Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése: valószínűleg "darabka"
 
Származási hely: Lombardia 
 
Átlagos mérete: 8 mm széles, 48 mm hosszú és 1,5 mm vastag
 
 
 
Amit a Pizzoccheri tésztáról GOCK gondol:
A Pizzoccheri tészta egyedülálló ritkasága nem a formájában rejlik, hiszen nem más, mint egy rövidre vágott Tagliatelle. Alapanyaga azonban a ritkaságszámba menő hajdinaliszt (pontos összetétele 80% hajdinaliszt, a fennmaradó részben durum búzaliszt, ami a tészta összeállíthatóságát hivatott biztosítani).
A hajdinaliszt olasz neve, a grano saraceno félrevezetően utal az eredetére (talán inkább a hajdinaliszt sötét színére?), hiszen a Mongóliában őshonos hajdina Európába egyrészt közvetlenül a mongol hódítások következtében, illetve Kínából a hajózó kereskedelem megindulásából eredően került. A hajdina botanikai szempontból nem is gabonaféle (így glutén mentes), de felhasználása szerint annak tekintik. Rendkívül értékes, rostokban és vitaminokban igen gazdag és így igen egészséges alapanyag, ugyanakkor nehezen termő és így ritka fajta. Olaszországban is termelése meglehetősen lokális, Lombardiára korlátozódok, azon belül is a méltán népszerű téli síközpont, a Valtellina völgy ad otthont a hajdinának.

 

 

 

A tésztafajtához ajánlott recept::