Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták

Hosszú csőtészták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A hosszú csőtészták spaghetti-féle tészták, de annál vastagabbak és a közepük lyukas. Lefelé görgetve megtalálod az ebbe a csoportba tartozó tésztafajtákat azok feltöltésének időrendjében.

Nézd meg a Tömör tészták csoportjába tartozó hosszú tésztákat is!

Ha mást keresel, lépj vissza, hogy átfogó képet kaphass a választékról, ehhez kattints ide: Olasz tészták térképe.

Jelentése: "kötőtű tészta"

Származási hely: Szicília (és Calabria)

Átlagos mérete: Változó (ez éppen 220mm hosszú és 5mm vastag)

Másnéven: Maccarrones de Busa, Maccarrones a ferritu

 

Amit a Maccheroni al ferretto  tésztáról GOCK gondol:

„Varázslatos gyorsasággal mozog Édesanyám keze. Szememmel nem tudom kibogozni, amit ő összebogoz. Közelebb megyek, megkérem, mutassa meg lassabban, hogy mit csinál az ujjaival. Így már jobban látom…

Mutatóujjára tekerve adagolja a fonalat. A bal kezében tartott tűn már vagy tenyérnyi szélességű darab függ. A jobb kezében tartott tű hegyét bedugja az utolsó hurokba, majd körbe tekerinti a másik tű hegyén, közben ügyesen elkapja az ujjáról csüngő fonalat és belehurkolja. Az új hurok átcsusszan a jobb kezében tartott tűre, ahol ügyes mozdulataival egyre szaporodnak a hurkocskák.

-Na, menj játszani!- mondja Édesanyám, miközben kezei begyorsulnak, a hurkok is szaporábban jutnak át az egyik tűről a másikra. Egy ideig még álmélkodva nézem, talán megjegyzem magamban, ezt egyszer én is megpróbálnám, majd a kisautómat tologatom inkább.

Hetekkel később magához hív…

-     Felpróbálod?- kérdezi. - Gyere bújjál csak bele!-

Mintha rám öntötték volna…

Másnap már az új pulóverem melegítette a testem iskolába menet.”

A Maccheroni al ferretto tészta a makaróni őse. Szicíliában és Calabriában hagyományosan kézzel készített tésztafajta. Elsősorban ünnepi alkalmakra, fesztiválokra készítették a helybéli asszonyok. A vékonyra nyújtott és csíkokra vágott tésztát egy hosszú kötőtűre, hosszirányban sodorták fel. A tészta vastagsága és az így képzett lyuk átmérője a használt kötőtű vastagságától függött.

Hagyományosan bárány és sertéshúsból készített ragukhoz használták, de gyakran főzték levesbe is betétként. Bármilyen robosztus, paradicsomos szósszal megállja a helyét.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "lyukas" (az olasz buco vagy bucato szavakból eredeztetve)

Származási hely: Közép-Olaszország (valószínűleg)

Átlagos mérete: 3 mm vastag, a közepén 1 mm-es lyukkal és 250 mm hosszú

 

Amit a Bucatini tésztáról GOCK gondol:

Mintha spagetti volna… Olyan vastag spagetti, amelyiknek sohasem főne át a közepe, anélkül hogy a külső része túl ne főne, ezért lyukas… Hála a lyuknak, ahová a főzővíz is eljut, ez a tésztafajta mégiscsak hamarabb fő meg, mint a spagetti. Akárcsak a tömör spagettiknek, a lyukas változatainak is létezik vastagabb (Perciatelli), még vastagabb (Maccheroncelli) és még vastagabb (Ziti) és még annál is vastagabb (Candele) verziója.

A Bucatini ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik a középkorba és a spagettihez hasonlóan alapvető szerepet játszik az olasz tésztakultúrában. Nem csak az olaszéban, hiszen makaróni néven Magyarországon is meghatározó fajtája a tésztás ételekben ez a hosszú, lyukas tésztafajta. Használhatod bármelyik fajtáját a teljes hosszában is, illetve tördelve egyaránt. A tördelési szokásokból alakultak ki a rövidre vágott, körkeresztmetszetű, belül lyukas tésztafajták rendkívül gazdag tárháza is.

Már a közepén átfutó lyuk is alkalmassá teszi ezt a tésztafajtát arra, hogy jól elnyelje a szószokat, ezt a képességét még fokozzák is azzal, hogy a felületét a Penne-hez hasonlóan érdesítik (Bucatini Rigate). Használd ezt a tésztafajtát darabosabb, húsos szószokkal.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: felezett "menyecske" (zita kifejezésből származtatva)
 
Származási hely: Szicília
 
Átlagos mérete: 5 mm vastag, 250 mm hosszú, a lyuk mérete 3,5 mm
 
 
Amit a Mezzi Ziti tésztáról GOCK gondol:
Ez a Ziti nem rövidebb, hanem vékonyabb, mint a Ziti alapverziója. A hosszú Ziti sem mindennapos az üzletek polcain, a Mezzi változat pedig már egyenesen ritkaság. Hosszú és lyukas sima falú csőalakú tészta. Főzés előtt darabokra szokták tördelni, ezt a fáradtságos munkát megspórolhatod, ha eleve rövidre vágott változatban vásárolod meg. Ebben a formájában alig különbözik a pennétől, szembetűnő különbség azonban, hogy ezt egyenesen vágják szemben a penne ferde vágásával. Ezen felül a Pennét ritkán készítik sima felülettel, a Ziti fala azonban sima. Vigyázat, összeragasztani már nem tudod a darabokat, tehát ha nyitott kérdés számodra, hogy milyen hosszban szeretnéd felhasználni, vedd inkább ebben a hosszú, ősi formájában. formájában vásárolhatod.
 
