Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Farfalle Fantasia

Farfalle Fantasia

Jelentése: "pillangó"
 
Származási hely: Észak-Olaszország (Lombardia és Emilia-Romagna)
 
Átlagos mérete: 40 mm hosszú és 28 mm széles
 
Másnéven: Farfalle Arcobaleno, Strichetti, Cravattine
 
 
Amit a Farfalle Fantasia tésztáról GOCK gondol:
A lepkék is, de a nyakkendők is színesen szépek igazán. A Farfalle tésztát előszeretettel készítik különféle színekben, de a fantáziát szabadon engedve nagyon szép mintákat készítenek. A képeken a számtalan lehetséges csíkos Farfalléból 4 verzió látható-
 
Ősinek mondható tésztafajta, eredete visszanyúlik a XVI-ik századig. Akkor még a csokornyakkendő ismeretlen volt, így a Farfalle tészta formáját bizonyosan a természet, a pillangó ihlette.
 
A nyakkendőét meg talán éppen a tészta?
 
Amíg azonban a csokornyakkendő az ünnepélyes öltözet része lett, bizonyos alkalmakkor annak kötelező eleme, addig a Farfalle tészta a hétköznapok egyik legismertebb és leggyakoribb tésztafajtája lett.
Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapokból alakítják ki, úgy, hogy középen összecsippentik. A téglalap rövidebb oldala lehet egyenes vagy éppen ovális formájú. A tészta felületét olykor érdesítik is, ezt a fajta a Farfalle Rigate.  
 
Sokszor találkozhatsz vele tejszínes szószokkal társítva vagy éppen bármilyen szósszal egytálételként sütve.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen