Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » szeptember » 10th » Címkék » Nemzetközi gasztronómia » Amerikai ételek » mexikói » Guajillo paprika (Chile Guajillo)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Szereted a mexikói konyha ízeit?

Ha a válaszod igen (és ezzel alighanem nem vagyok egyedül) és szereted az autentikus ízeket, akkor szükséged lesz ennek a paprikafajtának a beszerzési lehetőségét felkutatnod.  

Frissen nem érdemes keresned, azonban szárítva különböző formákban lelheted fel:

  • Egészben
  • Morzsolva
  • Őrölve

Magáról a paprikáról

A Guajillo paprika Mexikóban (és az Egyesült Államokban) az Ancho után a második leggyakrabban használt szárított paprikafajta, így joggal tekinthető alapvető alapanyagnak a mexikói konyhában. Színe mély tónusú vörösbarna, húsa vékony. A héja fényes és selymes tapintású, szárítva megkeményedik és ráncossá válik. Hossza elérheti a tíz centimétert, míg szélessége két centiméter körüli. Íze egyedien összetett, enyhén gyümölcsös, a zöld tea ízéhez is hasonlítható. 

Leggyakrabban szószt készítenek belőle, de a Guajillo paprikából  készült pesztóval bedörzsölhetsz elsősorban halakat vagy húsokat is. Kitűnő leves alapanyag, de meghatározó íze jelen van a különböző Salsákban, a mole szószokban és nem utolsó sorban chilik készítéséhez is kiváló választás. Gyakran keverik más mexikói paprikafajtával, így az étel íze még egyedibbé tehető.

Scoville értéke: 2500-5000

Hogyan használd?

Ha morzsolva vagy éppen őrölve jutsz hozzá, akkor használd úgy, ahogy más morzsolt vagy őrölt paprikafajtákat szoktál, azonban ha egészben sikerül beszerezned, akkor így kezd a felhasználását:

  1. Az egész paprikákat száraz serpenyőben pirítsd illatosra, közben lapítsd őket a serpenyőhöz, hogy a teljes felülete érintkezzen a hőforrással. Ügyelj arra, hogy a paprika héja ne égjen meg.
  2. A megpirított paprikákat helyezd át egy tálba és öntsd fel annyi meleg vízzel, hogy ellepje azt. Áztasd legalább fél órán át, hogy a héja kellően felpuhuljon.
  3. A felázott paprikák csumáját távolítsd el, majd a paprikát hosszanti irányban vágd ketté és óvatosan magozd ki.

GOCK receptek Guajillo paprikával:

Tésztaszósz spanyolosan

Káin és Ábel áldozata

Tortilla leves

Chili con Carne

Érdekelnek a paprika fajták? Olvass még több paprikáról érdekességeket: