Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák

Egyéb tésztaformák

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Az Egyéb tésztaformák a Különleges tészták csoportjába tartozó, máshová be nem sorolható, igen változatos formákkal rendelkező tésztafajták. Görgess lefelé a tésztafajták megismeréséhez.

Jelentése: "recézett pillangó"
 
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
 
Átlagos mérete: 40 mm hosszú és 28 mm széles
 
Másnéven: Strichetti, Cravattine
 
 
Amit a Farfalle rigate tésztáról GOCK gondol:
Gyermekkoromat Pestlőrincen töltöttem. Budapest külső kerületeként akkoriban alig különbözött egy falutól. Később, egy pesti középiskolában, úgy is csúfoltak az osztálytársaim: a Sárgabuszos. Tavasztól őszig minden szabadidőmet a kertben vagy éppen az utcán töltöttem. Szerettem lekuporodni a veteményesben kialakított járórészen és figyelni az állatokat. Ahogy mászkáltak a földön, ahogy repkedtek a levegőben. Hemzsegett a levegő a lepkéktől. Káposztalepkék, fecskefarkú lepkék... Ezt a kettőt ismertem, de volt ott százszámra számomra ismeretlen, ilyen-olyan lepkefajta is.
Egy ideje már valódi sárgabuszos lettem: vidékre költöztem.
A szülői házat látogatván minden alakalommal szomorúan nézem a kihalt légteret. Nincsenek már lepkék. Legfeljebb legyek. Értem én, ez a városiasodás.
De miért nincsenek már lepkék ott sem, ahol most lakom?
 
Már a falunkból is...
 
Hová tűntek a lepkék?
 
 
A Farfalle ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik egészen a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a formáját bizonyosan a természet ihlette. A nyakkendőét meg talán éppen a tészta? Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett.
 
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik. A Farfalle rigate felülete recézett, előfordulása az üzletek polcain meglehetősen ritka. Ennek a példánynak mind a négy oldala cakkozott.
 
Felhasználása:
Elsősorban tejszínes szószokkal társítva. Egytálételként pedig számtalan féle szósszal sütve.
 
Tekintsd meg a Farfalle variációkat is:
Az alap verzió: Farfalle
Teljes kiőrlésű durum lisztből készítve: Farfalle Integrale
Színesen: Farfalle Tricolori
Csíkosan: Farfalle Fantasia
Díszesen: Farfalle rotonde
Nagyban: Farfallone
Kicsiben: Farfalline
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "pillangó"
 
Átlagos mérete: szélessége 50 mm, magassága 45 mm
 
Származási hely: Dizájn tészta
 
 
Amit a Papillon tésztáról GOCK gondol:
Pillangó tészta gyűjteményemben van már számtalan Farfalle variáció, picitől az óriásig  (Nézd meg őket itt:FarfalleFarfalle ArcobalenoFarfalle IntegraleFarfalle Fantasia
Farfalle TricoloriFarfalle rotondeFarfallineFarfallone), van köztük színes, meg mindenféle csíkos. Mint egy igazi lepkegyűjtemény. Így vagy úgy, mindegyik Farfalle-származék, ami olaszul éppúgy pillangót jelent, mint a Papillon (latin eredetű francia kifejezés). 
A Farfalle-félék kissé stilizáltan idézik a pillangó formáját, olyannyira, hogy sok helyütt (Magyarországon is) már inkább nyakkendő tésztaként emlegetik és nem pillangóként.
 
