Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Egyéb tésztaformák » Croxetti

Croxetti

Jelentése: a latin Cruci (kereszt) kifejezésből
 
Átlagos mérete: 40 mm-es átmérő
 
Származási hely: Ligúria
 
Másnéven: Corzetti, Crozetti, Crosetti, Cruxettu
 
 
Amit a Croxetti tésztáról GOCK gondol:
 
"A kisfiú már négyéves korában számokat írt.
 
Papírfecnikre.
 
Egyre nagyobbakat, egyre több nullával rendelkező számokat írt. A szüleitől megtanulta, hogyan hívják az egynullásat, a kétnullásat, a háromnullásat, majd a hatnullásat. Képzelete nem állt meg, egyre több nullás számot rajzolt, olyat is már, aminek a szülei sem tudták a nevét. A papírfecnik egy dobozban gyűltek. Egyre több.
A fecnik számolni tanították a kisfiút. Egyre magabiztosabban tartotta fejben a nullákhoz tartozó számneveket. Csoportosította a fecniket a nulláik alapján, majd össze is adta őket, melyikből mennyit készített. Egy, kettő, három, négy és…nyolc, kilenc és tíz. Rájött, hogyan lesz a két hatnullásból kétmillió és a háromból hárommillió. Megtanult számolni. Egy idő után rájött, hogy tudása meghökkenti a felnőtteket, így hát odament, akihez csak lehetett és elmondta, ő tudja mennyi nulla az egy milliárd.
 
Egy arratévedő szobrászkodó bácsit is meglepett ezzel. A bácsi képzeletét megfogta a kisfiú felragyogó szeme, ahogy a milliárdokról beszélhetett. A bácsi hazament és megalkotta az 1 Viliárd-os pénzérmét, majd a kisfiúnak adta.
 
Tudod, hogy mennyit ér az 1 Viliárdos pénzérme?
Vilmosnak, vagy ahogy a szobrászkodó bácsi hívta: Vilinek, nagyon, de nagyon sokat…"
 
Észak-Olaszország ikonikus tésztafajtájának neve nem a jókora méretű pénzérme formára, hanem annak mintájára utal. A középkorban a Croxetti tésztára nyomott mintázatok keresztformájúak voltak. Legvalószínűbb magyarázat erre, hogy a tésztakészítők a XIII. század közepén, Genovában kiadott, a keresztesek által használt kereszttel díszített aranyérmére akartak emlékeztetni. Talán a kézművesek üzleti fogása volt, talán csak a tehetős családok dölyfössége követelte ki, de hamar megjelentek a tésztán a címerábrázolások. Ha már saját pénzt nem verethettek, legalább saját pecsétjükkel ellátott tésztával kápráztathassák el a vendégeiket. A kézzel faragott, leggyakrabban körtefából készült, egyedi mintázatú Croxetti pecsétnyomók ma is népszerűek, de előfordul a gépesített gyártási eljárás is.
 
A tészta készülhet tojással vagy anélkül, ízesítés nélkül vagy leggyakrabban majorannával ízesítéssel (mint a fényképezett példány). Ezen felül találkozhatsz spenót ízesítésű zöld, illetve paradicsom ízesítésű piros Croxetti tésztával is. A tésztaféléhez legjobban a különféle pesto vagy könnyű tejszínes szószok illenek, de használhatod gomba és húsragukhoz is. 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Nosztalgikus időket élek...

Nemrég gyerekkorom kedvenc mákostésztáját forgattam ki önmagából, azaz minden volt benne, csak mák nem, ettől még azonban egyszerűségét megőrizte és ráadásul finomabb is lett.
Most a dióstészta került terítékre. Ezúttal nem csúfoltam meg a dolgot ennyire, mindössze "olaszul" készítettem el.
Továbbra is egyszerű és gyors maradt ez a dióstészta is, de már nagyon bánom, hogy édesanyámnak se fantáziája, se a hozzávaló alapanyagai sem voltak/lehettek meg...
Más időket éltünk akkor...

Recept értékelése: 
Average: 4.6 (5 votes)
hány csillagot kapott?