Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2017 » december » 5th » Címkék » Alapanyag » tőzegáfonya » cranberry » Tőzegáfonya, azaz cranberry

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Hálaadás napja előtt nem csak az amerikai piacok vöröslenek tőle, de az ünnepi asztalaikon is az elmaradhatatlan egybesült pulyka mellett mindig ott virít egy kis tálkában. Ez így is marad egészen Karácsonyig. Magyarországon többször találkozhatunk vele a patikákban, mint az élelmiszerboltokban vagy akár a piacainkon. Itthoni asztalainkon inkább számít kuriózumnak, mint a gyógyszeres szekrényünkben.

Már a neve körül is kavarodás tapasztalható. Sokan „leáfonyázzák”, ami ugyan alapvetően nem  helytelen, de pontatlan. Közelebb jár az igazsághoz, ha vörös áfonyának nevezik, ami még mindig félreértésre ad okot, noha a színe valóban vörös, de a magyar piacokon ismert vörös áfonyától különböző bogyóról van szó. Helyesen tőzegáfonyának hívják magyarul ezt a bogyót, ami Magyarországon is megterem ugyan, de annyira ritka és védett, hogy az asztalunkra biztosan nem kerülhet belőle. Az igazán precíz elnevezése amerikai tőzegáfonya lenne, de ez így se nem rövid, se nem vonzó név. Ne is keresd így a magyar piacokon, mert az árus nem azt fogja válaszolni, hogy nincs. Hanem visszakérdez, hogy az micsoda?

Éppen ezért én maradok az amerikai nevénél: Cranberry.

Mi is az a cranberry?

Az amerikai cranberry (Vaccinium Macrocarpon) törpe cserje, ha jó formában van, akkor akár 20 cm „magasra” is megnő, de inkább széltében terpeszkedik. Rokonai Európa és Ázsia északi területein is őshonosak, de az amerikai fajta bogyója messze a legnagyobb. A bogyó rendkívül könnyű méretéhez képest, a bogyó közepén mag helyett levegő van. Ha tesztelni szeretnéd, hogy valóban friss bogyót vásároltál-e, akkor vesd alá a pattogó próbának. A leejtett friss bogyók úgy pattognak, mint a ping-pong labdák, ha nem így tesznek, akkor már nem frissek. Mindez felhasználás során is kiderül. Ha friss bogyókat használsz fel, főzése közben a bogyók kidurrannak, mint a pattogatott kukorica. Ha ez a móka elmarad, biztos lehetsz benne, hogy nem eléggé frissen vásároltad meg bogyóidat.

Hűtőben tárolva eláll elméletileg pár hétig, de nem tudhatod, hogy mennyi idő telt el a leszedésétől, amíg eljutott hozzád. Jobb, ha azonnal feldolgozod, vagy lefagyasztod (a fagyasztást jól tűri és kilenc hónapig eltartható). Ha mégis tárolod a hűtődben pár napig, válogasd át és vedd ki az esetleg töppedt, puha szemeket, mert ez az állapot gyorsan tovaterjed az összes bogyóra. Nem olcsó alapanyag, kilónkénti ára meghaladja a 3000 Ft-ot.

Felhasználása

Közvetlen fogyasztásra a termés elenyésző mennyiségét, csak mintegy 5-10% kerül. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk (pedig így se ártana), mert íze erősen fanyar és keserkés. Az ilyen bogyókat kézzel szedik, ami jelentősen drágítja. A fennmaradó rész gyümölcslé, szárított gyümölcs formájában, valamint gyógyszeripari termékként kerül a fogyasztókhoz. Az utóbbi célú felhasználásokhoz az olcsóbb, gépesített, úgy nevezett árasztásos módszerrel szüretelik. A bogyókat szüretelőgépek szedik le a bokorról, a bogyók levegőtartalmuknál fogva a vízzel elárasztott termőterületen a vízfelület tetején úszkálnak. Végül a termést egyszerűen lehalásszák a víz felszínéről.

Hatása az egészségre

A száraz adatokat tekintve a cranberry nem tartalmaz zsírt és koleszterint. Energia és sótartalma is rendkívül csekély. Magas viszont a C és K vitamintartalma, rosttartalma és rendkívül magas az antioxidáns tartalma.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a cranberry fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai egyedülállóak, ugyanakkor nem célravezető, ha egy-egy összetevőjének hatását emeljük ki. A cranberryben található anyagok olyan egyedi kombinációban vannak jelen, amelyek együttesen és nagyon komplex módon hatnak az emberi szervezetre.

Legközismertebb felhasználási területe az antibakteriális hatása. A cranberry hatékony alternatíva az antibiotikum kezelésekre.  Köztudott, hogy míg az antibiotikumok, sokszor túladagolt, felhasználása eredményeképpen a baktériumok rezisztenssé válnak. A cranberry egyedülálló hatásmechanizmusa eredményeként ilyen nem következhet be. A baktériumokat nem elpusztítja, hanem meggátolja azok megtapadását, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy szinte „átmossa” az érintett területet. Húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére széleskörűen alkalmazzák. Mindamellett számtalan más területen is egyedülálló eredményeket értek el vele, mint például a száj higiénia (fogínygyulladás, szuvasodás), vagy a gyomorban a helicobakter fertőzésekkel szemben.

Ugyanakkor nem csak a fogakon és az ínyeken való lerakódásokat gátolja, hanem az érfalakon is hasonló hatást fejt ki, így jelentős preventív hatással bír a szív és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben. Nagyon eredményesen csökkenti a vérnyomást.

A cranberry rendkívül összetett módon tartalmaz számtalan olyan anyagot, melyek különböző rákbetegségek, mint a prosztata, a mell, a tüdő és vastagbél rák kialakulásának hatékony megelőzésére kifejtett hatással bírnak.

Hogyan fogyaszd?

Mint a legtöbb természetes anyagra, így a cranberry fogyasztására is alapvetően igaz, hogy élettani hatásait leginkább nyersen, feldolgozatlanul fejti ki. Sajnos nyersen az íze nem túl megnyerő, hiszen savanykás és kesernyés. Magyarországon az erősen korlátozott hozzáférés és az ára is a nyers fogyasztás ellen dolgozik.

Legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a cukrozott, szárított formában történő fogyasztása is kellően eredményes. Antibiotikus hatása pedig gyümölcslé formájában is működik, nem véletlenül Amerikában már több évtizede orvosi javallatra alkalmazzák kúraként húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében. Természetesen vásárolhatsz gyógyszertárban is cranberry kivonatú kapszulákat, de mennyivel élvezetesebb formája egészséged védelmének, ha finom italt kortyolgatsz, vagy ízletes szárított gyümölcsöt rágcsálsz. Tanulmányok bizonyítják, hogy nem csak élvezetesebb, hanem hatékonyabb is. A cranberry közvetlen fogyasztása így minden szempontból előnyösebb, mint gyógyszeripari termékként.

Hogyan használd fel a konyhádban?

Ha valaki már hallott róla, első és egyetlen felhasználási lehetőségként a cranberry szósz jut az eszébe. Köszönhető ez az angolszász hálaadási és karácsonyi tradícionális menünek, melynek kihagyhatatlan eleme a cranberry szósz.

GOCK receptek Cranberry felhasználásával: cranberry