Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Tésztasaláta recept ázsiai stílusban
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Volt idő, amikor sokat gondolkodtam azon, hogy egy-egy térség és/vagy ország gasztronómiája miért pont olyan, amilyen. Ahogy vannak etimológusok, úgy biztos vannak olyanok, akik tudományos felkészültséggel vizsgálják, hogy egy adott kultúrában hogyan alakult ki egy-egy jellemző gasztronómiai stílus. Én nem tartozom ezen emberek közé, hiányzik a tudományos felkészültségem, híján vagyok az ilyen irányú ismeretanyagnak.

Ülök a konyhapultom előtt...

(Igen, ülök. Rendhagyó módon egy bárszéken ülve szoktam főzni. Nyilván lusta ember lehetek.)

...és egy ázsiai ételt készítek elő. Közhelynek számító megállapítás az, hogy általában egy ázsiai ételnek az előkészítése nagyságrenddel több időt vesz igénybe, mint a főzéssel eltöltött idő. Vajon miért van ez így? Mire gondolhat egy ázsiai háziasszony, miközben az egyik zöldséget aprítja a másik után? A feladat mechanikus jellege teret ad a szellemnek, hogy kalandozzon közben. Valahol máshol...

Nem árt, ha egy ilyen étel elkészítése előtt beszerzel egy jóminőségű daraboló/szeletelő/aprító szerkezetet. Nem mintha egy szál késsel nem lehetne nekivágni a feladatnak.

Csak úgy tovább tart.

Akár így, akár úgy, de érdemes ezt az ételt elkészíteni, mert egészséges és finom.

 

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
10 perc

Hozzávalók

25 dkg
Spaghettini (vagy más hasonló tészta)
1⁄4 fej
lilakáposzta (vékonyan szeletelve)
1⁄4 fej
édeskáposzta (vékonyan szeletelve)
1 db
Kaliforniai paprika (julienre vágva)
2 db
sárgarépa (julienre vágva)
6 db
Újhagyma (a zöldjével együtt vékonyan felkarikázva)
1 db
gyömbérgyökér (3 cm-es lereszelve)
3 gerezd
fokhagyma (lereszelve)
3 ek
Méz
1 db
Lime (kicsavart leve)
3 ek
Rizsecet
3 ek
Szójaszósz
3 ek
szezámmagolaj
3 ek
olivaolaj
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
3 ek
szezámmag (szárazon megpirítva a tálaláshoz keverd össze a zöldségeket )
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, szűrd le és kivételen öblítsd is le hideg víz alatt.
  3. Amíg a tészta fő, jól keverd össze a szósz alapanyagait.
  4. Nagy keverőtálban jól keverd össze a zöldségeket a szósszal és a tésztával, majd tedd egy óra időtartamra a hűtőszekrénybe.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd tányérra vagy nagyméretű ázsiai csészébe (vagy amid éppen van) és szórd meg a tetejét a pirított szezámmaggal.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?