Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Előételek » parti receptek » Zakuszka zsályásan recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nem sok újdonságot tartalmaz ez a recept a többi erdélyi módon elkészített zakuszka recepthez képest, mindössze annyit, hogy az eltarthatóság, na meg az íz fokozása érdekében zsályával gazdagítottam. Ismeretes a zsálya tartósító hatása, így a mesterséges tartósítószerekkel szemben érzett ellenszenvem miatt a zsálya képességeiben bízom, hogy kitartson a zakuszka addig, amíg el nem fogy az utolsó üveggel is.

A zakuszka elkészítése nagyon sok munkával és fáradsággal jár, de szerintem mindenképpen megéri, hiszen a téli hónapok beálltáig bármelyik reggelihez lekaphatok egy üveggel. Megéri, hiszen az egész család szereti, egészséges és nagyon finom. Nekem megfelelő alapot adott az ételhez, hogy a kiskertemben termett padlizsánt, az ott termett paradicsomból készült pürét (sűrű paradicsomlé meghámozott és kimagozott paradicsomból készítve) és zsályát, babér levelet használhattam hozzá. Természetesen a Habanero paprika is a kertemben nőtt. Vásárolni csak a pritamin paprikát és a hagymát kellett hozzá. Ja, és az olajat sem én sajtoltam...

(Milyen jó, hogy az oldalon formanyomtatványt használok a receptek feltöltéséhez: nem tudtam kikerülni a kötelezően megadandó adatot a személyek számára vonatkozóan. Maradt a ! személyre, ha már ilyen méretű üvegekbe töltöttem végül, de a felhasznált alapanyagok mennyiségéből látszik, hogy nem egy, hanem 16 üveget tudtam teletölteni.)

Előkészítési idő: 
1 óra
Főzési, sütési idő: 
3 óra

Hozzávalók

3 kg
Padlizsán
3 kg
pritamin paprika (kimagozva, kockákra vágva)
1 kg
Vöröshagyma (apróra vágva)
30 db
Zsálya levél (apróra vágva)
8 dl
Olaj (napraforgó)
1 l
Paradicsom püré
1 db
Habanero paprika (apróra vágva, hagyd el, ha nem szereted a csípőset)
5 db
Babér levél (friss)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Szurkáld meg a padlizsánokat villával, majd sütőben süsd meg, amíg a héja el nem feketedik.
  2. Készítsd elő közben az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Vedd ki a sütőből a padlizsánt, hagyd kihűlni, majd szedd le a héját és a húsát kockázd fel. Tedd félre.
  4. Végy egy nagyméretű edényt (nekem igen jó szolgálatot tesz erre a célra a nem oly régen beszerzett 15 literes, zománcozott öntöttvas edényem) forrósítsd fel benne az olajat, tedd bele a vöröshagymágy és pirítsd üvegesre. A szokásosnál sokkal hosszabb ideig fog tartani.
  5. Add hozzá a felkozkázott pritamin paprikát, az aprított Habanero paprikát és a babérleveleket, majd párold 30 percen át.
  6. Add hozzá a padlizsánokat és párold további húsz percen keresztül.
  7. Halászd ki a babér leveleket, majd botmixerrel pürésítsd az edény tartalmát.
  8. Öntsd hozzá a paradicsom pürét, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, végül add hozzá a felaprított zsályaleveleket is.
  9. Főzd addig, amíg a neked tetsző sűrűséget el nem éred.
  10. Töltsd 330 g-os űrtartalmú üvegcsékbe (nekünk nagyjából ennyi kell egy reggelihez), celofánnal zárd le, kupakold be az üvegeket, majd dunsztoljad.
  11. Éléskapmrában, hűvös helyen tárold a felhasználásig. 
Ötletek a tálaláshoz: 

Felhasználáskor az üveg tartalmát öntsd megfelelő méretű tálkába. Fogyassz hozzá friss kenyeret vagy készíts pirítóst.

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?