Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2017 » november » 9th » Címkék » Alapanyag » Gombafajták » Ördögszekér gomba » Ördögszekér gomba

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Pleurotus eryngii (King oyster mushroom)

Az Ördögszekér gomba a laskafélék királya, ahogy az angol elnevezése is erre utal. Királyhoz illő méretekkel bírva valóban kiemelkedik fajtársai közül. Fehér színű tönkje igen vastag és hosszú, rajta (a termesztett egyedeknél) szinte nevetségesen picinyke és törékeny kalap ül. Szabadon termő egyedeknél a tönk egy kissé vékonyabb, a kalap pedig nagyobb.

Mediterrán eredetű, így a Földközi tenger térsége az őshazája. ennek ellenére legismertebb Ázsiában, ahol ugyancsak megterem és előszeretettel termesztik, csakúgy minbt Afrika számos országában. Magyarországon és a környező országokban ugyancsak termesztett fajta, de számtalan előnye ellenére nem eléggé közismert.

Hogyan tárold?

Hűtőszekrényben tárolva más gombákhoz képest hosszabb ideig eláll, de ettől még igyekezz minél előbb feldolgozni.

Hogyan használd?

Íze kevésbé hasonlatos társaihoz, hiányzik belőle a jellegzetes és megszokott gombaíz. Ugyanakkor természetes ízfokozóként kiemeli az ételek ízét, különösen jól harmonizál a csirke és marhahúsból készült ételekkel. Legjobb és igen mutatós hosszában vékonyan szeletelve. Piríthatod, grillezheted, készítheted wokban, de megállja a helyét levesekben és szószokban is.

Miért egészséges az Ördögszekér gomba?

Az Ördögszekér gomba mindamellett, hogy D, B3, B5. B12 és B13 vitaminokat, valamint cink, foszfor és kálium mellett sok vasat is tartalmaz, számtalan bioaktív vegyület tartalmánál fogva hatékonyan segíti elő egészségünket:

  • Rendszeres fogyasztása roboráló hatású, ezért sportolók előszeretettel alkalmazzák diétájukban.
  • Ugyancsak rendszeres fogyasztása elősegíti a tesztoszteron szint növekedését.
  • Még folyamatban lévő kutatások pozitív eredményeket találtak arra, hogy a gomba étrendbe illesztésével gátolja a ráksejtek növekedését és szétszóródását a szervezetben, elsősorban a mell illetve a vastagbél rák esetében.
  • Antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, megfiatalítja a sejteket és végső soron csökkenti az öregedést és elősegíti a fiatalos megjelenést.
  • Antibiotikum tartalma segít megelőzni bizonyos betegségeket.
  • Hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.
  • Segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

GOCK receptek a gombafajtával:

Sertésszűz ördögszekérgombával recept wokban elkészítve

Csirke cacciatore recept ördögszekér gombával...

Vaddisznópörkölt ördögszekér gombával recept