Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Spaghetti alla Carbonara recept GOCK módra
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Tizenéves koromban is már a nagy kedvencem volt, az első Budapesten megnyílt Pizza és tészta étteremben sokszor rendeltem ezt. Ez már régen volt, de a Carbonara továbbra is az egyik kedvencem maradt, ahogy családom is nagyon szereti. Úgy, ahogy én készítem a kedvükért. Mert úgy nem szeretik, ahogyan egy igazi Carbonara-t készíteni kell, vagy illik. 

Nem szeretik a tojást. Megértem ezt, nem erőltetem, de azért nekem hiányozna, így az én adagomba másképp csempészem a tojás sárgáját. Külön, buggyantott tojás formájában helyezem fel, így csak nekem jut belőle, másrészt ebben a formában érdekesebb, akár látványosabb is a tálalás a hagyományoshoz képest.

Ja, hogy a spagetti is fekete?

Elvégre ez a recept a szénégető spagettije, nem? Csak a látvány és a vicc kedvéért legyen a spagetti fekete. Fekete, mint a szén...

Ez a recept tehát nem autentikus Carbonara spagetti recept, hanem annak egy olyan változata, amelyik egyéni igényekhez lett igazítva. 

 

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

40 dkg
fekete spaghetti
20 dkg
Pancetta (vagy jó minőségű húsos bacon)
20 dkg
főtt sonka
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (ősszezúzva)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
1 mk
Pimento
4 dl
Tejszín
10 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelva)
4 db
Tojás
4 ek
ecet (a buggyantott tojás főzővizébe)
  kis
Vaj
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 

1. Vágd fel a sonkát és a pancettát kb 2 cm hosszú, fél cm széles téglalapokra.
2. Két evőkanálnyi vajban pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát is. 
3. Add hozzá a rozmaringot és a pimento-t, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, kevergesd tovább egy percig.
4. Öntsd hozzá a tejszínt, csökkentsd a hőmérsékletet és kevergetés mellett forrald fel azt.
5. Adagolj még hozzá vajat (kb egy evőkanálnyit).
6. Tedd hozzá a reszelt sajtot és olvaszd fel benne.
7. Botmixerrel pürésítsd és mixeld habosra a keveréket. Majd lefedve tedd félre és tartsd melegen. Ha túl sűrűnek találod, egy kevés tésztafőző vízzel hígíthatod.
8. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán feltüntettek szerint. Szűrd le, forgasd össze egy kevés olívaolajjal, tálalásig tartsd melegen. Főzővizéből tegyél el egy keveset, ha kell, ezzel hígíthatsz a szószon.
9. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat és pirítsd meg rajta a pancettát. Félúton tedd hozzá a sonkát is. Úgy a háromnegyed részét keverd hozzá a szószhoz, a többit a tálaláskor használd majd.
10. Készítsd el a buggyantott tojásokat. Ecetes vízben főzzed kettő, kettő és fél percig, hogy a sárgája kellőképpen folyós maradjon. Ha még nem készítettél és/vagy bosszankodtál korábban, itt tekintheted meg, hogyan kell biztosan jó állagú buggyantott tojást készíteni: Buggyantott tojás pehelyágyon

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj a tányérokra egy-egy adag tésztát, formálj fészkeket.
  2. Merj rá a szószból, szórj rá a félretett sonka/pancetta keverékből is.
  3. Fedd le mindezt egy buggyantott tojással. Óvatosan bánj a tojással, hogy ne folyjon meg idő előtt a sárgája, majd inkább akkor, ha az első falatnál belevágsz.
  4. Szórd meg frissen reszelt parmezán sajttal és díszítheted egy rozmaring ágacskával.

 

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?