Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Sodort tészták

Sodort tészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "olajfa levél"
 
Átlagos mérete: 45 mm hosszú és 10 mm széles
 
Származási hely: Puglia
 
 
Amit a Foglie d'ulivo agli spinaci tésztáról GOCK gondol:

"Az özönvíz vége /1Móz 8:1-22/ 

Isten azonban nem feledkezett meg Nóéról, sem azokról az élőlényekről, azokról az állatokról, amelyek vele voltak a bárkában. Szelet bocsátott Isten a földre, és a víz apadni kezdett. Bezárultak a mélység forrásai és az ég csatornái; megszűnt esni az eső az égből. Azután a víz egyre jobban visszahúzódott a Földről, és százötven nap múlva leapadt a víz. A bárka pedig a hetedik hónap tizenhetedik napján megfeneklett az Ararát-hegységben.

A víz állandóan fogyott a tizedik hónapig. A tizedik hónap első napján láthatókká váltak a hegyek csúcsai. Negyven nap múlva kinyitotta Nóé a bárka ablakát, amelyet csinált, és kiengedett egy hollót. Az újra meg újra kirepült, meg visszatért, amíg föl nem száradt a víz a földről. 

Kiengedett egy galambot is, hogy lássa: vajon leapadt-e a víz a föld színéről. De a galamb nem talált helyet a lábának, hogy leszállhasson, ezért visszatért hozzá a bárkába, mert víz borította az egész föld színét. Ő pedig kinyújtotta a kezét, megfogta és bevette magához a bárkába. Várakozott még újabb hét napig, és ismét kiengedte a galambot a bárkából. Estére megjött hozzá a galamb, és ekkor már egy leszakított olajfalevél volt a csőrében. Ebből tudta meg Nóé, hogy a víz leapadt a Földről. Várakozott még újabb hét napig, és kiengedte a galambot, de az már nem tért vissza hozzá."

Neked nem az első gondolatod a béke az olajfa ága és annak levele láttán?

A második pedig a megbocsátás...

Ha  te úgy véled, képtelen vagy a megbocsátásra, jusson eszedbe Noé bibliai története. Ha Isten az emberiség bűneit végül nem bocsátotta volna meg, most nem lenne az, aki bántana, megbántana téged.

Üröm az örömben, hogy te sem lennél.

A Foglie d'ulivo agli spinaci tészta küllemében is emlékeztet, elkészítési technikájában azonos az Orecchiette tésztáéval. 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "szivárványos articsóka levél"
 
Átlagos mérete: 35 mm hosszú és 28 mm széles
 
Származási hely: Puglia
 
 
Amit a Foglie di Carciofo Arcobaleno tésztáról GOCK gondol:
Az articsókáról mindenki tudja vagy legalább gondolja, hogy egészséges alapanyag, mégse túl népszerű a magyar konyhákban. Legfeljebb konzerv formájában. Az articsóka leveleire igazán hanyagul emlékeztető tésztafajta pedig még annyira sem. 
 
Mert ritkaság. Nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon is. Az Orecchiette tésztára hasonlító, de annál jóval nagyobb, szabálytalan küllemű tészta igazi különlegesség, különösen ha a szivárvány színeiben pompázik. Ezt a tésztát kurkumával, tintahal tintájával, bazsalikommal, céklával, sárgarépával és paradicsommal színezték olyanra, amilyen: szivárványszínűre.
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: a cavare (kiváj) szóból ered
 
Származási hely: Puglia
 
Átlagos mérete: kb. 20 mm hosszú, 7 mm vastag
 
 
Amit a Cavatelli tésztáról GOCK gondol:
Ezt a tésztafajtát könnyen előállíthatod házilag is. A meggyúrt tésztát sodord ujjnyi vastagra, majd vágj belőle kis darabkákat. A kis darabkákat egy kés tompa felével húzd meg a nyújtódeszkán, amitől a tészta megpöndörödik és máris kész a kis kagylóforma tésztácska, amiről egy kicsi csónak avagy hot-dog zsemlécske is eszedbe juthat.
 
 

Jelentése: "kicsi Gnocci"
 
Származási hely: Szardínia
 
Átlagos mérete: 20-30 mm hosszú, 6-10 mm széles
 
Másnéven: Malloreddus, Malloreddus Sardi
 
 
Amit a Gnocchetti Sardi tésztáról GOCK gondol:
Ha tészta és Szardínia, akkor az a Gnocchetti Sardi. Jelkép a javából Szardínia szigetén ez az apró, bordázott felületű, kagylóforma, durum lisztből készült tészta. Ha készítenék itthon friss tésztát, akkor a Gnochetti Sardi készítésével biztosan megpróbálkoznék, hiszen a nudlira vágott tésztát egy bordázott felületű falapon megsodorintani igazán nem tűnik ördöngősségnek.
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "borsóhéj"
 
