Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Vodka Maccheroni Festonati recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Imádnivaló az olasz konyha, egészséges, bár ennek a jótékony hatását nehéz kimutatni, majd talán csak az idő múlásával lehet következtetni, hogy talán azért kerülnek el a betegségek (egyelőre)... Más tényezők mellett segített nekem abban, hogy kilenc hónap alatt éppen 15 kg-al csökkenjen a súlyom, ami azért nem elhanyagolható fogyás, nem igaz?

De a lényeg nem is itt bujkál, legfőképpen nekem, aki rajong az ételekért, hanem az ízekben és a változatosságban.

Pedig a kiindulási pont igen sokszor ez: végy egy tésztát. Ne mindig ugyanazt. Cserélgesd a formákat, a színeket és ezzel az ízeket is egyben. Jöhetnek a szinte kötelező alapanyagok: a paradicsom (hol frissen, hol konzervben, hol szárítva, hol pürében vagy éppen sűrítve), a hagyma, a fokhagyma és a zöldfűszerek, a bazsalikom, az oregano, kakukkfű...

Ebben a receptben két alapanyag emelkedik ki a többi közül. Egyrészt egy ritka makaróni fajtát használtam benne, méghozzá csipkéset. Mindkét oldalán. Másrészt a vodka, ami nem hangzik túl olaszosan, de ennek a receptnek sok más, méltán híres változatában kölcsönöz egyedi ízhatást.

Nem drága, kevés munkával és gyorsan elkészítheted, nem mellesleg igen finomat! 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával: Maccheroni Festonati

Vagy válassz helyette másikat itt: Olasz tészták térképe

Itt olvashatsz arról, hogy miért használok panko morzsát: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

 

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

40 dkg
Maccheroni Festonati
15 dkg
Szárított paradicsom (apróra vágva)
1 doboz
Paradicsom konzerv
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (ősszezúzva)
120 ml
vodka
2 ág
Szurokfű (avagy oregano levelei apróra vágva)
1 ág
Rozmaring (vevelei apróra vágva)
120 ml
Tejszín
20 dkg
Sonka (szeletelt, kis kockákra vágva)
1 mk
Chili (szárított, morzsolt, ízlés szerint)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
2 ek
olivaolaj
5 dkg
parmezán (frissen reszelve)
5 dkg
Panko (vagy zsemlemorzsa, de inkább panko)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben és párold üvegesre a vöröshagymát.
  3. Add hozzá a fokhagymát, a chilit és a szárított paradicsomot. Kevergesd 3-4 percig.
  4. Öntsd a vodkával, párold, ameddig a folyadék szintje a felére nem apad.
  5. Öntsd hozzá a paradicsomot, tedd bele a sonkát, fűszerezd a rozmaringgal, szurokfűvel. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint. Közepes lángon párold 15 percig, néha keverd meg.
  6. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  7. Add a szószhoz a tejszínt és hevítsd vissza, majd keverd össze a kifőtt és leszűrt tésztával. Ha a szószod túl sűrűre sikerülne, tésztafőzővíz adagolásával állítsd be a kívánt állagát.
  8. Öntsd a szósszal kevert tésztát egy sütőtálba, egyenletesen oszd el benne.
  9. Szórd meg a tetejét a reszelt parmezánnal, majd borítsd be a pankoval.
  10. Tedd a sütőtálat 230 fokra előmelegített sütőbe és süsd 10 percig, vagy amíg a teteje szép aranysárgára nem sül.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vedd ki a sütőből, hagyd állni kb. 20 percig, majd vágd adagokra és már tálalhatod is.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?