Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Tészta torta (Timbale Anelli) recept
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Akik szeretik az olasz tésztákat, ugyanazt vallják, mint én: tésztából sosem elég! Különösen a jó tésztából...

Annyira megtetszett a nemrég elkészített levesben az Anelli Siciliani tészta, hogy kipróbáltam sült tésztának is. Egy klasszikus szicíliai receptet választottam hozzá, amit a levesnél is elmondtam róla, igaz itt is: ez az étel is gyakran szerepel az esküvők menüjében arrafelé. Természetesen az Anelli gyűrűformája erre teszi hivatottá. A tészta tortában nem csak maga a tészta gyűrű alakú, hanem egyben a forma is, amiben megsütheted. Ez aztán az igazi esküvői fogás! 

Többféle hagyományos recept létezik (van olyan, ahol padlizsán karikákkal bélelik ki a sütőformát (már megint a karika!), ez az egyik ilyen recept variáció. Egyiket sem szórják meg azonban panko-val, hanem zsemlemorzsa van helyette, de panko-val sokkal jobban fog ízleni.

Ennyi hagyománysértés belefér, nem?

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

50 dkg
anelli siciliani (vagy más rövid tészta)
50 dkg
Darált marhahús
10 dkg
Bacon (apróra vágva)
2 db
sárgarépa (közepes, géppel apróra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (géppel apróra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
3 db
Tojás (megfőzve, meghámozva és apróra vágva)
2 doboz
Paradicsom konzerv
1 dl
Vörösbor (száraz)
20 dkg
Zöldborsó
10 dkg
mozzarella (lereszelve)
5 dkg
parmezán (lereszelve)
2 marék
Panko (vagy zsemlemorzsa)
10 dkg
Vaj (megolvasztva)
1 ek
bazsalikom (szárított)
1 ek
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy méretes serpenyőben pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát és pirítsd további egy percig.
  3. Add hozzá a marhahúst és villával törd szét a hagymán, majd pirítsd barnára. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint.
  4. Öntsd fel a vörösborral, majd hagyd, hogy a folyadék majdnem elpárolódjon róla.
  5. Öntsd rá a paradicsomot, fűszerezd bazsalikommal és szurokfűvel, majd hagyd 40-50 percig párolódni. Néha keverd meg. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint.
  6. Közben ráérsz kevés olívaolajon megpirítani a sárgarépát és a zellerszárat. A végén dobd rá a zöldborsót és forgasd össze. Tedd félre.
  7. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán található főzési idő feléig (hiszen a sütés közben is tovább fog puhulni).
  8. Ha kész a paradicsomos alapszósz, akkor keverd össze a tésztával és add hozzá a zölborsós répát és zellerszárat is. Jól keverd össze.
  9. Olvasztott vajjal kend meg a tortaforma belsejét, az aljára szórd a panko felét, hogy egyenletesen elfedje azt.
  10. Szedd bele a tésztás keverés felét, majd terítsd szét rajta a vágott főtt tojást, végül borítsd rá a maradék tésztát is. Jól egyengesd el, zömítheted is, ha akarod.
  11. Szórd meg a tetejét először a mozzarellával, majd a parmezánnal.
  12. Végül szórd meg a sajtréteget a maradék pankoval, hogy egyenletesen, vékony rétegben fedje azt.
  13. Locsold meg a maradék olvasztott vajjal és 200 fokra előmelegített sütőben süsd készre, vagy amíg a panko réteg szép aranysárgára nem sül.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Hagyd a tortát legalább negyed órát hűlni, majd vedd le a tortaforma karikáját róla.
  2. Ha szerencséd van, hagyja magát szeletekre is vágni és úgy tálalni. 
Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?