Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Bolognai spagetti recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ki ne készített vagy ne fogyasztott volna már bolognai spagettit? Ha véletlenül azok közé tartoznál, aki még nem készített ilyet, akkor legalább emlékeid biztosan vannak a menzáról, akár iskolaiból, akár munkahelyiből... Mindenki másképp csinálja még ezt az ételt is, aminek pedig az alapjai mégis mindenkinél azonosak. 

Ezt a receptet az olasz Gasztronómiai Akadémia ajánlása szerint készítettem, ami a legautentikusabb receptnek tekinthető. Nem árt hát tiszta vizet önteni a pohárba, talán inkább tiszta tejet (ha beleolvasol a receptbe látni fogod, hogy ez a helyesebb kifejezés), hogy milyen is az igazi bolog nai spagetti. Nézd meg ezt a receptet és készítsd el te is inkább így, ahogy kell. De akárhogy is variálod, legalább ne üvegbe zárt bolognai ragut boríts a tésztára, hanem készítsd el frissen, te magad. További jótanács, hogy felejtsd el a ketchupot és ha jót akarsz, trappista sajt se legyen a közeledben. Ennyivel azért tartozol a hagyományoknak...

Ismerős lesz az alapanyagok listája, de találsz benne egy-két meglepő elemet és olyat is találsz majd, amit bele szoktál tenni, de ebben nem találod meg.

Nem olyan piros, mint megszoktad. Nem olyan fűszeres, mint megszoktad. Ez az étel eredetileg húsragu némi paradicsommal. És nem az amihez szoktál: paradicsom ragu némi hússal. Lényeges különbség, pedig csak a hangsúly más, nem igaz? A húsimádó nők és férfiak egyaránt odáig lesznek érte!

Hasznos linkjeim a recepthez:

Szeretnél többet tudni a receptben használt tésztafajtáról? Itt megteheted: Spaghetti

Ha más tésztát szeretnél választani hozzá, itt megteheted: Olasz tészták térképe

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
120 perc

Hozzávalók

30 dkg
Darált marhahús
20 dkg
darált borjúhús
40 dkg
Spagetti
12 dkg
Pancetta (vagy bacon)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
sárgarépa (megtisztítva és gépi aprítóban apróra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (gépi aprítóban a répával együtt apróra vágva)
8 gerezd
fokhagyma (négy gerezd összezúzva, a maradék egészben és szárazon megpirítva)
120 ml
Fehérbor (száraz)
120 ml
Paradicsom püré
240 ml
Tej
120 ml
Tejszín (zsíros)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy nagyméretű, mély serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat, dobd bele a pancettát, a hagymát, a répát s a zellerszárat. Sózzad borsozzad ízlésed szerint. Három percen keresztül pirítsd közepes lángon.
  3. Közben keverd össze a húsokat, sózzad borsozzad ízlésed szerint.
  4. Öntsd a húst a serpenyőbe és nagy lángon pirítsd barnára, miközben folyamatosan kevergeted.
  5. Öntsd fel a borral, add hozzá a paradicsomot és a fokhagymát. Jól keverd össze, résnyire fedd le és párold két órán keresztül nagyon alacsony lángon.
  6. A két óra alatt, időben egyenletesen elosztva, evőkanál adagonként keverd hozzá a tejet.
  7. Közben a főzőtejszínt redukáld a harmadára alacsony lángon főzve.
  8. Add a megpirított egész fokhagymákat a tejszínhez és botmixerrel pürésítsd.
  9. Ha elkészült a ragu, keverd hozzá a fokhagymás tejszínt és keverd jól össze.
  10. Közben főzd meg a spagettit a csomagolásán találhatóak szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 

A kifőtt tésztát keverd össze jól a raguval, szedj egy fészekaljnyit a tányérra majd szórd meg egy kevés frissen reszelt parmezánnal.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?