Jelenlegi hely

Címlap » Recept csoportok » Címkék » Recept csoportok » Alpesi receptek

Alpesi receptek

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Második éve síelünk a gyerekekkel az ausztriai Alpokban, a salzburgi régió sípályáin. Hiszünk abban, hogy egy adott síterep megítélése nem korlátozódik a besíelhető pályák hosszára, a hó minőségére, hanem a táj szépsége is döntő szerepet kap. Itt, ha felliftezünk egy hegycsúcsra és körbetekintünk, varázslatos tájat látunk. Körbe-körbe, amerre csak a szemünk ellát, magas, hófödte, csipkés hegycsúcsok vesznek körül. Ez a páratlan szépség vonz bennünket igazán. 

És az alpesi tehenek legendája. Nem tudod, hogy milyen az alpesi tehén? Sosem gondolkodtál azon, hogy a meredek lejtők növényzete is ápolt, mintha fűnyíróval nyírnák az alpesi gazdák. Persze nem a környezetszennyező fűnyíróknak köszönhető ez, hanem az alpesi tehenek legelésznek rajta. Ugyanakkor felmerül a kérdés: miért nem borulnak fel a tehenek a meredélyeken, miért nem gurulnak le a hegyoldalról? Bizony azért, mert az alpesi tehén alkalmazkodott a környezetéhez és az egyik oldali mellső és hátsó lába rövidebb a másiknál, így tud az alpesi tehén a meredek lejtőkön is egyenesen állva békésen legelészni...

Ezen az abszurd tréfán mindig jót nevetünk a gyerekekkel, mikor az autónk beér a hegyek közé. Szőjük a legendát, egyre abszurdabb ötletekkel tarkítjuk az alpesi tehén elképzelt életmódját és közben vidáman telik a hosszú autóút vége, amikor már nagyon, de nagyon türelmetlenül várjuk, hogy megérkezzünk. 

A receptsorozat ihletője maga az osztrák hegyvidéki gasztronómia, ugyanakkor a receptek nem csak az osztrák, de az Alpok más országainak gasztronómiai érdekességeiből is merítenek. 

Gondolataim a recepthez: 

...azaz rántott tojás medvehagyma krémen.

Recept értékelése: 
Average: 4.3 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

A világ egyik legközkedveltebb étele a sajtos makaróni, avagy ahogy máshol hívják: Mac and Cheese. Az alpesi verzió svájci eredetű, több évszázados múltra tekint vissza. Korábban inkább sajtos krumplinak is hívhatták volna, hiszen a tészta "csak" az 1800-as években jelent meg az ételben. Síterepek hüttéiben és éttermeiben Älpermagronen néven keresd (a szóösszetételben az első tag aligha szorul magyarázatra, a második tag pedig a makarónit takarja svájci németséggel).

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

 A recept olasz eredettel bír, de az osztrák rétesek és a császármorzsa mellett a hütték és a síéttermek desszert kínálatában is helyet kap. Nyilvánvalóan az elhíresült alpesi tehenek ( lásd az Alpesi receptek bevezetőjét) tejénél nincs jobb, de ennek híján is a hazai 3%-os tejjel is kiváló tortát süthetsz.

A recept előnye, hogy könnyen és nagyon gyorsan készítheted el a hétvégi menüd ízletes záró fogásaként a tortádat. Lisztérzékenyeknek különösen jó hír, hogy a recept gluténmentes.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

A hegyvidékek gasztronómiájához hozzátartoznak a gombák, így egy gombás recept sem maradhatott ki az alpesi receptgyűjteményből. A recept nagyon sok gombát tartalmaz, így igencsak meghatározója az étel minőségének, hogy milyen gombát használsz hozzá. Legalább két gombafélét használj hozzá, válassz az üzletek polcain vagy a piaci standokon éppen fellelhető fajták közül.

A recept nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, így ideális választás egy hétköznapi, könnyedebb vacsorához.

Recept értékelése: 
Average: 4.7 (28 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Eredeti nevén: Pinzgauer kasnocken.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Régebben jártam sokfelé szerte a világban. Akár mint túrista, akár üzleti úton. Akárhol is jártam, mindig igyekeztem a helyi gasztronómia legalább egy kis darabkáját megismerni. Már nem járom a világot, hacsak...

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Ősi recept, eredete legalább a XV. századig nyúlik vissza. A receptet két nemzet fiai is jegyzik, a franciák Mont Blanc néven tudják a magukénak. A hegy azonban ugyanaz, akármelyik oldaláról nézzük is. Gyönyörű innen nézve és ugyanolyan gyönyörű amonnan nézve is.  Vannak emberek, akik a tengerpartra buknak, vannak azonban olyanok, akiket a hegyek varázsolnak el. Hegyekért nem is kell olyan messzire menni, az Alpok hegyei varázslatosak.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?