Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Rövid tészták » Rövid csőtészták

Rövid csőtészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A rövid csőtészták extrudálással készülnek, általában körkeresztmetszetűek, de vannak ettől eltérőek is. Változatos átmérővel rendelkeznek, hosszuk 2-6 cm közötti. Felületük lehet sima vagy bordázott. 

Lefelé görgetve megtalálod a csoportokhoz tartozó tésztafajtákat, azok feltöltésének időrendjében.  

Ha mást keresel, lépj vissza, hogy átfogó képet kaphass a választékról, ehhez kattints ide: Olasz tészták térképe

Jelentése: "zellerke"

Származási hely: ismeretlen

Átlagos mérete: 6 mm átmérőjű, 33 mm hosszú

 

Amit a Sedanini tésztáról GOCK gondol:

Aprítottál már halványító zellert (angol v. francia zeller)? Én már éppen eleget, hiszen az egyik kedvenc alapanyagom, amibe csak lehet, csempészek egy-egy zellerszárat. Ha ezzel te is így vagy, akkor tudod is, hogy miért nevezik így ezt a nem túl elterjedt tésztafajtát... A Sedani tészta kicsinyített verziója.

Ez a tészta voltaképpen egy egyenes végű Pennette tészta, így a felhasználási területe ugyanaz. Használhatod darabosabb szószokhoz vagy sült tésztákhoz, mérete pedig megengedi, hogy akár tartalmasabb levesek betétje lehessen.

 

Jelentése: Bizonytalan eredetű (talán a latin "maccare" vagy a görög "makaria", esetleg a szintén görög "makarios" 
 
Származási hely: Egész Olaszország
 
Átlagos mérete: 60 mm hosszú, 4,5 mm átmérőjű
 
 
Amit a Maccheroni tésztáról GOCK gondol:
Gyerekkoromban nem volt túl széles a tésztaválaszték Édesanyám konyhájában. A legnépszerűbbek között emlékszem a széles (diós tészta, mákos tészta, lekváros tészta) és vékony metéltekre (húslevesek betétje), a kockatésztára (káposztás tészta, krumplis tészta), a csusza és lebbencstésztára (túrós csusza, lebbencsleves), a nudlira (mákos nudli) és a makarónira (paradicsomos szószok, főleg milánói makaróni névvel illetett tészta). Talán az ebbe a korosztályba születettek emlékei az enyémtől nemigen különböznek. Noha sok tésztát ettünk, a tésztafajták választéka igen szegényes volt és az olasz tésztákról még csak nem is hallottunk. 
 
Leszámítva a makarónit, ami akkor (és még talán a mai Magyarországon is legtöbbször) egyet jelentett a hosszú, egyenes, lyukas tésztával (ami nagyjából a Tésztatérképen a Maccheroncelli tészta megfelelője).
 
A Macaroni, mint olyan, nem is igazán használatos Olaszország területén, leginkább az angol nyelvterületen, de még szűkebben nézve Amerikában hívják így a kisméretű, lyukas, könyökszerűen hajlított tésztát (ami nálunk Szarvacska néven közismert). Ha az olasz tészták (igen kusza, de mégis egyszerű gondolatmenetet követő) rendszerét nézzük, a Maccheroni kifejezés többet jelent egy adott tésztánál, sőt nehezen meghatározható egyetlen tésztafajtával. Inkább jelent tésztát, úgy általában, mint egyetlenegy jól körülírható formát. A szó eredetéből következően a tésztafajták fejlődése közepette egész Olaszországban a legkülönbözőbb méretű és még formájú tésztát is illettek Maccheroni névvel. Később aztán ezen tésztafajták zöme saját, az adott olasz tartományra jellemző nevet kapott. Elmondható azonban, hogy a Maccheroni rövid, lyukas és egyenes vagy éppen enyhén görbült tésztafajta. Felülete éppenúgy lehet sima (Lisce), mint recés (Rigate). Átmérője azonban igen változó, a vékonykáktól az egészen méretes átmérővel is találhatsz belőlük. A megközelítés függ a tartomány helyi hagyományaitól és a gyártótól egyaránt.
 
De akármekkora is legyen az a Maccheroni, olyan általánosan felhasználható rövid tésztafajta, amelyet egyaránt használhatsz szinte bármilyen szószhoz, salátákban vagy éppen sült tésztákban. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "hosszú csövecske"

Származási hely: Campania

Átlagos mérete: 9 mm átmérőjű, 30 mm hosszú

 

Amit a Tubetti lunghi tésztáról GOCK gondol:

A Tubetti legtöbbször rövid, nagyon rövid csőtészta és leggyakrabban levesbetétként használják. Leszámítva, ha éppen hosszú...

