Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Tortilla leves recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Számtalan verziója létezik ennek a tradicionális mexikói levesnek. Mától már eggyel több...

Az augusztus végi még éppen nyár szép emlékeket rejteget nekem. Többek között egy szentendrei mexikói éttermet, ahol szűk baráti körben elfogyasztottunk egy ebédet. Az előétel után én egy tortilla levessel folytattam. Sokáig tartott, míg megettem, mert szörnyen forró volt. Nem csak a hőmérséklete, hanem az íze is. "Hot, very hot", ahogy az angol nyelvűek mondanák. Én inkább így: "too hot"! Mert az ízeit alig volt alkalmam élvezni, annyira forró és csípős volt.

Azóta is sokszor eszembe jut az a hét, melynek talán ez a leves volt a legkevésbbé szép emléke.

Mikor az utolsó üveg Garage felbontására készültem, megállt a kezem. Ezt most nem iszom meg, mondtam magamban. Elteszem leves alapanyagnak.

Őrizgetem egy ideje, makacsul ellenálltam a kísértésnek, hogy mégis másképp végezze ez az üveg is, a társaihoz hasonlóan.

Ebben a levesben a tradíciók keverednek a frissességgel. Ha kedved támad egy melengető leveshez, ne habozz, próbáld ki a tortilla leves GOCK verzióját... De ha valóban azokat az ízeket szeretnéd érezni, amit én kihoztam ebből a levesből, menj és vásárolj be előtte az alapanyagokból. A paprikákat és a Garage-t semmiképpen ne cseréld másra, ezektől lesz olyan, de olyan... Telített és jellegzetes paprikaíz, anélkül,, hogy a csípősség elvenné a valódi ízeket.

Hasznos linkjeim a recepthez: 

Ha szeretnél többet megtudni a Guajillo paprikáról, akkor kattints ide:  Guajillo paprika (Chile Guajillo)

Ha többet szeretnél megtudni az Ancho paprikáról, akkor kattints ide: Ancho paprika (Chile Ancho)

Ha többet szeretnél megtudni a Pasilla paprikáról, akkor kattints ide: Pasilla paprika (Chile Pasilla)

Előkészítési idő: 
60 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

15 dkg
csirkemell filé
3 db
Guajillo paprika (szárított, egész)
1 db
ancho paprika (szárított, egész)
1 db
Pasilla paprika (szárított, egész)
330 ml
Garage (vagy bármely más, alkoholos limonádé ital)
400 ml
paradicsomlé (én házilag eltettet használtam hozzá)
2 marék
tortilla chips (összetörve 250 ml)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
250 ml
csirke húslé
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Halványító zellerszár (vékonyan szeletelve)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, morzsolt)
1 tk
köménymag (őrölt)
1⁄2 csokor
Koriander levél (apróra vágva)
1 db
Babér levél
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
chili olaj (hogy egy pici ereje azért legyen a levesnek, de használhatsz olívaolajat is, ha még ennyi csípősséget sem szeretnél)
1 marék
tortilla chips (a tálaláshoz)
200 g
krémes feta sajt (a tálaláshoz)
1⁄2 db
Lime (cikkekre vágva a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Száraz serpenyőben pirítsd, de ne égesd meg a paprikákat mindkét oldalukon, míg illatozni nem kezdenek.
  2. Áztasd be a paprikákat 250 ml meleg vízbe legalább egy óra időtartamra, majd magozd ki és vágd csíkokra. Az áztató levet tartsd meg, még szükséged lesz rá.
  3. a csirkehúst sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd főzd meg picinyke lábasban 130 ml Garage levében. Majd vedd ki és hagyd kézmelegre hűlni.
  4. Amíg a csirke hűl, készítsd elő a többi alapanyagot, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam. 
  5. Addigra a csirke is kihűlt, így már nagylyukú reszelőn lemorzsolhatod. Tedd félre.
  6. Egy megfelelő méretű lábosban, kevés olajon, pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral együtt.
  7. Add hozzá a fokhagymát és a feláztatott paprikát kevergesd tovább egy percig.
  8. Öntsd fel a paradicsomlével, a húslével és öntsd hozzá a maradék 200 ml Garage italt is.
  9. Add hozzá a fűszereket, a babérlevelet és főzd negyed órán keresztül.
  10. Add hozzá az összetört tortilla chips-et és főzd tovább 5 percig.
  11. Botmixerrel turmixold össze, öntsd fel annyi paprika áztatólével, hogy a levesnél sűrűbb, a főzeléknél hígabb folyadékot kapj. Főzd tovább 10 percig.
  12. Ha szükséges, a maradék paprika áztatólével állítsd be a kívánt sűrűséget. Ízesítsd ízlésed szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Halmozz a levestál közepére egy adag reszelt csirkehúst.
  2. Óvatosan merd rá a levest, hogy a csirke halom ne essen szét.
  3. Szórj még a felszínre egy kevés reszelt húst és kis kockákra vágott feta sajtot.
  4. Díszítsd a levest egy-két tortilla chips-el, lime gerezddel és apróra vágott koriander levéllel. 
Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?