Származási hely: Puglia
 
Átlagos mérete: 30 mm hosszú, 8 mm széles
 
Másnéven: Cicatelli
 
 
Amit a Capunti tésztáról GOCK gondol:
"Ülök a sámlin, előttem egy nagy tál borsó. Édesanyám még szedegeti a borsóleveshez való másik felét. Az én feladatom kiszedegetni a borsószemeket. Megnyomom a parányi csónak orrát, élvezem, ahogy kipukkan. Mutatóujjammal befurakodok a nyílásba és végighúzom a végéig. A borsóhéj engedelmesen megnyílik az ujjam előtt, a borsószemek hangos koppanással pottyannak a még üres tálba. A koppanások egyre tompábbak, ahogy telik a tál... Lesem édesanyámat és ha nem figyel rám, akkor bekapok néhány borsószemet, a zsengébbek közül. Azt hiszem, nem veszi észre. Olyan édesek...
 
Az újságpapíron szaporodnak az üres borsóhéjak..."
 
Mint a zacskójából kiborított Capunti tészta.
 
Ezt a tésztát akár te is elkészíthetnéd otthon. A meggyúrt tésztát sodord kb. 8 mm vastag rúddá, vagdosd kb. 3 cm-es darabokra, majd kellően belisztezett gyúródeszkán nyomd a három középső ujjadat ( ha belefér, legyen a kisujjad a negyedik) a tésztába és lefelé nyomva húzd magad felé, hogy megpöndörödjön és már kész is a Capunti egy példánya, ami magán viseli ujjaid lenyomatát. A tészta nagyon jól fogja meg a darabos szószokat, ilyenekhez használd. Húsos (kiválóan illik a szárnyasokhoz) és paradicsomos szószokhoz.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "fésűs makaróni"
 
Származási hely: Emilia-Romagna
 
Átlagos mérete: 14 mm átmérőjű és 65 mm hosszú
 
Másnéven: Garganelli
 
 
Amit a Maccheroni al pettine tésztáról GOCK gondol:
Ez a tészta, amelyik tulajdonképpen Garganelli, annyiban tér el az ősi változattól, hogy a fésűs felületen való sodrás után a végeket nem zárták egybe, azaz a tészta nyitott maradt.
A tésztát többféle zöldségkivonattal szinezték és ízesítették.
 
Ha többet szeretnél megtudni a tésztáról, kattints ide: Garganelli tricolori
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "papfojtogató" 
 
Származási hely: Romagna
 
Átlagos mérete: kb. 90 mm hosszú (a fényképezett tészta)
 
Másnéven: Strangujja previti, Strangolapreti
 
 
Amit a Strozzapreti tésztáról GOCK gondol:
A furcsa elnevezés magyarázatáról szóló legendák közül az tetszik a legjobban, amelyik szerint a feleségek a szokásnak megfelelően (egyféle adózásképpen) ételt készítettek a papnak, mire az egyik dühös férj azt kívánta, bárcsak fulladna bele. 
 
Sosem voltál még annyira dühös valakire, akit egyszer vendégül láttál, hogy utólag hasonló érzésed támadt?
 
Bevallom, én ismerek olyan embert (már ha egyáltalán jó kifejezés az "ember" erre az illetőre vonatkoztatva), akit mind a mai napig szívesen látnék fuldokolni attól az ételtől, amit annak idején jó szívvel készítettem és kínáltam neki. Nem hinném, hogy lesz még iyen eseményhez szerencsém, hiszen aligha fordulhat elő, hogy ezt a valakit újra meghívnám a házunkba. De ha lennék is ilyen bolond, nyilván a meghívást nem fogadná el. Ha azonban mégis lenne olyan szemtelen, azért biztosan nem enne semmit félelmében, hiszen nem szeretne fuldokolni tőle.
 
Mert tudja, hogy ezt kívánom neki.
 
Félretéve a személyeskedést (amit nyugodtan megtehetek, hiszen a célszemély aligha fogja ezt olvasni), a tészta nehezen behatárolható, hiszen szerte Olaszországban készítenek hasonlót, amit friss tésztaként fogyasztanak is el. Ezek a variációk sokszor azonban igencsak eltérnek egymástól. Nem csak nevükben, de méretükben, akár formájukban, de még az alapanyagukban is.
 
A Strozzapreti Romagna tájékán durum lisztből készül, tojás hozzáadásával vagy éppen anélkül. Gyakran ízesítik sokféle zöldség adalékkal, esetleg kevernek hozzá sajtot. Olaszország más tájain azonban készíthetik burgonyából, kelt tésztából, morzsolt kenyérből, de akár korpából is.
 
A Strozzapreti leginkább szabálytalanul és hanyagul feltekert textíliához hasonlít, amit készítői a kinyújtott tésztaalapanyag megfelelő méretű darabkáit tenyereik között felsodorva érnek el.
 