Talán ez indította gyártókat, hogy létrehozzanak egy olyan tésztafajtát, ami nyakkendőre már kevésbé, de pillangóra már annál inkább hasonlít. Fecskefarkú pillangóra. Nézd csak meg a képeket. A tészták óriásiak és színesek. Színeit az alapverzión kívül spenóttól, sárgarépától, kurkumától, paprikától és a tintahal tintájától kapta.
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "virág"
 
Származási hely: Dizájn tészta
 
Átlagos mérete: 27 mm átmérőjű, 17 mm magas
 
 
Amit a Fiorini tésztáról GOCK gondol:
 "Fiatal nő ül a domboldalon. A fű magas, pillangó az égen. Kockás gyapjúszoknyát és fehér blúzt visel. Hajában virágkoszorú fonat. Kezében egy féligkész másik. Éppen fonja. Képmása  a bányató tiszta vizében tükröződik. Mellette egy szőke kisgyermek. Magasszárú, lerugdosott orrú, kopottas cipőben. Az édesanyjához bújik.
Az édesanyámhoz.
A fekete-fehér kép mögött színes emlékek.
A magárahagyott, hihetlenül kékvizű bányatavak vadregényes sokasága. A növényekkel sűrűn benőtt dombok. Olajzöld vizibogarak. Hatalmas szitakötők és számolatlan fajtájú különleges lepkék sokasága. Kékeszöld királygyíkok. Ugráló szöcskék és tücsökzene. 
Virágok mindenütt.
Gyermekkorom játszótere.
Ma autószalon áll ott helyette. Nem is egy, hanem rögtön kettő. Csillogó üvegfalak mögött csillogó autók. Vágyaink tárgyai.
A fénykép őrzi csak, hogyan hódította vissza a természet a helyet, amit a munkagépek elvettek tőle.
Hogy aztán újra az ember építő szenvedélye űzze el mindazt, ami valóban szép."
 
Ez a különleges, extrudált tésztafajta igen robosztus felépítésű. Színeit céklától, spenóttól és kurkumától kapta. Különleges formája miatt egyedi ételek meghatározó alapanyaga lehet. A hétköznapokban használható levesekben, tésztasalátákban, könnyű, krémes szószokhoz és darabos, húsos ragukhoz egyaránt. Főzésénél legyél körültekintő, hogy formáját megtartsa, ne törjön össze.  
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "kicsi csavart"
 
Származási hely: Puglia
 
Átlagos mérete: 7 mm vastag és 37 mm hosszú
 
Másnéven: Fiorentine
 
 
Amit a Torchietti Ortolano tésztáról GOCK gondol:
 
A tészta az alapváltozaton felüli színeit és ízeit a paradicsomtól, a céklától, a sáfránytól és a spenóttól kölcsönözte.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "százlábú"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 30 mm hosszú és 20 mm széles
 
 
Amit a Bruchi ai cinque sapori tésztáról GOCK gondol:

Kézen járó százlábú

vidám, ügyességi sorjáték

A százlábú feje a vonal mögött álló legelső játékos. Mindenki leguggol, kezével a földre támaszkodik. Az első felrakja mindkét lábát a mögötte guggoló vállaira, a második a harmadikéra, és így tovább. Egyedül az utolsó játékos használja mászásra a lábát is. Rajtjelre indulnak, az a csapat győz, amelyik utolsó játékosa leghamarabb áthalad a célvonalon. Amelyik csapat szétszakad, az kiesik a fordulóból.

Ez a robosztus, egyben látványos tésztafajta jól használható tésztasalátákban vagy darabos, húsos szószokhoz. A tészta öt színét az alapon kívül a paradicsom, cékla, kurkuma és spenót ízesítés biztosítja.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "kagyló"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 32 mm hosszú és 24 mm széles
 
Másnéven: Tofette
 
 
Amit a Conchiglie Cinque Colori tésztáról GOCK gondol:
Nem árt, ha tudod, hogy ezt a tésztafajtát így nevezik hivatalosan, de te biztosan nem így fogod hívni, hanem maradsz a kagylótésztánál. Noha több olasz tésztafajta formájának megalkotásánál megihlették az alkotókat különböző tengeri kagylófajták házai, mégis ezt a tésztafajtát azonosítjuk az "A kagylótészta" formával. Az üzletekben kutakodva több méretben találhatsz a polcokon, az egészen kicsiktől az óriási méretig, de ez a kagylótészták családjának "etalon" tagja. Ennél vannak nagyobbak és természetesen vannak kisebbek is. 
 
