Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták

Tömör tészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A hosszú és tömör tészták a spaghetti-félék családja, idetartoznak a spagettin kívül a nála vékonyabb, illetve a nála vastagabb tészták. Lefelé görgetve megtalálod az ebbe a csoportba tartozó tésztafajtákat azok feltöltésének időrendjében.

Nézd meg a Hosszú csőtészták-at is!

Ha mást keresel, lépj vissza, hogy átfogó képet kaphass a választékról, ehhez kattints ide: Olasz tészták térképe.

Jelentése: "kicsi bordázott spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti Rigate tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A Spaghetti Rigate a magyar üzletekben meglehetősen ritkán fellelhető tésztafajta. Felülete a hétköznapi sima felületű spagettivel szemben hosszanti irányban bordázott. Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel spagetti evés közben, hogy felemeli a tésztát, a tészta ottmarad, a szósz azonban lecsúszik róla. A bordázott felületű kivitel sokkal hatékonyabban tartja meg a szószt.
 
 
 
 
 

 

Jelentése: kicsi "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 1,7 mm vastag 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghettini tésztáról GOCK gondol:
Enyhén vékonyabb a Spaghettinél, ennél fogva ha a könnyedebb tésztát szereted, válaszd ezt. A szószok közül ugyancsak a könnyedebbek illeszkednek jól ehhez a tészta formához.
 
Minden más információért kattints ide: Spaghetti
 
 

Jelentése: "háromszínű kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti Tricolori tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 
A Spaghetti Tricolori tészta az alapverzión kívül paradicsommal és spenóttal színezett és ízesített variációkkal egészül ki.  
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 

 

Jelentése: "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti Integrale tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 
Válaszd a teljes kiőrlésű durum lisztből készült tésztát, ha egészségeddel különösen tudatosan törődsz. Az alap spaghetti-vel megegyező kalória, zsír, szénhidrát és növényi rost tartalom mellett, ha ezt a tészta típust választod, akkor 2 illetve 3-szoros B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalomhoz, illetve többszörös vas, magnézium, réz, foszfor, mangán és szelén bevitelhez juttatod a szervezeted.
 
Felhasználásakor vedd azért figyelembe, hogy mind a színe, mind az íze enyhén eltérő.
 
 

Jelentése: "hernyó"
 
Származási hely: Velence
 
Átlagos mérete: 2-3 mm vastag és 250-300 mm hosszú
 
 
Amit a Bigoli tésztáról GOCK gondol:
Ez a spagettinél vastagabb tésztafajta velencei jellegzetesség, közeli rokonságban áll a toszkán Pici tésztával. 
 
Különbözősége elsősorban az alapanyában rejlik. Leggyakrabban hajdina vagy teljes kiőrlésű búzalisztből készítik, jellemzően kacsatojás hozzáadásával. Hagyományosan bronzformán extrudálva, frissen készített tésztát használnak fel, de előfordulhat szárított formában is. Felülete így rusztikus, érdes, jól tapadnak a felületére a szószok.
 
Valószínűsíthetően a tésztafajta eredete visszanyúlik egészen a XVII. századig, egy speciális, bigolaro-nak nevezett kézi eszközzel sajtolták. Ha nem is ezt a nehezen kezelhető, fáradságos munkát igénylő eszközt használod, te is elkészítheted.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "giliszta"
 
Származási hely: Észak-Olaszország
 
Átlagos mérete: 2,1 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Vermicelli tésztáról GOCK gondol:
 
Talán egyetlen olasz tésztafajta megjelenése, mérete, de még a neve sem írható le pontosan, hiszen gyártótól, a tartománytól és a helyi hagyományoktól ezek eltérnek vagy eltérhetnek egymástól. Egy-egy tésztafajta, akár egymástól függetlenül is, fejlődésnek indul mondjuk Észak-Olaszországban és Dél-Olaszországban. Más-más neveken, más vagy éppen azonos méretekben. Mikor a fejlődésük, elterjedésük során egyszercsak találkoznak valahol, valamiféle konszenzus kialakul, hogy végül mi is legyen a neve és milyen mérettartományokban készíthessék.
 
Vagy nem...
 
A Vermicelli is ilyen tésztafajta. Egyenes, hosszú és körkeresztmetszetű tészta, amely Észak-Olaszországban fejlődött ki, szemben a Spaghetti Dél-Olaszországból induló fejlődésével. A Vermicelli is nemzetközi ismertségnek örvend, akárcsak a Spaghetti, de attól eltérő módon. Különböző kultúrákban, földrészeken születtek és fejlődtek hasonló tésztafajták, természetesen különböző neveken (seviyan, shemai, shavige vagy éppen reshteh, bee hoon vagy fideo), különböző alapanyagokból (búza, kukorica, rizs vagy éppen mungó bab lisztből) készülve. A végén aztán az egyszerűség kedvéért Vermicelli néven emlegették ezeket, végsősoron nagy zűrzavart okozva ezzel. 
 
Sokan a Vermicelli tésztát a Spaghetti-nél vékonyabbnak, sokan pedig annál vastagabbnak tartják és vagy gyártják. Én azokat követem, akik úgy rendszerezték be a Vermicelli tésztát, hogy az a Spaghetti-től árnyalatnyilag vastagabb tésztafajta. Ennek megfelelően a Vermicelli kicsinyített (Vermicellini) és a nagyobbított (Vermicelloni) verzió ezek spagettis megfelelőinél (Spaghettini és Spaghettoni) ugyancsak árnyalatnyival nagyobbak. 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2,2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghettoni tésztáról GOCK gondol:
Amíg a Spaghetti a világ talán legismertebb tésztája, addig a Spaghettoni sokszor csak szerényen megbújik a polcokon, már ha ott van egyáltalán. Sokan nevét csak elírásnak vélik, esetleg spagetti-ként veszik meg. Nem is tévednek olyan sokat, hiszen alig-alig különbözik a spagetti-től. Mindössze egy-kéttized mm a különbség, szemmel alig látható, a fényképeken meg még annyira sem. Mégis mi értelme van akkor?
Főzd meg. készíts egy hozzáillő, darabosabb szószt és kóstold meg. Megérted majd, hogy a tésztáknál mindössze egytized milliméter is milyen sokat számít. Mert amit a szem nem lát, azt a nyelved érezni fogja. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "hajacska"
 
Átlagos mérete: 0,9 mm, hossza 250 mm
 
Származási hely: Genova (Ligúria)
 
 
Amit a Capellini tésztáról GOCK gondol:
A Capelli d'Angelo-nál árnyalatnyival vastagabb, egyenes tészta. 
 
További információk: Capelli d'Angelo
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

 
Származási hely: Toszkánia
 
Átlagos mérete: változó hosszúságú, de vastagabb bármelyik spaggetti-félénél.
 
Másnéven: Pinci
 
Amit a Pici tésztáról GOCK gondol:
Ennek a tésztafajtának a különlegessége az egyszerűségében rejlik, sík felületen kívül semmi szerszámra, még sodrófára sincsen szükséged ahhoz, hogy elkészítsed. Ha belevágsz, gyúrd meg a tésztát, majd készítsd, mintha nudlit készítenél. Csak sodord sokkal vékonyabbra, legyen olyan 3-4 mm vastagságú. Tökéletességre nem szükséges törekedned, pont az egyenletlenségében van a varázsa.
 
Egyszerű tészta lévén egyszerű szószok illeszkednek hozzá.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Oldalak