Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Selyemcsirke gombákkal és édesburgonyával recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Egy recept, két variáció: ez az másik.

A gombák fogyasztása egészséges, de sokan mégsem szeretik a gombás ételeket. Talán azért, mert a hazai gondolkodásmódban a gomba egyenlő a csiperkegombával, esetleg még szóba jöhet a laskagomba is. De a gombák világa, azaz a gombák ízvilága ennél sokkalta gazdagabb. A különlegesebb gombákhoz vezető út rögös, sokszor költséges. Aki járja az erdőket és még ért is hozzá... Még neki is ajánlott átnézetnie gombaszakértővel átnézetni a "zsákmányt", de valljuk meg a gombászás kevesünknek ad valós lehetőséget. A piacokon beszerezhető gombáknak igen magas ára van, ugyancsak elveszi a kisérletező kedvünket. 

Szerencsére van olyan neves élelmiszerlánc, ahol figyelmet fordítanak arra, hogy kínálatukban ha nem is állandó, de visszatérő jelleggel szerepelnek un. egzotikus gombák, ha nem is olcsó, de megfizethető áron. Ezek a gombák messzeföldön híresek az egészségre gyakorolt igencsak különleges hatásukról, de ugyanakkor érdekes ízükkel és a megszokottól eltérő állagukkal is színesíthetik az étkezésünket.

De ha már hazavitted valamelyiküket, mégis mihez kezdjél velük? 

Például, mint ebben a receptben, karamellizálhatod őket és gyümölcsös, távol-keleti ízvilággal kényeztetheted családod.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt gombafélékkel itt: 

Ördögszekér gomba 

Shimeji gomba

Keress más GOCK recepteket kereskedelemben kapható gombafélékkel itt: Gomba receptek

Itt találhatod a másik receptet: Karamellizált gombák mangó szósszal recept

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
45 perc

Hozzávalók

30 dkg
csirkemell filé (nagyon vékonyan szeletelve)
20 dkg
Shimeji gomba (közös tönkjéről leválasztva)
10 dkg
ördögszekér gomba (vékonyan, hosszirányban szeletelve)
30 dkg
édesburgonya (meghámozva, majd kockákra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (kimagozva, majd kis rombuszokra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Tojás (fehérje szétválasztva)
1 ek
sake
2 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
3 ek
Szójaszósz
2 ek
oyster szósz
1 ek
Nádcukor
2 db
mandarin (kicsavart leve)
  kis
3 ek
Szezámmag olaj
1 csésze
Jázmin rizs (vagy basmati rizs)
Elkészítés: 
  1. Villával enyhén verd fel a tojás fehérjét, majd jól keverd össze a sakéval, egy evőkanál olajjal és keményítővel. Ízlésed szerint sózzad a szeletelt húst, majd forgasd bele a tojásos keverékbe. Tedd egy fél órányira a hűtőszekrénybe.
  2. Közben készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Egy kevés olajon wokban pirítsd meg a gombákat. Hagyd hogy a gombák valóban megpiruljanak és elveszítsék a nedvesség tartalmukat, majd szedd ki és tedd félre.
  4. Kevés olajon pirítsd üvegesre a hagymát. Majd add hozzá a paprikát és pirítsd tovább 2-3 percig.
  5. Add hozzá az édesburgonyát és pirítsd tovább két három percig.
  6. Add hozzá a szójaszószt és alacsony hőforráson párold 10 percig.
  7. Közben párold meg a rizst, ahogy szoktad.
  8. Közben vízben főzd meg a csirkehúst, majd szűrd le.
  9. Tedd a húst a zöldséges keverékhez, jól forgasd össze.
  10. Keverd össze a mandarin levet az oyster szósszal, a cukorral és a maradék keményítővel, majd add a wok tartalmához és párold készre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Párolt rizzsel tálald.

Hangulatos, ha a wokot az asztalra teszed és mindenki a kedvére való mennyiségben szed belőle.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?