Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Rövid csavart tészták

Rövid csavart tészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A rövidre vágott Csavart tészták családját Fusilli féléknek is hívhatnám. Az egyes tésztafajtákat lefelé görgetve megtalálod a feltöltésük időrendjében.

Nézd meg a Rövid csőtészták csoportjába tartozó tésztafajtákat is!

Ha mást keresel, lépj vissza, hogy átfogó képet kaphass a választékról, ehhez kattints ide: Olasz tészták térképe

Jelentése: "(haj)fonat"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete:  50 mm hosszú és  18 mm vastag
 
Másnéven: Trecce
 
 
Amit a Treccia ortolano tésztáról GOCK gondol:
 
Hajfonás:
  1. Oszd három egyenlő részre a hajadat (frissen mosott haj nem lesz jó, várj vele hajmosás után egy-két napot).
  2. Fogd meg a bal oldali szélső tincset és emeld át a középső tincsen., a középső tincsből lesz a baloldali, a baloldaliból a középső tincs.
  3. Majd fogd meg a jobb oldali tincset és most azt emeld át a középső tincs felett, így azok is helyet cserélnek.
  4. Folytasd a fonást a fentiek ismételgetésével, amíg a hajad el nem fogy.
  5. A hajfonat végét hajgumival vagy szalaggal rögzítsd.
  6. Ha kevés a hajad, dúsíthatod a fonatot színes szalag belefonásával.
  7. Játékos hatás kedvéért fonhatsz kettős copfot is, ehhez középen válaszd ketté a hajad, majd a fentiek szerint külön-külön fond be a két oldalt.

Ezt a nagyméretű tésztafajtát használhatod darabos, zöldséges vagy éppen húsos ragukhoz, de jó választás tésztasalátákhoz is.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "felezett nagy orsó"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 16 mm vastag 30 mm hosszú
 
Másnéven: Mezzi Fusilloni
 
 
Amit a Fusillotti tésztáról GOCK gondol:
Ha szereted a gigantikus méretű tésztákat, Fusilli típusú tésztákból is találsz ilyet, de arra is van megoldás, ha az már túl nagy...
A Fusillotti semmi más, mint a nagyra pumpált, Fusilloni néven ismert, Fusilli hosszában megfelezett variációja. Mielőtt azt hinnéd, hogy ennek semmi értelme, készíts belőle salátát, legyen az hideg vagy meleg és látni fogod a különbséget. Ez a tészta hangsúlyosan nagy maradt, mégis jobban illeszkedik a vágott zöldségekhez, amivel társítod.
 
Nézd meg teljes méretben itt: Fusilloni
Olvass az alapverzióról itt: Fusilli
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "papírforgó"
 
Származási hely: Észak- és Közép-Olaszország
 
Átlagos mérete: 6 mm átmérőjű, 35 mm hosszú
 
 
Amit GOCK gondol a Girandole tésztáról:
Technika órán, még valamikor régen az általános iskolámban, az egyik legkedvesebb darab volt, amit elkészítettünk. Olyan egyszerű, színes négyzetlapok az átlók mentén bevágva, behajtogatva és hurkapálcikára tűzve.
Olyannyira tetszett, hogy hazamentem és hetekig papírforgógat készítettem. Mindenféle színben. Amikor megelégedtem a papírforgó arzenálommal, kivonultam a kertbe és telepítettem őket mindenfelé. A virágágyásokba, a konyhakertbe, mindenhová. Majd lehasaltam és néztem a színes, forgó papír kavalkádot. Édesanyám hazaérkezve először nem örült, majd megadta magát, mikor elmagyaráztam: ezek madárijesztők...
 
A Girandole tészta egy szárnyszerűre sodort, majd megcsavart forma, a Fusilli tésztához hasonló megjelenésében. Az szembetűnő különbség, hogy a Girandole sokkal kisebb, de ha egymás mellé helyezed a két tésztát, már szignifikáns különbséget tapasztalsz a profiljukban.
 
