Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Spaghetti al Nero di Seppia

Spaghetti al Nero di Seppia

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott.
Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti al Nero di Seppia tésztáról GOCK gondol:
 
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 
A színezékről:
A tintahal tintájával színezett fekete spagetti nem csak a képeken látványos, de a tányéron is. Színét többé-kevésbé megtartja főzés után is. (ráadásul messze nem fog annyira, mint a thai fekete rizs feketesége). Természetes színezőanyag, amely nem csak színez, de meg is változtatja a tészta ízét, enyhe tengeri ízt kölcsönöz neki. Egészségre ártalmatlan színezőanyag, kivételes esetekben okozhat arra rzékenyeknél allergiás tüneteket. Ugyanakkor só és jód tartalma magasabb, mint a nem színezett spaghettié. 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Tizenéves koromban is már a nagy kedvencem volt, az első Budapesten megnyílt Pizza és tészta étteremben sokszor rendeltem ezt. Ez már régen volt, de a Carbonara továbbra is az egyik kedvencem maradt, ahogy családom is nagyon szereti. Úgy, ahogy én készítem a kedvükért. Mert úgy nem szeretik, ahogyan egy igazi Carbonara-t készíteni kell, vagy illik. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (10 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Lepd meg Halloween estéjén a családod és/vagy barátaidat ezzel a színpompázó, meghökkentő étellel, hogy majd veled együtt jót nevessenek. Utána pedig garantáltan beszélni fognak róla. A látvány mellett az ízek sem mellékesek, sőt, abban is biztos lehetsz, hogy vendégeid nem csak a látványon lesznek elámulva, de dicsérni is fogják meglepetés ételedet. Igazán egészséges alapanyagokból áll, az íze miatt belerakott kolbászt kivéve, de azt akár ki is felejtheted belőle.

Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?