Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2017 » április » 8th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Medvehagyma » Medvehagyma

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Félrevezető a neve, helyesebb lenne medvefokhagymának hívni (ahogy más nyelveken), de magyarul ez nem hangzik olyan olyan jól. Latinul így fest a neve: Allium Ursinum. Aki esetleg még nem ismerné, meg is lepődhet, hiszen mást kap, mint amit várhatna hagymajelleg helyett: enyhe fokhagyma illat, fokhagyma íz.

Az év első szabadon termő fogyasztható zöldsége, amely noha teljes egészében fogyasztható, mégis szinte csak a levelei miatt szeretjük. Harsányul zöld, erős levelei nem csak ízletes kora tavaszi csemegéül szolgálhatnak, de kifáradt szervezetednek, egészségednek is jót tesz, fogyaszd hát bátran. Mindent „tud”, amit egy rendes fokhagyma, azzal a különbséggel, hogy nem leszel tőle fokhagyma szagú. Rendkívül gazdag A vitaminban, de elegendő C-vitamin és vas tartalma ugyancsak hasznára válik az egészségednek. Mindamellett nem elhanyagolható a kálium és kálcium tartalma sem. Ráadásul nagyon csekély energia tartalmával (23 kalória/100g) segíthet a tavaszi fogyókúrád sikerességében. Szedheted kirándulással egybekötött erdei túra keretében vagy fillérekért megveheted a piacon. Ha becipeled a kertedbe és megfelelő környezetre lel nálad, szembenézhetsz hamarosan a medvehagyma invazív tulajdonságával, mindent el fog lepni, így kora tavaszi talajtakaróként is használhatod. Piciny fehér virágai üde színfoltja is lehet a téli álmából ébredező kertednek.

Hogyan tárold?

Hűvös és sötét helyen vagy a hűtőszekrényed páradús zöldségtároló rekeszeiben.

Hogyan használd?

Mintha spenót lenne…

GOCK receptek medvehagymával: Medvehagyma