Jelenlegi hely

Címlap

Jelentése: "papfojtogató" 
 
Származási hely: Romagna
 
Átlagos mérete: kb. 90 mm hosszú (a fényképezett tészta)
 
Másnéven: Strangujja previti, Strangolapreti
 
 
Amit a Strozzapreti tésztáról GOCK gondol:
A furcsa elnevezés magyarázatáról szóló legendák közül az tetszik a legjobban, amelyik szerint a feleségek a szokásnak megfelelően (egyféle adózásképpen) ételt készítettek a papnak, mire az egyik dühös férj azt kívánta, bárcsak fulladna bele. 
 
Sosem voltál még annyira dühös valakire, akit egyszer vendégül láttál, hogy utólag hasonló érzésed támadt?
 
Bevallom, én ismerek olyan embert (már ha egyáltalán jó kifejezés az "ember" erre az illetőre vonatkoztatva), akit mind a mai napig szívesen látnék fuldokolni attól az ételtől, amit annak idején jó szívvel készítettem és kínáltam neki. Nem hinném, hogy lesz még iyen eseményhez szerencsém, hiszen aligha fordulhat elő, hogy ezt a valakit újra meghívnám a házunkba. De ha lennék is ilyen bolond, nyilván a meghívást nem fogadná el. Ha azonban mégis lenne olyan szemtelen, azért biztosan nem enne semmit félelmében, hiszen nem szeretne fuldokolni tőle.
 
Mert tudja, hogy ezt kívánom neki.
 
Félretéve a személyeskedést (amit nyugodtan megtehetek, hiszen a célszemély aligha fogja ezt olvasni), a tészta nehezen behatárolható, hiszen szerte Olaszországban készítenek hasonlót, amit friss tésztaként fogyasztanak is el. Ezek a variációk sokszor azonban igencsak eltérnek egymástól. Nem csak nevükben, de méretükben, akár formájukban, de még az alapanyagukban is.
 
A Strozzapreti Romagna tájékán durum lisztből készül, tojás hozzáadásával vagy éppen anélkül. Gyakran ízesítik sokféle zöldség adalékkal, esetleg kevernek hozzá sajtot. Olaszország más tájain azonban készíthetik burgonyából, kelt tésztából, morzsolt kenyérből, de akár korpából is.
 
A Strozzapreti leginkább szabálytalanul és hanyagul feltekert textíliához hasonlít, amit készítői a kinyújtott tésztaalapanyag megfelelő méretű darabkáit tenyereik között felsodorva érnek el.
 
Nézd meg a háromszínű, calabriai stílusú változatát: Strangujja Previti Tricolori
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.