Ez a tészta voltaképpen egy egyenes vágású penne, enyhén görbült és igen hasonló a Sedani tésztához, de annál kissé vastagabb, de rövidebb. Használhatod a Penne helyettesítésére darabosabb szószokhoz vagy sült tésztákhoz.

Íze enyhén citromos és meghökkentően erősen borsos.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "?"
 
Származási hely: Design tészta
 
Átlagos mérete:  50 mm hosszú,  17 mm átmérőjű 
 
 
Amit a Rigotti tésztáról GOCK gondol:
A Rigotti speciális, nem a felületén barázdált, hanem anyagában hullámos rövid, de nagyméretű csőtészta fajta. Anyaga tönköly búzaliszt.
 
Tökéletes körete olaszos húsételeknek, illetve darabos paradicsomos szószokat is kiválóan megtartja a felületén.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "felezett könyök"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 12 mm széles, 23 mm magas és 7 mm átmérőjű
 
Másnéven: Chifferini, Elbow Macaroni
 
 
Amit a Mezzi Gomiti tésztáról GOCK gondol:
Talán ez egyetlen olasz tésztaféleség, amelyik nem Olaszországban, hanem külföldön futott be fényes karriert. Ami Olaszországban Mezzi Gomiti, az Magyarországon szarvacska tészta, továbbutazva Amerikában pedig az Elbow Macaroni. . Hazánkban a szarvacska tészta nagy népszerűségnek örvend, így nem sokan néznek úgy rá, mint valami honosított tésztafajtára, amikor szed belőle a pörköltje mellé. Ahogy Amerikában, a makaróni az egyenlő ezzel a könyökszerűen meghajlított csőtészta fajtával, ami ott az egyszerű és roppant népszerű sült sajtos makaróni (Mac'n Cheese) nélkülözhetetlen kelléke lett. 
 
Felhasználhatod... Voltaképpen bármiben. Világviszonylatban sült tésztákban és salátákban fordul elő a leggyakrabban, ezekből is a Mac'n Cheese révén híresült el. Magyarországon másképp használjuk, leginkább egyszerű köretként kerül a tányérunkra. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "recés könyököcske"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 8mm széles, 14mm magas és 5mm átmérőjű
 
Másnéven: Chifferini
 
 
Amit a Gomitini Rigate tésztáról GOCK gondol:
A szarvacska tészta, kisebb verziója, csak természetesen durum lisztből készítve. A makaróni szó szinte mindenhol mást takar, azon kívül, hogy tészta. Van ahol, például Amerikában, a makaróni az a könyökszerűen meghajlított csőtészta, ami ott az egyszerű és roppant népszerű sült sajtos makaróni (Mac'd cheese) nélkülözhetetlen kelléke. Létezik sima felületű változatban is, a fotózott példány felülete azonban recézett.
 
Felhasználhatod levesbetétként (elsősorban sűrű, gazdag levesekhez) tésztasalátákban vagy éppen gyerekeknek szánt tésztás ételekben. Ha levesbetétként szeretnéd használni, akkor jársz el helyesen, ha magában a levesben főzöd meg (annak elkészítésének utolsó 10-12 percében). 
 
Nézd meg kicsiben: Stortini
 

Jelentése: "recés tollhegy"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 9 mm vastag és 39 mm hosszú
 
 
Amit a Penne Ziti Rigate tésztáról GOCK gondol:
A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta. A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű Penne Lisce verzió (Itt nézheted meg: Penne Lisce).
 
A Penne Ziti Rigate árnyalattal vastagabb tésztafajta, a különbséget megfőzve érezheted inkább. Ha az üzlet polcain csak Penne Rigate kapható, vedd azt, ha éppen fordítva van, akkor meg vedd a Penne Ziti Rigate tésztát. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "recés piciny tollhegy"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 5 mm vastag és 31 mm hosszú
 
 
Amit a Penne piccole rigate tésztáról GOCK gondol:
Egy Audi modell palettáján mindig akad hely egy új vásárlói igény kielégítésének megfelelő méretű és kialakítású autónak.
 
Ha ugyan a Penne Rigate a kedvenc tésztád, de:
  • túl hétköznapinak gondolod...
  • a Pennone Rigate rettenetes nagy...
  • a Pennette Rigate  még mindig nagyobb annál, mint amire éppen most vágysz...

