Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » március » 25th » Címkék » Ázsia » Tápióka

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A tápióka (vagy manióka) egy Dél-Amerikában őshonos növény, a Cassava (vagy manióka) gyökeréből nyert, rendkívül magas keményítő tartalommal bíró alapanyag. A feldolgozás után nyert tápióka liszt kiváló keményítő.

Napjainkban felfutó népszerűsége elsősorban abban rejlik, hogy gluténmentes, azaz liszt érzékenyek is fogyaszthatják.  Tulajdonságai miatt a gluténmentes alapanyagok között is az egyik legjobb alapanyag sütéshez és főzéshez egyaránt. Készíthetsz belőle kenyeret vagy muffint, de akár palacsintát is. Kukoricakeményítővel keverve helyettesítheted a lisztet például bécsi szelet elkészítésében. Ezek csak kiragadott példák, de más gluténmentes anyagokkal megfelelő arányban keverve a búzaliszt kiváltására alkalmas lisztet kaphatsz, amit szinte bármire eredményesen  felhasználhatsz.

Még ha nem is vagy liszt érzékeny, kihasználhatod kiváló keményítő képességét levesek, szószok vagy mártások sűrítésében is. A tápióka lisztnek gyakorlatilag nincsen íze, így nem módosítja a sűrítendő étel saját ízét. Rendkívül gyorsan hat, akár alacsony hőmérsékleten is, így a sűrítés mértéke azonnal látható. A hűtésre is jól reagál, mert nem hajlamos a kiválásra, így az ilyen típusú ételeknél a legjobb választás lehet.

Leggyakrabban három formában kerülhet a konyhánkba: instant, keményítő vagy gyöngy.

 

Tápióka gyöngy

Előállításához a tápióka lisztet vízzel keverik, majd gyöngyformára sodorják, megfőzik és megszárítják. A gyöngyök mérete szerint lehetnek kicsik (2-3 mm), vagy nagy (4-5 mm). A gyöngyök színe természetesen fehér, de találhatsz színesre festett, de még fekete gyöngyöket is az üzletekben.

A gyöngyök felhasználása leggyakrabban pudingként történik, de speciális koktélt is gyakran készítenek belőle.

Ha tartasz otthon gyöngyöt, de éppen sűrítésre szeretnéd felhasználni, egyszerűen csak gépi aprítóban porítsad és már használhatod is.

A nagyméretű gyöngyök minden egyes 100 grammja 358 kalóriát tartalmaz (mindezt szinte teljesen szénhidrát formájában), tehát ha éppen fogyókúrázni szeretnél, csak kis mennyiségben fogyasszad.

Zsírtartalma nincsen, ahogy vitaminokban sem dúskál. Ugyanakkor fellelhető benne a napi szükséglethez mérten 2% kálcium, 9% vas, 6% mangán és 1 % szelén is. 

Receptem tápióka gyönggyel: Tápióka puding csokigolyósan

Kíváncsi vagy más, ugyancsak kiváló keményítő és egyben glutén mentes alapanyagra? Kattints ide: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás