Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2012 » augusztus » 7th » Címkék » Távol-Kelet » thaiföld » Thai fekete rizs

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ha nem szereted a rizst...

Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós vagy éppen fényezett "A" rizst főzök.

Én szeretem a rizst... Mert én minőségi rizsfajtákat használok az ételeimhez.

Mint például a:

Thai fekete rizs

"El a kezekkel a fekete rizstől!" - mondta a Császár.

Komolyan is gondolta, hiszen a fekete rizs fogyasztása hosszú időkig csak a kiváltságosak joga volt. Az uralkodó  és családján túl csak néhány kivételezett személy férhetett hozzá, az uralkodó külön engedélyével. Nehéz elképzelni, hogy a fekete rizs illetéktelen fogyasztása, hovatovább eltulajdonítása, halálbüntetést vont maga után. Nem véletlenül nevezik a fekete rizst a "Tiltott rizsnek" is.
Csodanövény? Minden adottsága megvan hozzá, hogy az is legyen a korrekt nevén fekete ragacsos rizsből (Kao Neow Dom=Black sticky rice). Igazából nem is fekete, színe leginkább egy nagyon telt burgundi vörösboréhoz hasonlít. Különálló fajta, nem a fehér ragacsos rizs hántolatlan formája. Könnyű termeszteni.

Tények a fekete rizsről


50 ml nyers fekete rizs tartalmaz: 

  • 1.5 gramm zsírt
  • 34 gramm szánhidrátot
  • 2 gramm rostot
  • 4% vasat
  • 160 kalóriát

További előnye, hogy gluténmentes, gazdag aminosavakban és ásványi anyagokban. Ami azonban napjainkban nagyon kelendővé teheti, hogy anthocyanin antioxidáns  (ami a rizs flavonoid pigmentjében található) tartalma magasabb a fekete ribizliénél, ugyanakkor rosttartalma magasabb, cukortartalma alacsonyabb és sokkal olcsóbb. Összetételénél fogva alkalmas megelőzésre a következő kórokkal szemben:
Infarktus és más szívbetegségek, magas vérnyomás, Alzheimer kór, cukorbetegség és a rák. Hatásos ellenszere az öregedés tüneteinek. Egészségügyi kockázata nincsen, mellékhatása nem ismert.
Thaiföldön alapvetően édességek készítésére használják, többnyire kókusztejjel készítik el. Mindamellett íze, egyedi színe és különleges dietikai tulajdonságai miatt felhasználása terjed, mesterszakácsok ínyencségeket is készítenek már belőle.

Mit készíthetsz a thai fekete rizzsel? Nézd meg a receptjeimet:

Jóga receptek I.: Bébispenót saláta juhsajttal és fekete rizzsel, paradicsomos-málnás öntettel 

Fekete-Fehér mandula leves

Ízek geometriája

Vegetáriánusan is színesen és ízesesen

Laposhalfilé a gőzpárolóból

Rák szilvaszósszal wokban pirítva

VV1: Vega Vulkán