A természet színes és változatos. De nem ennyire. Ezek azonban tésztakagylók, így jól áll nekik, mutatósak lesznek színesben. Ezt a tésztát az alapszínen kívül kurkumával, céklával, spenóttal fekete répával színezték ilyen látványosra.
 
A kagylóforma alkalmas arra, hogy bármely szószt jól magába zárjon, barázdált felülete csak növeli ezt a képességét, akár szüksége van rá, akár nem. Használhatod a könnyed, krémesebb szószoktól kezdve a darabosabbakig.
 
Nézd meg az alapverziót: Conchiglie Rigate
Nézd meg nagyobban: Conchiglioni
Nézd meg kicsiben: Conchigliette rigate
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "táska"

Származási hely: nem ismert

Átlagos mérete: 45 mm hosszú, 13 mm magas és 11 mm széles

Másnéven: Farfalle o lancette

 

Amit a Canestrino rigate tésztáról GOCK gondol:

Nem tudom, hogy a tésztaforma megalkotójának is vajon ilyen táska járt-e a fejében vagy sem, de nekem gyerekkorom strandtáska divatja jutott az eszembe róla. A táska, amihez hasonló majd minden, magára valamit is adó nő lóbált a kezében avagy lógott a karján. Igaz, a forma minden praktikuma ellenére nem fért bele minden, de a legfontosabb kellékek igen. Például egy kisméretű Caola napolajos üveg. Nem tudom hatékonyságában vetekedhetett-e a manapság elterjedt UV A és B csodákkal. Biztos nem. Mégis, bizonyára némi nosztalgiával vegyítve, kedves emlékként kerül elő a a többi közül az üveg nemesen egyszerű formája, rajta a stílusos cetlijvel.

Ma már szinte teljesen kiszorították az üvegcséket a nélkülözhetetlennek érzett, gazdaságosnak hitt, jó nagyméretű műanyag flakonok. Ezek a színes, könnyű, változatos formájú, érzékeket ingerlő, de elpusztíthatatlanul környezetszennyező flakonok.

Akkoriban elég volt ennyi egy strandlátogatáshoz: egy kisméretű törölköző és egy napolaj a táskába, szép nagy lencsés napszemüveg a fejre és egy összetekert gyékényszőnyeg a hónaljba. A felfújt úszógumit én vittem magammal. Zötyögve mintegy másfél órát a buszokon (egy átszállással).

Ma már tovatűntek ezek a szép és divatos strandtáskák. Átvették a helyüket az elnyűhetetlen, végtelen teherbírású kék bevásárlótáskák. Természetesen műanyagból. Szükség van rájuk, hiszen a strandra menet teletömjük az autó csomagtartóját a szükséges kellékekkel és a medence mellé még mindig nem lehet parkolni. Oda kell cipelni.

A tésztafajta gyakorlatilag egy hegyes végű farfalle tészta. Az összecsippentett táskaforma magabiztosan zárja be a húsos vagy inkább zöldséges szószok nagyobb darabjait is.

Jelentése: "nagy pillangó"
 
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
 
Átlagos mérete:  60 mm hosszú és 35 mm széles
 
Másnéven: Strichetti, Cravattine
 
 
Amit a Farfallone tésztáról GOCK gondol:
Gyermekkoromat Pestlőrincen töltöttem. Budapest külső kerületeként akkoriban alig különbözött egy falutól. Később, egy pesti középiskolában, úgy is csúfoltak az osztálytársaim: a Sárgabuszos. Tavasztól őszig minden szabadidőmet a kertben vagy éppen az utcán töltöttem. Szerettem lekuporodni a veteményesben kialakított járórészen és figyelni az állatokat. Ahogy mászkáltak a földön, ahogy repkedtek a levegőben. Hemzsegett a levegő a lepkéktől. Káposztalepkék, fecskefarkú lepkék... Ezt a kettőt ismertem, de volt ott százszámra számomra ismeretlen, ilyen-olyan lepkefajta is.
Egy ideje már valódi sárgabuszos lettem: vidékre költöztem.
A szülői házat látogatván minden alakalommal szomorúan nézem a kihalt légteret. Nincsenek már lepkék. Legfeljebb legyek. Értem én, ez a városiasodás.
De miért nincsenek már lepkék ott sem, ahol most lakom?
 
