Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Citromos gombaleves lengyelül

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ez a lengyel karácsonyi recept legkevésbé sem idegen a magyar konyha ízvilágától. A leves íze a gombákon áll avagy bukik, tehát ha jót akarsz, akkor a gombákat ne csere-beréld rosszabbakra. Legfeljebb jobbakra. A tradiciónak megfelelően vágott, friss kaporral illene tálalni, de ezt tegye az, aki ennyire tiszteli a tradíciókat, vagy szereti a kaprot. Köztudottan én ki nem állhatom a kapor ízét, így természetesen friss kakukkfűre cseréltem. 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

40 dkg
Portobello gomba (vagy csiperke gomba, vastagon szeletelve, majd darabolva)
5 dkg
Szárított vargánya gomba (felhasználás előtt egy órára meleg vízbe áztatva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 ek
Vaj
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
12 dl
Zöldség alaplé
2 dl
Tejföl
2 ek
Liszt
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Kakukkfű (friss)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagogat, ahogyan azt a Hozzávalókban megjelöltem.
  2. Forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben és párold puhára és áttetszőre benne a vöröshagymát.
  3. Add hozzá a portobello gombát és néha megkeverve hagyd a tűzön 5 percre.
  4. Közben szűrd le és nyomkodd ki a szárított gombát (az áztatólevet őrizd meg) és tedd a serpenyőbe további öt percre.
  5. Öntsd fel az áztatólével és a citrommal, párold tovább még öt percig.
  6. Közben egy lábosban készítsd el/melegítsd fel az alaplevet, merj ki belőle nagyjából 2 decilitert.
  7. Öntsd az alapléhez a serpenyő tartalmát, jól keverd össze.
  8. Készítsd el egy tálban a habarást, azaz keverd csomómentesre a lisztet a tejföllel. Lépésenként add hozzá a félretett húslevet, közben állandóan keverjed. 
  9. Habard be a levest és ezzel már készen is vagy.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd csészébe és szórjál rá kakukkfüvet vagy ha nagyon akarod, akkor kaprot.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?