Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Vegetáriánusan is színesen és ízesen recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

NEM CSAK VEGÁKNAK!

Párolt zöldségek, fekete rizs és egy kis bio tofu... Nézzük az egészség oldaláról: kell ennél vitamin és ásványi anyagokban gazdagabb étel, ráadásul kíméletes konyhatechnikai eljárással elkészítve? Színekben sem mondhatni visszafogottnak az összeállítás: zöld, fekete, fehér, narancssárga... Ja, és az ízek... Ha szereted az enyhén távol-keleti hatásokat, akkor örömöd lelheted a thai mogyoróvajkrém szósz domináns ízében.

A párolt brokkoli szinte olvad a szádban, a sárgarépa szálacskák roppanósak és a natúr mogyoró pedig ropogós... Elképzelted?

Miért ne készítenéd el?

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

25 dkg
thai fekete rizs
5 dkg
Jázmin rizs
1⁄2 fej
Brokkoli (rózsákra szedve)
1 db
sárgarépa (megtisztítva, gyufaszál méretre vágva)
1 fej
Vöröshagyma (kicsi, apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 db
Újhagyma (vékonyan karikázva)
25 dkg
bio tofu (natúr, kinyomva, kisebb négyzetekre vágva)
2 ek
mogyoróvaj
1 doboz
Kókusztej (165 ml)
2 ek
világos szójaszósz
1 ek
rizs ecet
1 ek
Pálma cukor (vagy nádcukor)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
1 marék
mogyoró (natúr, durván összevágva)
1 mk
morzsolt chili (ha nem szereted az erőset, hagyd el)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
2 dl
víz
  kis
Szezámmag olaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy kevés olajon pirítsd meg a hagymát üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát is egy percre.
  3. Add hozzá a rizst, jól forgasd össze, majd öntsd fel körülbelül kétszer annyi térfogatú vízzel, mint a rizs. Sózzad és esetleg borsozzad ízlésed szerint. Párold puhára.
  4. Ha már puha, keverd össze a vágott újhagymával. Tartsd melegen.
  5. Ha te is szeretnél kontrasztként egy kis fehér rizst is, párold meg, ahogy szoktad.
  6. Párold meg gőzpárolóban 100 fokon 4 perc időtartamban a brokkolit és a sárgarépát, vagy párold őket, ahogy egyébként szoktak.
  7. Keverd össze egy kisméretű lábosban a mogyoróvajat, a kókusztejet, a szójaszószt, az ecetet, a citromlevet és a chilit. Jól forrald össze. Ízlés szerint sózhatod.
  8. Egy kevés olajon mindkét felén süsd át a tofu darabokat, majd keved össze a párolt répával és a brokkolival.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálalhatod többféleképpen. A legegyszerűbb módszer, ha minden elkészült elemét az ételnek egyszerűen egy tálban összekevered és azt adagolod a tányérokra.

Ha kicsit többet szeretnél dolgozni a tálalással, akkor csinálhatod úgy is, ahogy én tettem:

  1. Négyzetes tálaló formába zömítsd a fekete rizst.
  2. A tetejére tegyél egy kisebb négyszögletes formát elfordítva, ebbe töltheted a fehér rizst ugyancsak zömítve.
  3. Szedd le óvatosan a tálalaló formákat.
  4. Szedj egy kevés brokkoliis, tofus keveréket, önts rá egy kevés szószt és szórd meg a mogyoróval. 
Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?