Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Sörleves recept medvehagymásan rákkal
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A medvehagyma idény idején ez a leves kihagyhatatlan. Készíthetsz krémlevest is a medvehagymából, de mindenki azt teszi. Miért ne különböznél? Miért ne készítenél inkább egy ízes különlegességet?

Sörrel...

Hasznos linkjeim a recepthez:

Így készíthetsz házilag nagyon jó krutont: Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag

Kiváncsi vagy a többi, Carlsberg sörrel készített receptemre is? Kattints ide: Carlsberg receptek

Szeretnél olvasnivalót a medvehagymáról? Kattints ide: Medvehagyma

Nem tudod, hogy mi a nyílgyökér por? Kattints ide: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

1 l
Zöldség alaplé
330 ml
sör (azaz egy üveg Carlsberg sör)
200 ml
Tejszín
4 db
óriás garnélarák (páncélostól, csápostól)
2 fej
fokhagyma (egészben)
4 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 csokor
medvehagyma (leszárazva, keresztben csíkokra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 ek
Nádcukor
10 dkg
Cheddar sajt (vörös, frissen reszelve)
1 ek
nyílgyökér liszt
3 ek
Vaj
1 ek
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Melegítsd elő a sütődet 180 fokra. Helyezd a fokhagymákat kis sütőtálba, spricceld le egy kevés olívaolajjal és süsd kb 20 perc alatt puhára. Ha kész, hagyd kézmelegre hűlni és nyomkodd ki a gerezdek tartalmát egy tálkára.
  3. Közben pirítsd üvegesre a hagymát két evőkanál vajon, majd add hozzá a cukrot és lassú tűzön karamellizáld.
  4. Öntsd fel az alaplével, a sörrel és add hozzá a sült fokhagymát.
  5. Ízlésed szerint sózzad, borsozzad. Botmixerrel pürésítsd, majd lefedve, lassú tűzön 20 percig pároljad.
  6. Közben egy kevés olívaolajon a szeletelt fokhagymák társaságában pirítsd rózsaszínűre a rákokat. Tartsd melegen.
  7. Gőzpárolóban 100 fokon 3 percig párold meg (vagy pároló edényben) a medvehagymát.
  8. Öntsd fel a levest a tejszínnel, forrald vissza. Egy merőkanálnyi levesben keverd csomómentesre a keményítőt és sűrítsd be a levest.
  9. Zárd el a tüzet, szórd bele a sajtot és keverd addig, amíg a sajt el nem olvad benne.
  10. A maradék vajat a medvehagymával együtt keverd a levesbe. Keverd addig, amíg a vaj teljesen el nem olvad.
  11. Azonnal tálald.  
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adagot a leveses csészébe.
  2. Ha szereted a rákot, akkor ültess egy szép nagyot a csésze peremére. Szőröstől-bőröstöl. Azaz inkább teljes vértezetben, páncélosan.
  3. Ha nem rajongasz a rákokért, akkor szórj a levesbe egy kevés krutont.
Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?