Jelenlegi hely

Címlap » Címkék » Alapanyag » Babok » Adzuki bab » Adzuki bab

Kedvenc alapanyagaim

Kép: 

Akár hallottál már erről az apróságról, akár nem, elég a nevét hallani ahhoz, hogy tudjad, ez a babfajta ázsiai eredetű. Pontos származási helye nem ismert, valószínűleg Kína vagy Japán. A sok-sok évszázados múltra visszatekintő rendkívül egészséges adzuki vagy másnéven aduki bab (Vigna angularis) valóban aprócska, mérete nem nagyobb 6-8 mm-nél. Kerekded formájú, színe vöröses, jellegzetes ki fehér csíkkal díszített. Íze jellegzetesen édeskés.

Miért egészséges az adzuki bab?

Kép: 

Lentinula (Lentinula edodes)

Kép: 

Hálaadás napja előtt nem csak az amerikai piacok vöröslenek tőle, de az ünnepi asztalaikon is az elmaradhatatlan egybesült pulyka mellett mindig ott virít egy kis tálkában. Ez így is marad egészen Karácsonyig. Magyarországon többször találkozhatunk vele a patikákban, mint az élelmiszerboltokban vagy akár a piacainkon. Itthoni asztalainkon inkább számít kuriózumnak, mint a gyógyszeres szekrényünkben.

Kép: 

Hypsizygus tessellatus (Beech mushroom)

Elsősorban egzotikus, japán gombaféleként ismert, holott a természetben Ázsia mellett Észak-Európában is őshonos. Elhalt keményfafajtákon, leginkább bükkfán, csoportosan terem, innen is ered köznapi elnevezése is: bükkfa gomba. Közel 20 fajtája ismert, ezek közül a fehér (Bunapi) illetve a barna (Buna) Shimeji terjedt el.

Kalapja akár fehér vagy barna, de kicsi és törékeny, fehér színű tönkje hosszú és vékony.

Kép: 

Pleurotus eryngii (King oyster mushroom)

Az Ördögszekér gomba a laskafélék királya, ahogy az angol elnevezése is erre utal. Királyhoz illő méretekkel bírva valóban kiemelkedik fajtársai közül. Fehér színű tönkje igen vastag és hosszú, rajta (a termesztett egyedeknél) szinte nevetségesen picinyke és törékeny kalap ül. Szabadon termő egyedeknél a tönk egy kissé vékonyabb, a kalap pedig nagyobb.

Kép: 

Az Európában közismert perzsa avagy másként angol dió (Juglans regia) másoknak sokezer éves termesztésű, ázsiai eredetű fafajta.

Nekem a Diófa mindössze csak pár évtizedes.

Az egész világon elterjedt diónak sok fajtája létezik, ezek közül még ismertebb fajták Amerikában honosak: a fekete (Juglans nigra) és a fehér avagy szürke (Juglans cinerea).

Az enyém piros.

Kép: 

Másnéven: Tamogi-take

(Pleurotus citrinopileatus)

A Sárga laskagomba jellegzetessége az aranysárga, virágtölcsér alakú kalapja és kontrasztosan hófehér tönkje és húsa. Pont olyan törékeny, mint amilyennek látszik, így bánj óvatosan a nemes összevisszasággal rétegzett, szorosan nőtt gombahalommal.

Kép: 

Hamarosan

Kép: 

Félrevezető a neve, helyesebb lenne medvefokhagymának hívni (ahogy más nyelveken), de magyarul ez nem hangzik olyan olyan jól. Latinul így fest a neve: Allium Ursinum. Aki esetleg még nem ismerné, meg is lepődhet, hiszen mást kap, mint amit várhatna hagymajelleg helyett: enyhe fokhagyma illat, fokhagyma íz.

Kép: 

Az édesburgonya a burgonyához csak megjelenésében hasonló, de botanikai rokonságot nem mutató növény gumója. Noha jó ideje már a nagyobb hipermarketek polcain és igényesebb kínálattal rendelkező piacok standjain állandóan megtalálható, széleskörben a magyar konyhákban nem elterjedt alapanyag. Pedig…

Oldalak