Citromos gombaleves lengyelül


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Levesek
Vegetáriánus
Ünnepi receptek
Karácsony
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
lengyel
Gomba receptek
Csiperke gomba
Portobello gomba
Vargánya gomba
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
Portobello gomba (vagy csiperke gomba, vastagon szeletelve, majd darabolva)
5 dkg
Szárított vargánya gomba (felhasználás előtt egy órára meleg vízbe áztatva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 ek
Vaj
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
12 dl
Zöldség alaplé
2 dl
Tejföl
2 ek
Liszt
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Kakukkfű (friss)
Főzési, sütési idő: 
15 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ez a lengyel karácsonyi recept legkevésbé sem idegen a magyar konyha ízvilágától. A leves íze a gombákon áll avagy bukik, tehát ha jót akarsz, akkor a gombákat ne csere-beréld rosszabbakra. Legfeljebb jobbakra. A tradiciónak megfelelően vágott, friss kaporral illene tálalni, de ezt tegye az, aki ennyire tiszteli a tradíciókat, vagy szereti a kaprot. Köztudottan én ki nem állhatom a kapor ízét, így természetesen friss kakukkfűre cseréltem. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagogat, ahogyan azt a Hozzávalókban megjelöltem.
  2. Forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben és párold puhára és áttetszőre benne a vöröshagymát.
  3. Add hozzá a portobello gombát és néha megkeverve hagyd a tűzön 5 percre.
  4. Közben szűrd le és nyomkodd ki a szárított gombát (az áztatólevet őrizd meg) és tedd a serpenyőbe további öt percre.
  5. Öntsd fel az áztatólével és a citrommal, párold tovább még öt percig.
  6. Közben egy lábosban készítsd el/melegítsd fel az alaplevet, merj ki belőle nagyjából 2 decilitert.
  7. Öntsd az alapléhez a serpenyő tartalmát, jól keverd össze.
  8. Készítsd el egy tálban a habarást, azaz keverd csomómentesre a lisztet a tejföllel. Lépésenként add hozzá a félretett húslevet, közben állandóan keverjed. 
  9. Habard be a levest és ezzel már készen is vagy.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd csészébe és szórjál rá kakukkfüvet vagy ha nagyon akarod, akkor kaprot.