Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Sütemények » Egyéb desszert » Tápióka puding csokigolyósan recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nem ez az első próbálkozásom a tápióka pudinggal, bevallom elsőre nem volt tökéletes (mert szolgai módon követtem, mint kiderült, egy nem jó receptet). Most a Nestlé gabonapehely receptek sorozatban másodszor tettem vele kísérletet, ezúttal olyannyira tökéletes lett a végeredmény, hogy azonnal olyannyira bele is szerettem a tápióka gyöngyből készült pudingba, hogy ezentúl ha puding, akkor tápióka.

Miért is?

Ha táplálkozási szempontból nézzük, akkor a tápióka legnagyobb előnye lehet, hogy glutén mentes, azaz lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Vitaminok nemigen akadnak benne, de ásványi anyagokból, főleg vasban és mangánban gazdag. Száz gramm száraz tápióka gyöngy 358 kalóriát tartalmaz, tehát fogyókúrára nem alkalmas.

Ha többet szeretnél megtudni a tápiókáról, akkor kattints ide: Tápióka

Engem azonban nem elsősorban ezek a szempontok vezéreltek, hanem mindig izgatott a tápióka puding szerkezete. Az a tény, hogy hamar beleszerettem a tápióka pudingba, pont ez a különleges szerkezet az oka. Képzeld el, hogy a pudingod nem homogén állagú, hanem minden egyes kanálnyi falatban találsz pár labdacsot, ami voltaképpen megtartotta gömbformáját és érdekes, rágható, de nem kemény labdacsok kerülnek a fogaid alá. Élmény tápióka pudingot enni!

Azt tudnod kell, hogy a tápiókának voltaképpen nincsen íze. A pudingod íze attól függ, hogy mivel és mennyire ízesíted. Ennek megfelelően teljes a szabadságod abban, hogy milyen ízű pudingot fogsz az asztalodra varázsolni.

Ebben a receptben én egy nem túl harsány alapízt adtam a pudingnak, ezzel jó hátteret adtam a csokigolyó-eper párosnak. A golyókat nem süllyesztettem el a kész pudingba, mert nem szerettem volna, ha szétmállanak benne és át is festik azt. Maradjanak szépen és ropogósan a tetején.

Így minden egyes kanálnyi puding golyók halmazából áll: a puha, de rugalmas és fehér tápióka golyóbisok és kontrasztként a Nesquik golyók mély színével és ropogós állagával. Átvezetésképpen csempésztem a pudingba durvára tört kakaóbab darabkákat. Ezek nem olvadnak szét, nem is színezik meg a pudingot, tartják a formájukat és állagukat.

Az eper? Azt csak az extra élvezet kedvéért. Színben is, ízben is...

Fogyaszthatod akár reggelire, akár (különösen távol-keleti menüsorba illesztve) desszertként is.

Tipp:

Ahhoz, hogy a pudingodban a megfőtt tápióka gyöngyök a lehető legtovább ebben az állapotukban maradjanak, szükség van a juharszirupra (használhatsz helyette mézet is), ugyanis ha nem fogyasztod el a pudingodat a teljes áthűtés után, akkor a labdacsok (mivel keményítő golyókról van szó) folytatják a feloldódási folyamatot, egyre kisebbek és kisebbek lesznek. A juharszirup szinte bevonja a golyókat, ezzel gátolja a természetes feloldódási folyamatot.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha szívesen készítenél otthon imitációs juharszirupot, a receptjét itt találod: Juharszirup

Ha érdekelnek más, Nestlé gabonapelyhekre épülő receptjeim is, kattints ide: Nestlé receptek

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
25 perc

Hozzávalók

20 dkg
tápióka gyöngy (nagy méretű)
5 dl
Tej
180 ml
Tejszín
1 db
Tojás (elválasztott sárgája)
3 ek
Nádcukor
1 db
Citrom (reszelt héja)
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
1 tk
Vanília kivonat
1 ek
kakaó bab (durván darabolt, opcionális)
1 tk
Tamarind szósz koncentrátum (opcionális)
2 ek
Juharszirup (vagy méz)
  kis
Só (ízlés szerint)
3 marék
csokigolyó (Nesquik, vagy éppen amit szeretnél a tálaláshoz)
4 db
eper (friss, szeletelve a tálaláshoz)
Elkészítés: 

A leírásban szándékosan nem írok időket az egyes fázisokat, pusztán elérendő állapotokat. Nyilván az első, sikertelen próbálkozásomnál betartottam minden mennyiségi és időbeli előírást. Pont ezért érhetett a kudarc. Mert nem mindegy, hogy milyen tápióka gyöngy a kiindulási pont , eltérések vannak a gyöngyök előgyártási folyamataibanilletve eltérések lehetnek akár az egyes gyártók termékei között is. Tehát kövesd ezt a receptet rugalmasan és akkor biztosan sikert érsz el!

  1. Áztasd be vízbe a kívánt mennyiségű tápióka gyöngyöt (mint a száraz babot). Ha a gyöngyök felülete kissé mállóssá válik, akkor jó is lesz. Öntsd le róla a vizet.
  2. Készítsd elő a további alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Keverd össze a cukrot a tejjel, a tejszínnel, egy csipetnyi sóval és forrald fel. Tedd bele a beáztatott gyöngyöket, főzd lassú tűzön addig, amíg sűrű lesz és a gyöngyök fehéresen átlátszóak, puhák, de rághatóak nem lesznek. Ha túl keveset főzöd, a gyöngyök közepe kellemetlenül kemény marad, ha túlfőzöd, akkor pedig akár teljesen el is tűnhetnek (ami igazán kár lenne, hiszen pont a puding különleges labdacs szerkezetű állaga a lényeg).
  4. Amíg a puding készül keverd össze a reszelt citromhéjat, a citrom kicsavart levét és a vanília kivonatot a tojás sárgájával. A keveréket ízesítsd a kívánt mennyiségű juharsziruppal.
  5. Vedd le a tűzről és tedd bele az előzetesen kikevert összes többi összetevőt. Szórd bele a kakaóbabot is. 

 

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Még melegen merd adagonként tálkákba.
  2. Hagyd kihűlni, fóliázd le, majd pár órára tedd hűtőszekrénybe.
  3. Tálaláskor szórd meg csokigolyókkal (én Nesquik golyókat használtam hozzá).
  4. Szeletelj fel friss epreket és díszítsd a szeletekkel a pudingot.
  5. Külön tálkákban tegyél az asztalra további golyókat és szeletelt epret, el fog fogyni...
Recept értékelése: 
Average: 4.7 (9 votes)
hány csillagot kapott?