Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése: "kötőtű tészta"

Származási hely: Szicília (és Calabria)

Átlagos mérete: Változó (ez éppen 220mm hosszú és 5mm vastag)

Másnéven: Maccarrones de Busa, Maccarrones a ferritu

 

Amit a Maccheroni al ferretto  tésztáról GOCK gondol:

„Varázslatos gyorsasággal mozog Édesanyám keze. Szememmel nem tudom kibogozni, amit ő összebogoz. Közelebb megyek, megkérem, mutassa meg lassabban, hogy mit csinál az ujjaival. Így már jobban látom…

Mutatóujjára tekerve adagolja a fonalat. A bal kezében tartott tűn már vagy tenyérnyi szélességű darab függ. A jobb kezében tartott tű hegyét bedugja az utolsó hurokba, majd körbe tekerinti a másik tű hegyén, közben ügyesen elkapja az ujjáról csüngő fonalat és belehurkolja. Az új hurok átcsusszan a jobb kezében tartott tűre, ahol ügyes mozdulataival egyre szaporodnak a hurkocskák.

-Na, menj játszani!- mondja Édesanyám, miközben kezei begyorsulnak, a hurkok is szaporábban jutnak át az egyik tűről a másikra. Egy ideig még álmélkodva nézem, talán megjegyzem magamban, ezt egyszer én is megpróbálnám, majd a kisautómat tologatom inkább.

Hetekkel később magához hív…

-     Felpróbálod?- kérdezi. - Gyere bújjál csak bele!-

Mintha rám öntötték volna…

Másnap már az új pulóverem melegítette a testem iskolába menet.”

A Maccheroni al ferretto tészta a makaróni őse. Szicíliában és Calabriában hagyományosan kézzel készített tésztafajta. Elsősorban ünnepi alkalmakra, fesztiválokra készítették a helybéli asszonyok. A vékonyra nyújtott és csíkokra vágott tésztát egy hosszú kötőtűre, hosszirányban sodorták fel. A tészta vastagsága és az így képzett lyuk átmérője a használt kötőtű vastagságától függött.

Hagyományosan bárány és sertéshúsból készített ragukhoz használták, de gyakran főzték levesbe is betétként. Bármilyen robosztus, paradicsomos szósszal megállja a helyét.

A tésztafajtához ajánlott recept::