Szicíliában gyakran az ebből a tésztából származó ételt esküvőn tálalják fel, ez lesz a Menyasszony étele. Leggyakrabban a Zitit a megfőzés után sütik, a Mezzi változatot azonban jól használhatod egyben is darabos húsos vagy zöldséges szószokkal.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen.

Jelentése: "nagy lyukas orsó"
 
Származási hely: Campania (Nápoly)
 
Átlagos mérete: 230 mm hosszú és 7 mm átmérőjű
 
Másnéven: Fusilli lunghi, Fusilli Napoletani
 
 
Amit a Fusilli Col Buco tésztáról GOCK gondol:
A látvány a tányérodon önmagáért beszél... A loknis tésztaszálak a kedvenc szószodban fürödve várják, hogy a játékos kedvű gyerekek ki-kiemeljenek belőle egy-egy jól rugózó szálat, amelyek készségesen viszik magukkal a szószt, egyenesen a szájukba. Közben azon nevetnek, ahogy a szájukból kilógva még rugóznak egy rövid ideig. Ha becsukod a szemed, te is könnyen gyereknek képzelheted magad, mert ez a tésztaforma kiváltja belőled a szunnyadó, játékoskedvű gyermeki éned...
 
Ha közelebbről megnézed a tésztát, ez nem más, mint feltekert Bucatini. Tradícionálisan kötőtű köré csavarták (milyen szép is a népi hagyományos ötlettár: nézz körül a háztartásban és találd ki, hogy mi mire lehet még jó. Azon kívül, amire használják.
 
Jól használhatod pesto-val vagy éppen a kedvenc tésztaszószoddal. A rugószerű formája a lehető legtöbbet zárja magába. 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: Bizonytalan eredetű (talán a latin "maccare" vagy a görög "makaria", esetleg a szintén görög "makarios" 

Származási hely: Campania

Átlagos mérete: 4,5 mm vastag, a közepén 3 mm-es lyukkal és 250 mm hosszú

 

Amit a Maccheroncelli tésztáról GOCK gondol:

Vannak olyan tésztafajta elnevezések, amelyek különböző formákban testesülnek meg, ezek közé tartozik a Maccherocelli is, ami igen változatos lehet gyártónként, előállítónként. Lehet hosszú, lehet rövid, lehet extrudált és akár sodort is. Egy azonban közös: lyukas. Talán mégis a leginkább elfogadott definíció szerint hosszú...

Ha hosszú, akkor a Bucatini tésztához hasonló, de már-már ceruza vastagságú. Méretét tekintve a Perciatelli és a Ziti közé esik (Bár sokan a Perciatelli-vel azonosnak tartják). Gyakran előfordul, hogy ezt a tésztafajtát a felhasználás előtt tördelik, így létezik eleve rövidre vágott variációja is.

Magyarországon a makaróniként ismert, rendkívül népszerű tésztafajta méreteiben ehhez a tésztához áll a legközelebb, így aligha akad olyan nagy vagy kicsi ember vagy éppen emberke, aki ne találkozott volna még a tányérjában ezzel a tésztával.

Felhasználása:

Darabos, elsősorban húsos szószokkal vagy egytálételként sült tésztához.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése:  A "zita" kifejezésből származik, azaz "menyecske"
 
Származási hely: Szicília
 
Átlagos mérete: 8 mm vastag és 250 mm hosszú
 
Másnéven: Zita
 
 
Amit a Ziti lunghi tésztáról GOCK gondol:
 
Hosszú és lyukas sima falú csőalakú tészta, szinte már olyan vastag, mint egy tömlő. Főzés előtt darabokra szokták tördelni, ezt a fáradtságos munkát megspórolhatod, ha eleve rövidre vágott változatban vásárolod meg. Ebben a formájában alig különbözik a pennétől, szembetűnő különbség azonban, hogy ezt egyenesen vágják szemben a penne ferde vágásával. Ezen felül a pennét már csak ritkán készítik sima felülettel, a ziti fala azonban sima. Vigyázat, összeragasztani már nem tudod a darabokat, tehát ha nyitott kérdés számodra, hogy milyen hosszban szeretnéd felhasználni, vedd inkább ebben a hosszú, ősi formájában.
 
Szicíliában gyakran az ebből a tésztából származó ételt esküvőn tálalják fel, ez lesz a "Menyasszony" étele. Leggyakrabban a zitit a megfőzés után sütik.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::