Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Kávéban pácolt borjúhátszín vadasan recept
Kávéban pácolt borjúhátszín vadasan recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ki ne ismerné a klasszikus vadast? Ki nem készített már? Olyan biztosan nincsen, aki legalább egyszer ne kóstolta volna már. Zsemlegombóccal vagy esetleg tésztával...

Melyikkel a jobb? Én sem tudtam eldönteni. Gondoltam egyet, miért ne lehetne egyszerre mindkettővel?

Nem könnyű olvasásra méltó vadas receptet közzétenni, hiszen mindenkinek van egy bevált receptje. Bízom benne, hogy ez a recept tartalmaz néhány olyan ötletet, ami egyedibbé varázsolja a vadasmártás ízét, ugyanakkor nem is torzítja el és ha elkészíted, ezentúl ez lesz A VADAS recept nálad is. Én azt nem tudom megmondani, hogy miképpen készíts igazi vadas mártást. De azt igen, hogyan készítem én, ha meg akarom lepni a vendégeimet egy igazán ízes vadas mártással és hogyan kényeztetem a családomat, ha éppen vadasra vágynak. Még egyetlen vendégem sem hagyta kérdés nélkül: Te hogyan csináltad ezt a vadast ennyire finomra?

Van, hogy vad hússal, sokszor csak úgy hamiskásan készítem a vadast. Mint most: borjú hátszínnel. Nem akárhogyan, hanem egy különleges páckeverékkel egyedivé varázsolva, amelynek a legfőbb alkotóeleme a kávé. Erős kávé.

Gondolkodtasd el hát a családodat és/vagy vendégeidet, mitől is olyan íztelített ez a vadas mártás! Ha nem árulod el az összetevőket, garantáltan nem fognak rájönni, hogy mi okozza a különbséget. A vadasban szokatlan, de azzal harmonizáló ázsiai összetevők, a sake, a gyömbér és a kurkuma szinte észrevétlenül fokozzák az ízvilágot, anélkül, hogy elárulnák magukat. 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Spaghettini

Vagy válassz helyette más tésztát itt: Hosszú tészták

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

2 dl
kávé (erősre lefőzve a páchoz)
1 dl
Vörösbor (száraz a páchoz)
1 tk
fokhagyma por ( a páchoz)
1 tk
mustár por ( a páchoz)
1 ek
Worcestershire szósz ( a páchoz)
  kis
Só (a páchoz)
  kis
Bors (a páchoz)
60 dkg
borjú hátszín (lehártyázva és szeletekre vágva)
4 db
sárgarépa (kb. 50 dkg)
3 db
Fehérrépa (kb. 25 dkg)
1⁄2 fej
karalábé (kb. 25 dkg)
2 db
halványító zelerszár
1 fej
Vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 db
Gyömbérgumó (2 cm-es, meghámozva)
  kis
Liszt
1 db
kurkuma gyökér (meghámozva vagy 1 teáskanál kurkuma por)
3 db
Babérlevél
3 tk
Nádcukor
1 ek
dijoni mustár
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
2 ek
Tejföl
1 dl
sake (vagy száraz fehérbor)
1 l
víz
3 db
zsemle (a zsemlegombóchoz)
3 db
Burgonya (kisebbek, meghámozva és kockákra vágva a zsemlegombóchoz)
2 db
Tojás (a zsemlegombóchoz)
250 ml
Tej (a zsemlegombóchoz)
5 dkg
Vaj (a zsemlegombóchoz)
1 fej
Vöröshagyma (kisméretű, a zsemlegombóchoz)
6 db
zsályalevél (apróra vágva a zsemlegombóchoz)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
10 dkg
Spaghettini (a tálaláshoz)
  kis
zsályalevél (a tálaláshoz)
Elkészítés: 

Pácolás (előző nap este):

  1. A lefőzött kávéhoz keverd hozzá az összes többi összetevőt és hagyd kihűlni.
  2. Helyezd a hússzeleteket egy erős falú műanyag zacskóba és öntsd fel a páclével- 
  3. Kösd be a zacskó száját úgy, hogy a folyadék a húst teljesen körbezárja.
  4. Hűtőszekrényben pihentesd éjszakára.

Vadas szósz:

  1. Szeletelővel készíts vékony szeleteket a megtisztított répákból, a zellerszárból és a karalábéból.
  2. Vágd apróra a vöröshagymát és szeleteld fel a fokhagyma gerezdeket.
  3. Hámozd meg a gyömbér és kurkumagyökeret, vágd apróra mindkettőt.
  4. Töröld szárazra a húst és a szeleteket forgasd lisztbe. 
  5. Hevíts egy kis olajat egy nagyméretű serpenyőben és pirítsd meg a hússzeleteket mindkét oldalukon, majd tedd félre.
  6. Pirítsd üvegesre a vöröshagymát a gyömbérrel és kurkumával együtt.
  7. Dobd hozzá rövid időre a fokhagymát, ezután jöhet az összes többi zöldség. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  8. Kevergesd addig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.
  9. Öntsd hozzá a sake-t (vagy a száraz fehérbort) és kevergetés mellett hagyd elfőni a levét.
  10. Helyezd a zöldség keverék tetejére a hús szeleteket és öntsd fel annyi felmelegített húslevessel, hogy a lé ellepje a szeleteket.
  11. Nyomd le egy kicsit a szeleteket a zöldségágy közepébe és lassú tűzön párold puhára a húst.
  12. Mikor a hús puha, vedd ki mind és tartsd melegen. Öntsd le a visszamaradt lé egy részét (ebben melegen tarthatod a hús szeleteket) és a zöldségkeveréket a kevés lével töltsd át egy lábosba.
  13. Botmixerrel alaposan pürésítsd.
  14. Tegyél hozzá annyi levet vissza, amennyi szükséges. 
  15. Ízlés szerint ízesítsd mustárral, citromlével és a tejföllel.
  16. Egy kevés húslével karamellizáld a cukrot és azt is töltsd bele és turmixold össze.

Zsemlegombóc:

  1. A zsemléket vágd kis kockákra, és sütőben pirítsd aranybarnára. 
  2. A tejet kissé melegítsd meg és öntsd a zsemlekockákra.
  3. Amíg áznak, kis vajon fonnyaszd meg az igen apróra vágott vöröshagymát az apróra vágott zsályával együtt, majd öntsd a serpenyő tartalmát a zsemlékhez. 
  4. Közben a krumplikat hámozd meg, kockázd fel és gőzpárolóban párold meg (vagy sós vízben főzd puhára).
  5. A megpárolt burgonyát törd össze és tedd a zsemlekockákhoz.
  6. Üsd rá a tojásokat és sóval, borssal ízesítsd ízlésed szerint.
  7. Gyúrd össze a keveréket, ügyelj arra, hogy ne homogén masszára törekedj, nem baj, ha maradnak benne kisebb zsemlekocka darabok (mi így szeretjük).
  8. Nedves kézzel formázz kb. tojásnyi méretű gombócokat, majd öt percre helyezd őket forrásban lévő vízve. Ne lobogjon nagyon, nem kell szétfőzni. 

Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint (Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?)

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adag vadas mártást a tányérra.
  2. Helyezz rá hús szeletet (vagy hús szeleteket, ha kicsik).
  3. Készíts egy kis fészket a tésztából.
  4. Fektess egy zsemlegombócot a fészekbe.
  5. Locsold meg tejföllel.
  6. Zsályalevelekkel díszítheted.
Recept értékelése: 
Average: 5 (4 szavazat)