A Girandole formájánál fogva jól megtartja a szószokat és használhatod tészztasalátákban is. Gyerekeknek szánt ételek kedvence is lehet, hiszen kicsi és olyan jól rugózik, öröm  és játék enni.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "lyukas orsó"
 
Származási hely: Campania (Nápoly)
 
Átlagos mérete: 35 mm hosszú és 8 mm átmérőjű
 
Másnéven: Spiralini
 
 
Amit a Fusilli Bucatini Corti tésztáról GOCK gondol:
Mi is juthatna eszembe erről a tésztáról más, mint a gyerekeimnek... Rugótészta! Szeretik, amikor ilyen vagy hasonló tészta kerül az asztalra, mert ezzel játszani is lehet. Rugózni. Lóghat a villán és egy kicsit megrángatva a villát, szépen rugózik a tészta...
 
Ha közelebbről megnézed a tésztát, ez nem más, mint szorosan feltekert és rövidre vágott Bucatini. Tradícionálisan kötőtű köré csavarták (milyen szép is a népi hagyományos ötlettár: nézz körül a háztartásban és találd ki, hogy mi mire lehet még jó. Azon kívül, amire használják.
 
Használhatod salátákban és rugós szerkezeténél fogva a szószokat is jól zárja magába. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "orsócska"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 7 mm vastag 52 mm hosszú
 
Másnéven: Eliche
 
 
Amit a Fusilli tésztáról GOCK gondol:
Ennél a tésztafajtánál nem lehet kérdés, hogy a tyúk vagy a tojás… Nincs benne ugyanis sem tyúk, sem tojás. :-)
 
Kicsit komolyabban azon se gondolkozz túl sokáig, hogy melyik forma volt előbb: a dugóhúzó vagy a Fusilli. A dugóhúzó természetesen. Ráadásul a dugóhúzóval egyébként is hibásan hozzák hírbe ezt a tésztafajtát. Nézz csak rá! Nem is hasonlít a dugóhúzóra, akkor miért hívnád így?
 
A keveredés az ősi Fusilli formájában keresendő. A kézzel készített Fusilli valamilyen tészta kötőtű köré csavarásával készítették. Ez valóban dugóhúzó formát ölt. amire példát itt találhatsz: Fusilli Col Buco
 
A géppel készített Fusilli teljesen önálló életet él. Keresztmetszetét nézve olyan, mintha egy vékony, de széles tésztacsíkot a tengelye mentén csavarnál meg. Annak ellenére, hogy csak pár évtizedes múltra tekint vissza a gépi tésztaforma, hatalmas karriert futott be. A rövid tésztaformák között a legnagyobb darabszámmal eladott (és ha már eladták, hát el is fogyasztották) tésztafajták közé nőtte ki magát. Hiszen olyan sokoldalú: fogyaszthatod tésztasalátákban hidegen. Vagy fogyaszthatod melegen, szinte bármelyik szósszal párosítva, sütőbe is dughatod, de akár levesekben is szívesen úszkál.
 
Elsősorban Amerikában, legtöbbször a Fusillihez képest kissé eltérő formában, Rotiniként ismert. Ezt a fajtát itt tekintheted meg: Rotini Tricolori
 
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "spirál"
 
Származási hely: Észak-Olaszország
 
Átlagos mérete: 35 mm hosszú, 8 mm átmérőjű
 
 
Amit a Rotini tésztáról GOCK gondol:
Talán nem mindenkinek sokatmondó a hasonlat, de annyi különbség van a Fusilli és a Rotini között, mint a Metrikus és a Withworth menetek között. Más a profil, más a menetemelkedés, egymásba nem illeszkednek ugyan, de csavar mind a kettő.
 
A Rotini a kialakításánál fogva jól megtartja a darabosabb szószokat is, de kiváló választás salátákhoz és bizonyos levesekhez is.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "nagy orsó"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 16 mm vastag 60 mm hosszú
 
Másnéven: Eliche grandi
 
 
Amit a Fusilloni tésztáról GOCK gondol:
Ennél a tésztafajtánál nem lehet kérdés, hogy a tyúk vagy a tojás… Nincs benne ugyanis sem tyúk, sem tojás. :-)
 
Kicsit komolyabban azon se gondolkozz túl sokáig, hogy melyik forma volt előbb: a dugóhúzó vagy a Fusilli. A dugóhúzó természetesen. Ráadásul a dugóhúzóval egyébként is hibásan hozzák hírbe ezt a tésztafajtát. Nézz csak rá! Nem is hasonlít a dugóhúzóra, akkor miért hívnád így?
 
A keveredés az ősi Fusilli formájában keresendő. A kézzel készített Fusilli valamilyen tészta kötőtű köré csavarásával készítették. Ez valóban dugóhúzó formát ölt. amire példát itt találhatsz: Fusilli Col Buco
 
A géppel készített Fusilli teljesen önálló életet él. Keresztmetszetét nézve olyan, mintha egy vékony, de széles tésztacsíkot a tengelye mentén csavarnál meg. Annak ellenére, hogy csak pár évtizedes múltra tekint vissza a gépi tésztaforma, hatalmas karriert futott be. A rövid tésztaformák között a legnagyobb darabszámmal eladott (és ha már eladták, hát el is fogyasztották) tésztafajták közé nőtte ki magát. Hiszen olyan sokoldalú: fogyaszthatod tésztasalátákban hidegen. Vagy fogyaszthatod melegen, szinte bármelyik szósszal párosítva, sütőbe is dughatod, de akár levesekben is szívesen úszkál.
 
Elsősorban Amerikában, legtöbbször a Fusillihez képest kissé eltérő formában, Rotiniként ismert. Ezt a fajtát itt tekintheted meg: Rotini Tricolori
 
Ha szereted a gigantikus méretű tésztákat, a nagyra pumpált Fusilli, a Fusilloni kedvedre tesz, illessz hozzá darabosabb szószokat.
 
Ha ez már túl nagy, nézd meg hosszában felezett méretben itt: Fusillotti
Nézd meg az alapverziót itt: Fusilli
 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Jelentése: "felfalni" 

Származási hely: Közép-Olaszország (valószínűleg)

Átlagos mérete: 60 mm hosszú és 13 mm széles

 

Amit a Pappardelline tésztáról GOCK gondol:

A tészták is talán olyanok, mint az emberek. Sokfélék. Azt hiszed, már-már ismered őket. Kiismerted tulajdonságaikat, tudod melyikkel mihez kezdhetsz, mit várhatsz tőlük. Van, amelyiket annyira szereted, hogy állandóan vele szeretnél lenni. Az unalomig. Van, amelyikre csak egy pillantást vetsz és már tudod is: neked nem fog bejönni. Van, amelyikbe úgy érzed, bele kell kóstolnod. Egyszer jó volt, vagy még egyszer se.

Egyszer csak jön egy egyéniség. Meglátod és levesz a lábadról. Noha a hozzá hasonlókból láttál már eleget. Jó-jó, de nincs bennük fantázia, gondoltad korábban.

De ez a Pappardelline?

Pasztell árnyalata a pirosnak, mégis felhívja magára a figyelmet. Addig csűrték-csavarták, amíg a formája is megváltozott. Megfőzöd, tálalod. Megkóstolod és érzed a friss paradicsom ízét.

Hamar rájössz: rátaláltál az igazira... 

A Pappardelline a Pappardelle rövidre vágott és egy kevéssé, tengelyirányban megcsavart változata. Hasonlóképpen használhatod, mint a Pappardelle tésztát, válassz azonban olyan húsos vagy gombás szószt, amihez a tészta erőteljes színe jól illik. Használhatod köretként is, a színében rejlő lehetőséget így is megtalálhatod.

