Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Lyukas tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Lyukas tészták » Galletti

Galletti

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "kakaska"
 
Származási hely: valószínűleg Ligúria
 
Átlagos mérete: 36 mm
 
Másnéven: Creste di galli
 
 
Amit a Galletti tésztáról GOCK gondol:
"Augusztus közepe lehetett. Felhúztuk a kútból a vödröt, amiben ezúttal nem víz volt, hanem egy nagyra nőtt, haragos zöld színű, szép kerek görögdinnye. Az azóta sem érzett, éppen kellő hőmérsékletre hűtött dinnyét édesapám felszeletelte. Kaptam hozzá egy frissen szelt puha kenyeret is. Tudtam már a késsel bánni, így nem okozott gondot nekem, hogy a dinnye vörös húsából kipiszkáljam az érett magvakat. Nekem aztán mondhatta az Édesanyám, hogy nyugodtan megehetem. Én inkább makacsul kipiszkáltam az utolsó szemig. A dinnyehéjakat összegyűjtötte az egyik tányérra és a kezembe nyomta:  -Dobd be légy szíves a tyúkoknak!- mondta.
 
Hátrasétáltam vele a tyúkoknak elkerített részhez és felkapaszkodtam a lefelé fordított ósdi, ütött-kopott zománcos vájlingra. Nekem készítették oda, nélküle még nem értem volna fel a kerítés széléhez. Egyenként dobáltam be a tyúkoknak a dinnyehéjakat. A tyúkok önkontroll nélkül vetették rá magukat, a dinnyehéj darabok szerteszét repkedtek a kemény csőrök csapásai alatt.
 
Rákönyököltem a kerítés szélére és nem az eszement tyúkokat bámultam, hanem a méltóságát megőrző kakast. Büszke fejtartással járta körbe a kerge tyúkjait és úgy tett, mintha ügyet sem vetne az ízletes dinnyehéj csemegére. Tollai csillogtak a napfényben, ahogy felém fordult és elindult a kerítés felé. Nem sietősen, még csak nem is fenyegetően. Mégis gyorsan lemásztam a vájlingról és leguggoltam a kerítés elé. Addigra a kakas is odaért. Néztük egymást mozdulatlan, csak a vérvörös taréja remegett meg olykor…"
 
Mikor láttál utoljára kakast, élő kakast, szemtől szemben? A már-már tovatűnő emlékképeidből fel tudod még idézni a kakas taréját? Ha másról nem, erről a tésztáról az eszedbe jut. Hiszen ez nem más, mint kakastaréj tészta…
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Én akkor szeretem igazán a sütőtök ízét és az állagát, ha nem sütöm. Ha csak egy zöldségféléhez hasonló módon pirítom, roppanós lesz, nem annyira édes és nagyon finom. 

Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető ez a recept és aligha találsz valakit a családban, aki ne rajonga érte és ne kérne még belőle. Ha pedig kér, akkor adj is neki...

Hasznos linkjeim a recepthez:

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?