Már a falunkból is...
 
Hová tűntek a lepkék?
 
 
A Farfalle ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik egészen a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a formáját bizonyosan a természet ihlette. A nyakkendőét meg talán éppen a tészta? Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett. Ebben az óriási méretben azonban már sokkal ritkább. 
 
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik. A téglalap rövidebb oldala lehet egyenes vagy éppen ovális formájú. A tészta felülete lehet sima vagy érdes is. 
 
Felhasználása:
Méreténél fogva inkább tedd a sütőbe és számtalan féle szószok közül válogatva süssed.
 
Tekintsd meg a Farfalle variációkat is:
Az alapverzió: Farfalle
Teljes kiőrlésű durumlisztből készítve: Farfalle Integrale
Színesen: Farfalle Tricolori
Csíkosan: Farfalle Fantasia
Díszesen: Farfalle rotonde
Kicsiben: Farfalline
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "pillangó"
 
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
 
Átlagos mérete: 40 mm hosszú és 28 mm széles
 
Másnéven: Farfalle Arcobaleno, Strichetti, Cravattine
 
 
Amit a Farfalle Fantasia tésztáról GOCK gondol:
A lepkék is, de a nyakkendők is színesen szépek igazán. A Farfalle tésztát előszeretettel készítik különféle színekben, de a fantáziát szabadon engedve nagyon szép mintákat készítenek. A képeken a számtalan lehetséges csíkos Farfalléból 4 verzió látható-
 
Ősinek mondható tésztafajta, eredete visszanyúlik a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a Farfalle tészta formáját bizonyosan a természet, a pillangó ihlette.
 
A nyakkendőét meg talán éppen a tészta?
 
Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett.
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapokból alakítják ki, úgy, hogy középen összecsippentik. A téglalap rövidebb oldala lehet egyenes vagy éppen ovális formájú. A tészta felületét olykor érdesítik is, ezt a fajta a Farfalle Rigate.  
 
Sokszor találkozhatsz vele tejszínes szószokkal társítva vagy éppen bármilyen szósszal egytálételként sütve.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: valószínűleg"ujjperec" , a nocca szóból eredeztetve

Származási hely: Campania (design tészta)

Átlagos mérete: 25mm hosszú és 16mm széles

 

Amit a Gnocchi tésztáról GOCK gondol:

A világszerte ismert, leggyakrabban frissen készített galuskaféle Gnocchi-val alighanem már mindenki találkozott, ha másként nem, akkor az üzletek polcain frissentartó csomagolásban. A Gnocchi sokévszázados múltra tekint vissza és többféle alapanyagból is elkészíthető.

Talán a tisztelet, talán a Gnocchi világhíre, ismertsége késztethette a száraztészta gyárak ötletgazdáit, hogy a Gnocchi formáját száraztészta formájában gondolják újra. Igen, újragondolják, mert ez az üregesnek megalkotott tésztaforma felülről talán inkább egy elnagyolt tobozra, alulról nézve pedig sokkal inkább hasonlít egy nyitott kagylóra, mint a Gnocchi-ra. Előfordul, hogy a szobrászművész alkotása már csak nyomokban emlékeztet magára a modellre, de attól még ez mit sem von le az alkotás művészi értékéből.

A tészta formája tálcán kínálja a lehetőséget, hogy valamilyen szósszal együtt sütőbe tegyék, vagy hogy nyitott kagylóhéjába finoman darabos tésztaszószt zárjon.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Oldalak