Ha többet szeretnél tudni az eredetéről, nézd meg itt: Pappardelle

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "orsócska"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 7 mm vastag 52 mm hosszú
 
 
Amit a Fusilli tricolori tésztáról GOCK gondol:
Ennél a tésztafajtánál nem lehet kérdés, hogy a tyúk vagy a tojás… Nincs benne ugyanis sem tyúk, sem tojás. :-)
 
Kicsit komolyabban azon se gondolkozz túl sokáig, hogy melyik forma volt előbb: a dugóhúzó vagy a Fusilli. A dugóhúzó természetesen. Ráadásul a dugóhúzóval egyébként is hibásan hozzák hírbe ezt a tésztafajtát. Nézz csak rá! Nem is hasonlít a dugóhúzóra, akkor miért hívnád így?
 
A keveredés az ősi Fusilli formájában keresendő. A kézzel készített Fusilli valamilyen tészta kötőtű köré csavarásával készítették. Ez valóban dugóhúzó formát ölt. amire példát itt találhatsz: Fusilli Col Buco
 
A géppel készített Fusilli teljesen önálló életet él. Keresztmetszetét nézve olyan, mintha egy vékony, de széles tésztacsíkot a tengelye mentén csavarnál meg. Annak ellenére, hogy csak pár évtizedes múltra tekint vissza a gépi tésztaforma, hatalmas karriert futott be. A rövid tésztaformák között a legnagyobb darabszámmal eladott (és ha már eladták, hát el is fogyasztották) tésztafajták közé nőtte ki magát. Hiszen olyan sokoldalú: fogyaszthatod tésztasalátákban hidegen. Vagy fogyaszthatod melegen, szinte bármelyik szósszal párosítva, sütőbe is dughatod, de akár levesekben is szívesen úszkál.
 
Elsősorban Amerikában, legtöbbször a Fusillihez képest kissé eltérő formában, Rotiniként ismert. Ezt a fajtát itt tekintheted meg: Rotini Tricolori
 
Ez a Fusilli három színben pompázik, az alapszínen kívül paradicsomosan pirosas és spenótosan zöldes.

 

Jelentése: "ikrek" 

Átlagos mérete: 35 mm hosszú, 8 mm széles

 

Amit a Gemelli tésztáról GOCK gondol:

Egy kis horoszkóp: Ikrek (május 22-június 22)

A fantázia asszonya. Temperamentumára a könnyedség jellemző, a pillangóhoz hasonlít, ahogy kíváncsian ide-oda röpköd, mindent megfigyel a környezetében, és mindenről megvan a véleménye. Vele az együttélés csupa változatosság, mellette aztán semmiképpen sem lehet unatkozni. Mindig friss levegőt hoz a kapcsolatba. Nem csak jókat lehet vele beszélgetni, hanem az ötletekből is kifogyhatatlan azzal kapcsolatban, hogy mi mindent kellene még kipróbálni. Természetes kíváncsisága és rugalmassága együttesen azt eredményezi, hogy minden kísérletre kapható. Rajong az újdonság varázsáért, és szereti a változatosságot a párkapcsolat terén is. Szexualitása is inkább játékos kíváncsiság, rafinált szerető, mindig eszébe jut valami új, állandóan kísérletezget, és szereti a szóbeli erotikus megnyilvánulásokat. A fantáziák, a játékok életfontosságú szerepet játszanak tartós kapcsolataiban. Sokoldalúsága és változatosságra való igénye ellenére a szerelemben mégis el tudja kötelezni magát egy partner mellett…

A szétrágás örökkévalóságáig fonódott, csavarodott össze a két csőszerű tésztapár. Az egyik darabja éppen olyan, mint a másik. Annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy lehetetlen megkülönböztetni őket. Sorsuk egymáshoz köti, még a forrásban lévő víz sem képes szétválasztani őket. Formájukat még akkor is megtartják, mikor jól összekevered őket a nekik szánt szósszal. A szószt magukhoz veszik, felszívják.

Ikrek… Összenőttek, sziámi ikrek ők. Sosem voltak külön. Egy test, csak kettőnek látszik. Sorsuk a szádban ér véget, így a végzetük is azonos…

A tészta kiválóan tartja meg a szószokat, mindamellett használhatod salátákban, illetve sült tésztákban is.

 

A tésztafajtához ajánlott recept::