Jelenlegi hely

Címlap

Jelentése: "giliszta"
 
Származási hely: Észak-Olaszország
 
Átlagos mérete: 2,1 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Vermicelli tésztáról GOCK gondol:
 
Talán egyetlen olasz tésztafajta megjelenése, mérete, de még a neve sem írható le pontosan, hiszen gyártótól, a tartománytól és a helyi hagyományoktól ezek eltérnek vagy eltérhetnek egymástól. Egy-egy tésztafajta, akár egymástól függetlenül is, fejlődésnek indul mondjuk Észak-Olaszországban és Dél-Olaszországban. Más-más neveken, más vagy éppen azonos méretekben. Mikor a fejlődésük, elterjedésük során egyszercsak találkoznak valahol, valamiféle konszenzus kialakul, hogy végül mi is legyen a neve és milyen mérettartományokban készíthessék.
 
Vagy nem...
 
A Vermicelli is ilyen tésztafajta. Egyenes, hosszú és körkeresztmetszetű tészta, amely Észak-Olaszországban fejlődött ki, szemben a Spaghetti Dél-Olaszországból induló fejlődésével. A Vermicelli is nemzetközi ismertségnek örvend, akárcsak a Spaghetti, de attól eltérő módon. Különböző kultúrákban, földrészeken születtek és fejlődtek hasonló tésztafajták, természetesen különböző neveken (seviyan, shemai, shavige vagy éppen reshteh, bee hoon vagy fideo), különböző alapanyagokból (búza, kukorica, rizs vagy éppen mungó bab lisztből) készülve. A végén aztán az egyszerűség kedvéért Vermicelli néven emlegették ezeket, végsősoron nagy zűrzavart okozva ezzel. 
 
Sokan a Vermicelli tésztát a Spaghetti-nél vékonyabbnak, sokan pedig annál vastagabbnak tartják és vagy gyártják. Én azokat követem, akik úgy rendszerezték be a Vermicelli tésztát, hogy az a Spaghetti-től árnyalatnyilag vastagabb tésztafajta. Ennek megfelelően a Vermicelli kicsinyített (Vermicellini) és a nagyobbított (Vermicelloni) verzió ezek spagettis megfelelőinél (Spaghettini és Spaghettoni) ugyancsak árnyalatnyival nagyobbak. 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::