Akkor válaszd ezt a pici Penne-féleséget.

A Penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta, ki az aki nem ismerné, nem igaz? Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta. A Penne legismertebb formája a felületén bordázott, Penne Rigate, ennél ritkább ma már a sima felületű Penne Lisce.

 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Jelentése: "felezett nyakleves"
 
Származási hely: Nápoly
 
Átlagos mérete: 20 mm átmérőjű és 30 mm hosszú
 
Másnéven: Paccheretti, Mezzi Paccheri
 
 
Amit a Paccherotti tésztáról GOCK gondol:
Röviden ez a tészta hatalmas, akárcsak a köré szövődő legenda, ami még igaznak is tűnik. Ráadásul kevés olyan olasz tészta akad, amelyik valamilyen módon kapcsolható a magyar történelemhez, akárcsak áttételesen is, mint a Paccheri. De mint minden nagy tésztafajtának van kicsinyített  és minden kis tésztafajtának van felnagyított verziója, a Paccheri sem lehet ez alól kivétel, tehát van kicsinyített Paccheri és ez a Paccherotti, azaz Mezzi Paccheri. 
 
Évszázadokkal korábban, a mohácsi vészt követő zavaros időszakban országunk nyugati harmada a Habsburg házi uralkodók befolyása és uralma alá került. Nyilván számtalan ennél sokkal komolyabb problémával is szembe kellett nézni akkoriban, gondoljunk csak az Oszmán birodalom térnyerésére Európában, de a török invázió mellett számolni kellett az olasz fokhagyma kíméletlen terjeszkedésével is. Nagyobb, erősebb és jobb minősége folytán az osztrák és magyar gazdák termelte silányabb gerezdeknek esélyük sem volt a piaci növekedésre, ezért uralkodói lépésként lezárták határainkat az olasz fokhagyma előtt. Látszólag ez egyszerűbb lépésnek tűnt a törökök távol tartásánál, de az olasz gazdák sem hagyták olyan egyszerűen magukat. Segítségül hívták az innovatív tésztakultúrájukat és kifejlesztették a fokhagyma gerezdek csempészésére kiválóan alkalmas Paccherit. Méreténél fogva szinte fél fej fokhagymányi gerezdeket lehetett eldugdosni benne… Hogy ez miért nem tűnt fel a vámosoknak? Talán nem is akarták annyira felfedezni a turpisságot, ki tudja…
 
A tészta túlélte azt az időszakot is, amikor már a csempészeknek nem volt rá szükségük, de hagyománytiszteletből a Paccherihez kínált szószok erősen fokhagymásak ma is. Ebben a nagyranőtt Rigatoni-féleségben te is elrejthetsz bármilyen finomságot, leggyakrabban töltik, majd sütik. De ha nincsen kedved az időigényes “hurkatöltéshez”, akkor sem kell lemondanod róla, rendhagyó módon kedvenc szószodat is tálalhatod rajta. Csak növeld a fokhagyma adagot…
Ne lepődj meg, a tészta megfőzve nem tartja az alakját, laposra esik össze. Óvatosan főzzed, hogy az egyébként elég hosszú főzési idő alatt ne törd össze a tésztát, mert úgy már nem fog olyan jól mutatni a tányérodon.
 
Nézd meg nagyobban itt: Paccheri
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "a felezett recés"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 16 mm átmérőjű és 23,5 mm hosszú
 
 
Amit a Rigatoni tésztáról GOCK gondol:
 
Ha már unod a pennét, de nem szívesen mondanál le arról, hogy olyan rövid csőtésztát használj, ami kívül s belül jól magába zárja kedvenc szószodat... Nos, akkor válaszd a Rigatoni tésztát. Nagyobb méretű, mint a Penne, de a legszembetűnőbb, hogy szemben a Penne diagonális csővég vágásától, ennek a tésztának a végét egyenesre vágják. A tésztán hosszanti irányban futnak a recék, a tészta formája enyhén görbülő egyenes.
 
Kialakításánál fogva legjobb, ha darabos húsos és vagy zöldséggel teli szószokhoz társítod, de használhatod sült tésztákhoz is.
 
Ha nagynak találod a Rigatoni tésztát, elég lenne rövidebb, akkor válaszd a Mezzi Roigatoni tésztát, ami a hosszméretét tekintve a fele a Rigatoni tésztának.
 
Nézd meg a "Nagytestvért" is, kattints ide: Rigatoni

 

Oldalak