Nézd meg a háromszínű, calabriai stílusú változatát: Strangujja Previti Tricolori
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Jelentése: "papfojtogató" 
 
Származási hely: Calabria
 
Átlagos mérete: kb. 60 mm hosszú (a fényképezett tészta)
 
Másnéven: Strozzapreti, Strangolapreti
 
 
Amit a Strangujja Preveti Tricolori tésztáról GOCK gondol:
A furcsa elnevezés magyarázatáról szóló legendák közül az tetszik a legjobban, amelyik szerint a feleségek a szokásnak megfelelően (egyféle adózásképpen) ételt készítettek a papnak, mire az egyik dühös férj azt kívánta, bárcsak fulladna bele. 
 
Sosem voltál még annyira dühös valakire, akit egyszer vendégül láttál, hogy utólag hasonló érzésed támadt?
 
Bevallom, én ismerek olyan embert (már ha egyáltalán jó kifejezés a "ember" erre az illetőre vonatkoztatva), akit mind a mai napig szívesen látnék fuldokolni attól az ételtől, amit annak idején még jó szívvel készítettem és kínáltam neki. Nem hinném, hogy lesz még iyen eseményhez szerencsém, hiszen aligha fordulhat elő, hogy ezt a valakit újra meghívnám a házunkba. De ha lennék is ilyen bolond, nyilván a meghívást nem fogadná el. Ha azonban mégis lenne olyan szemtelen, azért biztosan nem enne semmit félelmében, hiszen nem szeretne fuldokolni tőle.
 
Mert tudja, hogy ezt kívánom neki.
 
Félretéve a személyeskedést (amit nyugodtan megtehetek, hiszen a célszemély aligha fogja ezt olvasni), a tészta nehezen behatárolható, hiszen szerte Olaszországban készítenek hasonlót, amit friss tésztaként fogyasztanak is el. Ezek a variációk sokszor azonban igencsak eltérnek egymástól. Nem csak nevükben, de méretükben, akár formájukban, de még az alapanyagukban is.
 
A Strangujja Preveti durum lisztből készül, tojás hozzáadásával vagy éppen anélkül. Gyakran ízesítik sokféle zöldség adalékkal, esetleg kevernek hozzá sajtot. Olaszország más tájain azonban készíthetik burgonyából, kelt tésztából, morzsolt kenyérből, de akár korpából is.
 
A Strangujja Preveti leginkább szabálytalanul és hanyagul feltekert textíliához hasonlít, amit készítői a kinyújtott tésztaalapanyag megfelelő méretű darabkáit tenyereik között felsodorva érnek el.
 
Nézd meg a romagnai stílusú alapváltozatot is: Strozzapreti
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Származási hely: Calabria
 
Átlagos mérete: 60-100 mm hosszú
 
Másnéven: Filei, Maccheroni al Ferretto, Mparrettati
 
 
Amit a Fileja tésztáról GOCK gondol:
Bármelyik olasz tészta csoportot nézed, mindegyikre jellemző, hogy szinte a végtelenségig variálják a méreteket és az elkészítés során alkalmazott technikákat. A Fileja abba a csoportba tartozik, amelynél a következő a kiindulási helyzet:
Gyúrd meg a tésztát, sodord vékony rúddá, majd vágj belőle nudlikat.
Innen lehet folytatni kézzel, azon belül, tenyérrel vagy ujjakkal és sodorj belőle valamit. Van hogy ez csak egy aprócska sodrintás, van hogy annál több. Aztán vannak olyanok, ahol mindez nem sík felületen történik. Aztán vannak azok, ahol szerszámot is használhatsz, a legegyszerűbbet persze, mondjuk egy kötőtűt. A Fileja a kötőtűs csoportba tartozik...
Akkor lesz a nudliból Fileja, ha a nudliba hosszanti irányba nyomod bele a tűt és így sodrod fel a tésztát köré és ha már az jó hosszú, akkor csak kihúzod a tűt és jöhet a következő nudli... 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "orsó, konyhakerti" 

Származási hely: Dél-Olaszország

Átlagos mérete: Változó (ez éppen 50 mm hosszú és 12 mm széles)

 

Amit az Fusilli paesani ortolano  tésztáról GOCK gondol:

Ha ezt a szót hallod vagy olvasod: Fusilli, akkor fogadni mernék, hogy a közismert, tésztagyári orsótészta formája ugrik be. Talán már találkoztál ebből a fajtából kisebbel, nagyobbal, hosszabbal, rövidebbel, egymástól eltérő profilúval, hogy a menetemelkedés változó méreteiről ne is beszéljünk.

A Fusilli tészta kézzel készített őse jelentősen eltér ettől a formától. Hagyományosan a Fusilli valamilyen tésztaféle (spagetti, bucatini vagy metélt) kötőtű köré csavarásával készült, így lehet hosszú, egészen hosszú, de rövid is. Lehet tömör vagy lyukas.

A Fusilli Paesani egy tésztadarab a kötőtűvel párhuzamosan felsodrásával készül. Az Ortolano változat négy színben és ízben készül: az alapváltozaton felül bazsalikomos, céklás és sáfrányos.

 

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Oldalak