Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Töltött paprika (és paradicsom) recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen az én számíze szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben. A többi alapanyagot is könnyen, minden üzletben beszerezhetőek (egy-egy ettől az elvtől eltérő alapanyag választásnál alternatívát kínálok) közül választom. 

 

Töltött paprika

Ki az, aki még nem evett Töltött paprikát? Ki az, aki nem készített még?

Megszokhattad édesanyád főztjét vagy a sajátodat,  rosszabb esetben a menzákon fogyaszthatót. Az én Töltött paprika receptemnél ötvöztem a hagyományos magyar elkészítési módot néhány sajátos gondolattal. Célom az volt, hogy egészséges és nagyon ízletes Töltött paprikát készítsek el. Olyat, amelyik tálaláskor is egy kicsit eltérő képet mutat a megszokottól.

Ennek a receptnek az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe az átlagos magyar háztartásokban elkészítettnél, de a paradicsomos alaplé íze sokkal telítettebb, ízletesebb. Sokatoknak szemet szúrhat a gyömbér, de ne feledd, hogy a gyömbér az ősmagyar konyhának az egyik használatos alapanyaga volt, így semmiképpen nem tekinthető magyar konyha idegen alapanyagnak. 

Szokás, hogy a paprikákba töltött húskeverékből visszamaradt részt gombóccá gyúrva belefőzik a töltött paprikába. Már csak azért is, mert sokan vannak, akik nem nagyon szeretik a főtt paprikát. Sok kiürült tányért láttam már Töltött paprika elfogyasztása után, amelyiken ott maradt a töltelékről lefejtett paprika (bevallom, gyerekkoromban én is így tettem Édesanyám nagy bosszúságára). Ebben a megoldásban a maradék darált hús keveréket paradicsomokba töltöttem és sütőben megsütöttem. A lehetőség adott arra, hogy a töltött paprikákkal együtt párolhasd a paradicsomokat is, de akkor nagyon óvatosan kell eljárnod a készítésekor. Ha ezt választod, akkor a lébe elmerített paprikák tetejére kell ültetned a paradicsomokat, hogy szét ne főjenek, hiszen sokkal gyorsabban puhulnak a paprikánál. Sütőben egyszerűbb kézbentartani a folyamatot.

Paradicsomlének Édesanyám készítette paradicsomlevet használok. Nyaranta a paradicsom idény kedvező időszakában sok-sok üveggel készít belőle, ezt használhatom az ínségesebb időszakokban. Ha ilyesmire nincsen lehetőséged, akkor használj hozzá jóminőségű, boltban kapható paradicsom pürét azonos mennyiségben.

Ha kedvet kaptál a sorozat többi receptjére is rápillantani, kattints ide: DisznósáGOCK

Hasznos linkek a recepthez:

Információk, érdekességek a tv paprikáról itt: Magyar fehér paprika

Mi az a lágy cukor? Tudd meg innen: Sötétbarna lágy cukor

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
90 perc

Hozzávalók

50 dkg
sertés hús (vagy darált hús)
4 db
Paradicsom (nagy méretű)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
sárgarépa (megtisztítva és gépi aprítóban apróra vágva)
1 db
Fehérrépa (megtisztítva és gépi aprítóban apróra vágva)
1 db
Zellerszár (megtisztítva és gépi aprítóban apróra vágva)
1 db
gyömbér gumó (meghámozva és lereszelve)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Rozmaring ág
1 1⁄2 l
paradicsomlé (házilag eltett, nekem Édesanyám szokta eltenni)
5 dl
Zöldség alaplé
1 csésze
árpagyöngy (vagy rizs, alaposan átöblítve)
1 db
Tojás
8 db
zsályalevél (friss, apróra vágva vagy morzsolt, szárított)
1 tk
1⁄2 mk
Bors
1 tk
Fűszerpaprika
1 ek
nyílgyökér liszt (vagy kukorica keményítő)
  kis
Növényi olaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 l
víz (az árpagyöngy előfőzéséhez)
1 ek
Sötétbarna lágy cukor (vagy nádcukor)
Elkészítés: 
  1. Főzd elő sós vízben az árpagyöngyöt 10 pecig. Szűrd le, hagyd kihűlni.
  2. Készítsd elő az összes alapanyagot, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a répákat, a zellert, a gyömbért, az egyik vöröshagymát és a fokhagymát.
  4. Ha kész, tedd át egy nagy lábasba, öntsd fel a paradicsomlével  és a zöldség alaplével. Dobd bele a rozmaringot és főzd 45 percig közepes lángon.
  5. Közben a húsról vágj le minden zsiradékot. Vágd kisebb darabokra és a másik vöröshagymával együtt daráld le.
  6. Egy keverőtálban dolgozd össze a darált húst, a tojást, a zsályát, a fűszerpaprikát és az árpagyöngyöt. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  7. Vágd le a paprikák és a paradicsomok száras kalapját és tedd félre.
  8. A paprikát magozd ki.
  9. A paradicsomot vájd ki és a kivájt részt apróra vágva tedd félre.
  10. Töltsd meg a paprikákat és a paradicsomokat, tedd vissza a kalapjukat.
  11. Ha kész az alaplé, aprólyukú szűrön szűrd le és passzírozd át.
  12. Merítsd a paprikákat az alaplébe és kis lángon, fedő alatt párold kb 45-50 percig, amíg a paprika elég puha nem lesz.
  13. Amíg a töltött paprikák főnek, tedd az összevágott paradicsom belsőt egy sütőtál aljára, ültesd rá a paradicsomokat és 200 fokra előmelegített sütőben süsd készre 50 perc alatt.
  14. Ha puha a paprika, akkor szedd ki a léből a paprikákat.
  15. Négy evőkanál félretett alaplével keverd ki a keményítőt. Adagolj hozzá a töltött paprika alaplevéből annyit, hogy a keverék folyékony és csomómentes nem lesz. Sűrítsd be az alaplevet. Sűrítéshez választhatsz legalább kétszeresen sűrített paradicsomot, ebben az esetben csak keverd bele párold tovább pár percig és kész is.
  16. Ha szükségét érzed, édesítsd egy kevés cukorral.

 

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Egy lapos tányért tölts fel az alsó szegélyig az alaplével. Ültess bele egy-egy töltött paprikát és paradicsomot. A töltött paprika kalapját támaszd a paprikához. Csak a látvány kedvéért.

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 votes)
hány csillagot kapott?