meg a receptben használt gombafajtával itt: Shimeji gomba
Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Spaghettini
A tőzegáfonyát a kínaiak valószínűleg a legritkább esetben dobják a wokba, pedig ez egy érdekes lehetőség a kacsamellhez illeszkedő édes-savanyú szósz elkészítéséhez.
A kacsamell zsírját menet közben nyugodtan kisütheted, jó lesz a zsíroskenyérre lilahagymával ínséges időkre. Ebben a receptben a kacsa zsírjára semmi szükség, így a kacsa is elveszti a sokak által nem kedvelt erős kacsaízt, helyette azonban kellemesen édeskésen savanykás gyümölcsös közegbe kerül.
Egy egyébként egészséges étkezésre törekvő családban sokszor gondot okozhat, ha néhány tagja enne húst, míg más családtagok pedig inkább nem. Már lejátszották azt a kompromisszum kereső menetet, hogy vagy a húsevők szokjanak le a szokásukról vagy a húst nemevők szokjanak vissza rá. Sem az egyik, sem a másik út nem bizonyult járhatónak. Marad a mindkét felet kielégítő duplikáló megoldás. ami viszont megnehezíti annak az életét, aki a vacsorát készíti.
Ebben a receptben inkább a csirkemell hátterezik a gombáknak, mint fordítva, így vegáknak is alkalmas a recept, ha egyszerűen csak kihagyják belőle a húst. A két széleskörben szerte a világon ismert és használt ázsiai eredetű gombafajta tökéletesen kiegészítik egymást, ízben és állagban egyaránt. Fontos, hogy a Shimeji gombát hagyd úgy, ahogy van, ne szabdald, rövidítsd. A gombák homogén fehérségét megtöri a vékonyra szeletelt friss zöldség üde színe és ropogós állaga.
Olykor rámjön, hogy sorozatban gyártom a recepteket egy-egy kiválasztott alapanyaggal, addig, amíg rá nem unok, avagy kifogyok az ötletekből. Az Ördögszekér laskagomba annyira finom és egészséges, hogy kellőképpen hosszan játszadozhatok vele. Kifulladásig...
Ez a recept visszakanyarodik az ázsiai gyökerekhez és a gomba a kedvenc helyére, a wokba került, mégpedig kacsamell és egyéb más alapanyag társaságában.
Zöldbab, ami legtöbbször sárga, de ezúttal lila. Nyersen. De zöld lesz, amint megfő. A termés számottevő, így az alternatív felhasználási lehetőségek is szem elé kerültek, így lett belőle ázsiai stir and fry technikával, wokban készült étel.
Nem csak az ázsiai ízek kedvelőinek érdemes kipróbálni!
Olykor megmagyarázhatatlan kötödés alakul ki bennem bizonyos alapanyagokkal. Ezek egyike az ördögszekér gomba. Talán az érdekes formája miatt, talán az érdekes állaga miatt, ki tudja. Legtöbbször grillezni szoktam, de hogy ne legyen annyira beskatulyázva az egyik kedvenc gombám, tettem egy próbát vele a wokban.
Nem mintha kétségem lett volna afelől, hogy megállja a helyétakkor is, ha stir and fry technikával készül. Sertésszűz húst használtam hozzá és a végeredmény egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, de ízletes étel lett.
Micsoda fanyar kontraszt, hogy egy ősi kínai konyhai eszköz használatát tekintve modernebb a modern társainál. A modern embernek soha semmire sincsen elég ideje és mindig fitt akar lenni. A wok megfelel ezeknek az igényeknek, hiszen az ételek gyorsabban és egészségesebben készülnek el benne, mint bármi más edényben. Nagyméretű homorú felület, nagyon magas hőmérséklet, egyenletes hőelosztás, öntöttvas alapanyag. A zöldségek és a hús nem főnek a saját víztartalmukban, hanem pirulnak. Egy jó wok beszerzése se nem túl bonyolult, se nem túl költséges.